www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2007

Tropheé Andros: předvánoční kolo patřilo Prostovi…

2. ledna 2008 • 06:00

Třetí závod Tropheé Andros zaměstnal nejen příznivce a účastníky této série, ale i návštěvníky francouzského Alpe dˇHuez. Předvánoční atmosféra ovlivňovala dění v paddocku i mimo něj. Boj o body je však boj o body a těch si pod vánoční stromeček nadělil nejvíce Prost.

Tropheé Andros prožívá opět o něco příznivější klimatické období. Země se nám sice globálně otepluje, avšak ve francouzských horách a konkrétně v místech kde se Tropheé Andros koná není letos s ledem a sněhem problém (narozdíl od loňské sezóny). Nejinak tomu bylo i v Alpe dˇHuez, kde pořadatelé dokázali připravit trať ve skvělé kondici. Blízkost Vánoc přinesli další tradiční specialitu a to upravený závodní program s pátkem a sobotou jako závodními dny.

Ještě před startem prvních pátečních tréninků bylo provedeno dovážení úspěšných jezdců z předešlého závodu v Andoře. Proto dostal Lagorce 60 kg, Dayraut 40 a Balas 20. Prost měl čisté konto a ve volném i měřeném tréninku se teprve pozvolna probouzel. Zato v kvalifikačních trénincích zabral. V prvním kvalifikačním tréninku byl sedmý, ale ten druhý s obrovským náskokem vyhrál. Lagorce se poprvé musel vyrovnávat s opravdu hodně dováženým vozem a byl pokaždé šestý, v celkovém hodnocení kvalifikace pak ještě klesl o jednu příčku dolů. Za Prostem se výsledkově blýsknul Stievenart. Standardně dobrý výkon zaznamenali Dayraut a Panis.

1. finále Elite 1 – pořadí v cíli: Lubrano, Pernaut, Roche

2. finále Elite 1 – pořadí v cíli: Marti, Dyon, Machard

1. finále Elite Sup 1 – velmi pravděpodobné bylo, že toto finále se stane kořistí Stievenarta na pole position a druhého Panise. Cílem Panise byl posun o jednu příčku vpřed za vítězstvím. Svůj cíl však nenaplnil, když neměl lepší start. Proto musel Panis musel celé finále tvrdě tlačit na Stievenarta, ovšem v předposledním kole udělal chybu a ztratil celých 8 vteřin. O svou druhou pozici se bát nemusel. Na třetího Fontanela měl náskok luxusních 10 vteřin. Tak obrovskou ztrátu vedoucí dvojice způsobil zejména boj skupiny pohybující se na třetím až šestém místě. V té byl nejdříve nejvýše Pailler, ale svou pozici ztratil v půlce finále, když narazil do odstaveného vozu Lucase Oldiniho. Riviereho potkal podobný střet a tak byly zřejmě oba rádi, že finále po osmi kolech skončilo a oni se dostali do cíle. Nejvíce bodů brali Stievenart, Panis a Fontanel.

2. finále Elite Sup 1 – Prost, Dayraut, Llorach a Lagorce, to jsou jména jezdců, kteří na startovním roštu zabrali první dvě řady, přičemž Prost i Llorach měli lehká auta. To se částečně projevilo i na startu. Prost okamžitě zaujal vedoucí pozici, za něj se zařadil Dayraut. Llorach přes svou výhodu zůstal na třetím místě a bez posunu byl i Lagorce. Dayraut ukázal několik hezkých útoků na Prosta, ale dál již na něj nestačil a musel čelit tlaku Lloracha. Po jednom vzájemném kontaktu a po nešetrném projedí dírou v trati měl Dayraut problémy se zadní pravou pneumatikou. Ačkoliv se srdnatě bránil, neměl již šanci udržet se před Llorachem, později Lagorcem a dalšími. V předposledním kole se Lagorce dostal před Lloracha na druhé místo, ten mu však oplatil stejnou mincí v nájezdu do první zatáčky posledního kola a svou pozici již do cíle nepustil. Prost s šestivteřinovým náskokem pohodlně dojel do cíle první.

