www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 16. května 2024, Svátek má Přemysl, zítra Aneta

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2008

Rally v České republice jsou bezpečnější díky ONI

21. srpna 2008 • 15:30

Společnost NAM system dnes veřejnosti představila další rozšíření unikátního monitorovacího systému ONI, který již od března 2008 v ČR sleduje pohyb a stav vozů na tratích rally a stará se tak o vyšší bezpečnost závodních jezdců. Nově však budou moci některých jeho výhod využít také všichni příznivci a diváci rally. Ti budou mít přístup k údajům ze systému ONI o poloze závodních vozů prostřednictvím běžného webového rozhraní. Na adrese www.RALLYzive.cz tak bude k dispozici průběh celé Barum Rally 2008, která se koná od 22. do 24. srpna v okolí Zlína.

Systém ONI se v české rally využívá již od března 2008, kdy byl poprvé nasazen v prvním českém závodu Mezinárodního mistrovství ČR, ve Valašské rally. ONI systém umožňuje kontinuální sledování všech závodních vozidel na území pokrytém signálem mobilní sítě T-Mobile ČR, poplachové zprávy jsou navíc přenášeny záložní privátní rádiovou sítí. Speciální palubní komunikační jednotka instalovaná v automobilu je totiž mimo GPS modulu, akceleračního čidla a ovládacích prvků vybavena jak GPRS modemem, tak rádiovým vysílačem. Díky tomu jsou informace o nárazu a neplánovaném zastavení, či žádost o pomoc odeslány na dispečerské pracoviště rally i z míst nepokrytých signálem mobilního operátora.

„K nasazení podobného systému jsme se rozhodli během minulého roku. Naším hlavním cílem bylo zvýšení bezpečnosti všech účastníků automobilových rally konaných na území ČR,“ říká Radovan Novák, generální sekretář Autoklubu ČR, který zaštiťuje pořádání rally v České republice. „Jsme rádi, že naše technologie, kterou jsme vyvíjeli od roku 2003 a která úspěšně chrání přes 2.000 objektů více než čtyřech stovek našich klientů, nyní může také pomoci zachraňovat lidské životy při českých rally,“ dodává Alan Fabik, obchodní ředitel společnosti NAM systém, která systém ONI vyvinula.

Systém ONI již od začátku výrazně pomáhá dispečerům rally při detekci a lokalizaci posádek v nesnázích, či řešení mimořádných událostí na tratích rychlostních zkoušek. Celkem byl systém ONI nasazen na 6 rally a 5 sprint rally, bylo monitorováno 941 závodních vozů na 127 rychlostních zkouškách. Detekováno bylo 47 nehod z 56 (84%), v případě nedetekovaných nehod byl dispečink upozorněn na mimořádnou událost přivoláním pomoci následujících závodních vozů. Dále bylo nahlášeno 171 neplánovaných a 36 plánovaných zastavení a zasláno 29 žádostí o pomoc. Systém ONI také přispěl k vyšší regulérnosti závodů, když prokázal a naopak vyvrátil některá tvrzení posádek o nečekaném časovém zpoždění způsobeném nehodou na trati. V jednom případě dokonce systém ONI pomohl posádce, která byla neprávem obviněna z nepřiměřeně rychlé a riskantní jízdy během seznamovacích jízd. Systém totiž prokázal, že vůz se ve skutečnosti v té době pohyboval rychlostí jen 41 km/h.

NAM system, a.s. je významným výrobcem a dodavatelem technologií tzv. pultů centrální ochrany (PCO) a systémů určených k monitoringu a střežení mobilních objektů. Prostřednictvím technologií PCO NAM je v současnosti monitorováno a střeženo přes 50.000 stacionárních a mobilních objektů v České a Slovenské republice. První PCO z dílny NAMu bylo vyvinuto již v roce 1992 a k dnešnímu dni bylo dodáno přes 300 PCO v různých konfiguracích. Od roku 2006 provozuje NAM system ve spolupráci s více než 100 partnery systém ONI®, který je platformou pro aplikace určené k monitoringu a střežení mobilních objektů (převážně vozidel), osob a technologických zařízení.

Společnost T-Mobile Czech Republic působí na českém trhu od roku 1996. Od svého založení klade důraz na kvalitu nabízených služeb a vynikající péči o své zákazníky. K 31. březnu 2008 společnost obsluhovala 5,27 milionu zákazníků.

T-Mobile je operátorem veřejné mobilní komunikační sítě ve standardu GSM 900 MHz a 1800 MHz a zároveň je oprávněn provozovat síť UMTS. Tuto technologii třetí generace spustil jako první v České republice dne 19. října 2005 pod názvem Internet 4G.

T-Mobile je členem mezinárodní telekomunikační skupiny T-Mobile International. Zákazníci díky mezinárodnímu zázemí mohou v zahraničí počítat s dostupností služeb, na něž jsou zvyklí z domova, či využít jednotné a velmi výhodné ceny za volání. Další informace o společnosti: t-press.cz nebo www.t-mobile.cz.

ONI System
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
21.08.2008 17:45
Karbonyl - moderátor
Ve světě funguje systém postavený na jiné technologii, která je neporovnatelně dražší. Toť primární rozdíl.
21.08.2008 16:57
Romcek
Nejak tomu nerozumim.Proc se u nas zacal skouset tento system? Vzdyt v MS je taky neco podobnyho ne? Nebo je to jen pro ucely MS? To to krapet nechapu.
toplist