www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 14. května 2024, Svátek má Bonifác, zítra Žofie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2008

Pořadatelé Rally Tatry vydali Rally průvodce

11. srpna 2008 • 03:00

Za pět týdnů odstartuje nejstarší automobilová soutěž na Slovensku 39. AQUACITY RALLY TATRY, která se po osmileté přestávce vrací zpět do místa svého narození, pod tatranské vrcholy, do města Poprad (11. - 13. září 2008). Koncem července pořadatelé vydali ve slovenském a anglickém znění na téměř třiceti stranách Rally průvodce neboli Rally Guide, který usnadní jednotlivým soutěžícím a posádkám orientovat se v přípravě na popradskou rally. AquaCity Rally Tatry se započítává do FIA Evropský pohár – region Central s nejvyšším koeficientem 10 a zároveň se jede jako TEMPUS BECEP RALLY 2008 – Majstrovstvá Slovenska.

Celý Rally průvodce je rozdělen do patnácti kapitol a hned v úvodu si přečtete o historii Rally Tatry. Není bez zajímavosti, že na prvním ročníku v roce 1969 startovalo pouhých 15 posádek, poté se soutěž jela jako součást Poháru míru a přátelství, v osmdesátých letech byla součásti Alpe Adria Rally Cupa a v roce 1984 byla premiérově zařazení do FIA Mistrovství Evropy. V galerii vítězů najdeme zvučná jména jezdců jako například Hubáček, Kvaizar, Šedivý, Pavlík, Křeček, Sibera, Chovanec, Poláci Zasada, Jarosziewicz, Ital Ceccato, Švéd Joki, Němci Mattig, Petersen, domácí piloti Béreš senior a Drotár. Po přestěhování rally do Púchova soutěž až na jednu výjimku (vítězství Kresty před čtyřmi lety) rally měla pouze jednoho vítěze, českého šampiona Václava Pecha. Plzeňský pilot vyhrál v Púchově celkem šestkrát a stal se nejúspěšnějším jezdcem historie. Na dvou stranách si můžeme připomenout loňský ročník, který se konal vedla Púchova rovněž v okolí lázeňského města Bojnice. V průvodci nechybí ani sportovní program soutěže nebo způsobilé vozidla pro přijetí do soutěže. Podstatnou část Rally Guide tvoří důležité informace pro jednotlivé posádky jako jsou přihlašování, servis a tankování, obhlídka tratě a informace o trati a nechybí ani mapa rychlostních zkoušek a shakedownu. Celková délce rychlostních testů soutěže zařazené do seriálu FIA Evropský pohár s nejvyšším koeficientem 10 musí být vyšší než 220 kilometrů. V Rally průvodci najdete výškové profily jednotlivých úseků rychlostních zkoušek. Nejvýše položenou erzetou je rychlostní zkouška Levočská dolina, kde soutěžní vozy vyšplhají na 7. kilometru až do výšky 1200 metrů nad mořem. Do itineráře letošního ročníku Rally Tatry se vrací erzety, které se jezdily v osmdesátých a devadesátých letech, a to úsek z obce Vikartovce do Šuňavy nebo obtížná a technická rychlostní zkouška v Lopušné dolině ze Svitu do Spišské Teplice. Téměř všechny rychlostní zkoušky se nachází v obtížných lesních úsecích a na řadě míst je vidět nádherná scenérie na tatranské vrcholky, což při příznivém počasí ocení kameramani televizních štábů a fotografové.

Zástupci sdělovacích prostředků přivítají akreditační pravidla a podmínky a v závěru nechybí ani užitečné fakta a služby. Kompletní podobu Rally průvodce si můžete stáhnout na internetové stránce TEMPUS BECEP RALLY 2008 na adrese www.tempusrally.sk v sekci dokumenty na stáhnutí.

Roman Ordelt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist