www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2007

FIA předala ceny nejlepším jezdům

12. prosince 2007 • 06:00

Minulý týden se v Monaku uskutečnil galavečer FIA, při kterém byli za letošní výkony oceněni nejlepší jezdci z motoristických disciplín pořádaných pod patronací Mezinárodní automobilové federace. Za vítězství v mistrovství světa rally převzal první cenu Sébastien Loeb, ve Formuli 1 pak finský pilot Kimi Raikönnen. Speciální zlatou medaili FIA dostal za dosavadní úspěchy v motorsportu Mario Andretti; po Michalei Schumacherovi a Stirlingu Mossovi je teprve třetím jezdcem, který toto ocenění obdržel.

Letošní sezona mistrovství světa byla dramatická až do samého konce, stáli v ní proti sobě Sébastien Loeb a Marcus Grönholm. Francouz byl nakonec v závěru úspěšnější a vybojoval tak svůj čtvrtý titul mistra svět v řadě – vyrovnal tak rekord Tommiho Mäkinena. „Vybojování čtvrtého titulu si nesmírně vážím,“ řekl Loeb. „Bylo to nesmírně náročné a dlouho to vypadalo bledě, ale nakonec to vyšlo. V mém osobním hodnocení má speciální místo první triumf z roku 2004, ale ten letošní mu směle konkuruje. Bitva s Marcusem byla hodně tvrdá, musel jsem zůstat ve střehu celou sezonu.“

„Ještě nám ale zbývá s novým vozem vybojovat titul mezi značkami. Nicméně i dosavadní úspěchy stály za to. Velkou měrou se o to postaral i šéf týmu Guy Fréquelin, který ve své funkci koncem tohoto měsíce končí. S Danielem bychom mu rádi poděkovali za vše, co pro nás a celý tým udělal,“ dodal Francouz.

„Byl to jeden z nejlepších ročníků MS za poslední léta,“ řekl Marcus Grönholm, který v hodnocení mistrovství světa skončil druhý. „Naše bitva trvala až do posledního závodu, o velkém nasazení svědčí i výsledek Rally New Zealand, kde mezi námi a Sébem byl v cíli jen třídesetinový rozdíl. Jsem rád, že můžu být tady v Monaku. Je to pro mě trochu zvláštní pocit, když jsem na tomto galavečeru naposled coby tovární jezdec.“

Titul mezi značkami podruhé v řadě vybojoval tovární tým Ford, jehož v Monacu reprezentovali Malcolm Wilson a odcházející šéf sportovních aktivit Fordu Jost Capito. Na slavnostním předávání cen zavlála i česká vlajka - důvodem bylo konečné třetí místo Martina Prokopa v hodnocení juniorského mistrovství světa.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
17.12.2007 11:21
JanO
A o "galavečeru" FAS ve Vyškově, kde se předávaly ceny vítězům tříd sezóny 2007, nikde ani slovo...
Marně přemýšlím, komu je to "mediální temno" ku prospěchu.
toplist