Páteční bodové hodnocení: Prost 80 bodů; Stievenart 77; Panis 73; Llorach 71; Dayraut 70; Lagorce 69; Fontanel 67; Pailler 65; Gaunot 65; Riviere 64;

Posledním závodním dnem v roce 2007 byla sobota 22.12. Počasí opět hrálo pořadatelům do karet a ti tak neměl mnoho potíží s připravením trati na závěrečný program a zejména opravou obrovské díry v třetí zatáčce. Ani tentokrát nebylo pozapomenuto na dovážení úspěšných pátečních jezdců a proto Prost měl ve voze 60 kg, Lagorce zhubl na 40 kg a Stievenart měl 20 kg. Tento den byl speciální i v tom, že body za finálové závody se udělovaly dle toho, jaké finálové startovní místo připadlo každému konkrétnímu jezdci. Všechny čtyři finále se tak jely již jen pro radost ze závodění.

Prost si skvěle poradil s kvalifikací. V prvním kvalifikačním tréninku byl druhý a druhý trénink vyhrál podobně bravurně jako v pátek. Při pohledu na jeho skvělý čas se zdálo, jako kdyby nebyl ani o kilogram těžší. To s čím měl předchozí dva závody značné problémy, najednou bylo snadné.

Nejblíže Prostovi byl Lagorce. Jako třetí a čtvrtý byli v kvalifikaci hodnocení Stievenart a Balas. Ostře sledovaný Panis byl jen devátý, o pozici byl lepší Dayraut.

1. finále Elite 1 – pořadí v cíli: Lubrano, Pernaut, Pettenuzzo

2. finále Elite 1 – pořadí v cíli: Roche, Dyon, Klinghofer

1. finále Elite Sup 1 – z pole position startující Lagorce měl po pravici lehčího Stievenarta. V tomto byl jejich souboj nerovný, ale v zájmu atraktivity série nezbytný. Lagorce se však nedal. Llorach, který měl váhovou výhodu oproti oběma pilotům z první řady se pokoušel alespoň o druhé místo a skutečně se po startu na toto místo dostal a bez problémů udržel až do cíle. Špatná kvalifikace předurčila Panisovi páté startovní místo a špatná technika rozhodla o tom, že nedojede ani do půlky finále. Podobně dopadl Marti s BMW. Lagorce měl ze svého vítězství velkou radost a divákům předvedl za cílem jednu hezkou otočku o 360 stupňů.

2. finále Elite Sup 1 – první řadu na startu obsadila Toyota. První Prost měl vedle sebe Balase a navíc ho od čtvrtého Dayrauta dělil ještě Riviere. Prost byl již v první zatáčce před svým týmovým kolegou a svou pozici hodlal pevně držet. Dayraut předjel Riviereho a tlačil na Balase. Dayraut byl následně donucen zpomalit a o zlepšení své pozice nemohl bojovat. I proto již nic nestálo v cestě Prostovi a Balasovi, aby pro Toyotu získali double.

Sobotní bodové hodnocení: Prost 80 bodů, Lagorce 77, Stievenart 74, Balas 73, Llorach 71, Riviere 70, Gaunot 68, Dayraut 67, Panis 65, Lanctuit 64, Laffite 62,

Průběžné bodové hodnocení po 3. závodě:
1.Franck Lagorce450
2.Alain Prost448
3.Jean Phillipe Dayraut438
4.Olivier Panis422
5.Bertrand Balas417
6.Benjamin Riviere413
7.Pierre Llorach404
8.Jean-Noel Lanctuit392
9.Jean-Baptiste Dubourg379
10.Hervé Knapick372

První závod v roce 2008 bude hostit Lens en Vercors o víkendu 11.-12 ledna (pátek + sobota).

Jaroslav Hanus ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist