www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Rally 2007

Ohlédnutí Egona Smékala za sezónou 2007

14. prosince 2007 • 09:00

Sezona 2007 pro mě začala opravdovým kotrmelcem do nového roku, a to když při testování na Janner rally 5. ledna jsem otočil svou Hondu Type R na střechu. Následovala poměrně náročná oprava a tím i ukončení závodů ve velkém mistráku. To proto, že jednak byl značně narušen můj finanční rozpočet a při menším počtu závodů ve velkém mistrovství již nebylo mnoho šancí na titul. Proto jsem se rozhodl pro účast v menším dvoudením mistrovství, které se mě hodně líbilo svým spádem, jak časovým, tak i kilometráží. To jsme ještě doplnili dvěma sprinty a Barum rallye.

I když konkurence ve třídě nebyla přímo republiková, tak během roku jsme se průběžně střetli téměř s celou špičkou naší třídy. Ve všech dojetých soutěžích se nám podařilo zvítězit. Třikrát jsme ale letos museli odstoupit pro poruchu, což pro mě bylo dosti stresující. Vyvrcholilo to uhnaným motorem na Barum rallye. I tak se nám podařilo vyhrát mistroství s maximálním počtem 80 bodů.

Další ránou pro mě byla ztráta výborné spolujezdkyně Jany Balcarové. Po krátkém seznámení na Šumavě, kde jsme si vysvětlili, co od sebe budeme potřebovat, jsme absolvovali Valašskou rally a Rally Hustopeče, kde jsme odjeli skvělé závody a zvítězili. Na další závody jsme se spolu ale už nedostali, protože Jana musela přerušit svou závodní činnost z rodinných důvodů. Na krátko ji pak vystřídal Pavel Dresler, kde se mě potvrdilo, že z velkého talentu vyrostl špičkový spolujezdec. Ale to byl jen záskok, protože Pavlova vytíženost je veliká a jeho místo je už jinde. A tak jsem přistoupil ke kroku dosti zásadnímu a domluvil jsem se na spolupráci se svým dlouholetým kamarádem Honzou Mastacanem. Spolu jsme první závod odjeli v Pelhřimově, kde jsme ale odstoupili z prvního místa pro poruchu diferenciálu. Honzův první závod byl hodně těžký, ale Honza je dravec a tak jde hodně rychle nahoru. Spolu budeme závodit také příští rok. Tímto chci Janě, Pavlovi a Honzovi moc poděkovat za jejich čas a vynaložené úsilí.

Opravdovým zážitkem pro mě pak bylo svezení se speciálem Suzuki Ignis S1600. Po krátkém otestování na Rakové, jsme vyrazili na Rallysprint Jeseníky. Tím, že jsme spíše testovali než závodili, jsme si to taky báječně užili. Trochu nám neseděl rozpis a musel jsem se sžít s áčkovými brzdami, sem tam mě to chcíplo a taky sliky v první rundě nebyly ideální. I tak jsme ale neustále zrychlovali a zajížděli poměrně slušné časy. Přestupu do skupiny A bych se určitě nebál, ale sehnat prostředky na celou sezonu je pro mě přespříliš.

Tímto bych chtěl ale hlavně poděkovat všem zúčastněným a zainteresovaným partnerům za podporu, bez kterých by jsme nejspíše nikam nedojeli. To je sponzorům, mitfárům, fanouškům, fotografům, pořadatelům, komisařům, zaměstnancům, ale i našim zákazníkům, kteří mě i tímto nepřímo podporují. Speciální poděkování patří Sparrow Teamu, který pro mě odvedl hodně skvělé práce a dobře se mě staral o Type R po celou sezonu.

Příští sezonu to vypadá prozatím na MMČR bez Janneru a nějaký sprint kolem Zlína s Type R, který dostane pod stromeček opět nový design. Ještě bych chtěl upozornit na naše stránky www.bens-sport.com, které sice ještě nejsou úplně hotové, ale již jsou v provozu a lze na nich shlédnout fotografie z minulých let.

Přeji Vám všem hodně dárečků pod stromeček, příjemné prožití svátků a na Silvestra pořádně oslavte tu nadcházející sezonu 2008.

Všechny Vás zdraví

Egon Smékal
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist