www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 16. května 2024, Svátek má Přemysl, zítra Aneta

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2008

Při Star Rally zazáří několik historických skvostů

22. srpna 2008 • 20:45

Celkem 29 vozů odstartovalo do letošního premiérového ročníku Star Rally, která kopíruje páteční i sobotní program kategorie soudobých vozů. Třebaže účast v ní není příliš hojná, už letmý pohled do startovní listiny naznačuje, že se může jednat o velmi příjemné zpestření letošní Barum rally. Zájem o start projevilo hned několik kvalitních jezdců a vozů, z nichž podstatná část sklízí úspěchy v soutěžích Mistrovství ČR v rally historických automobilů.

Účastníkům Star Rally se nebude měřit čas, rallyové fajnšmerky přesto může těšit účast řady rychlých pilotů, jež dokáží jet i se starším vozem velmi svižně a zároveň pohledně. Pole účastníků otevře s číslem H1 zlínský lékař Aleš Jirátko, který letos omezil svoje starty v mistrovství ČR a věnuje se převážně soutěžím, zařazeným do Mitropa rally cupu. Jeho BMW 2002 úspěšně absolvovalo Lavanttal rally i Castrol rally na rakouské půdě a zároveň se ve skvělém světle představilo i českým fanouškům na letošní Böttcher rally Vyškov, kde vyhrálo volný závod kategorie historických automobilů. Z rally historiků si do Star Rally odskočí rovněž populární „žigulíkař“ Milan Blahout, který ještě před pár lety se svou ladou patřil mezi regulérní účastníky závodu soudobých vozů. Doba však pokročila a vůz, vyrobený na východě Evropy, už dávno nemá platnou mezinárodní homologaci. Bavič diváků to loni vyřešil účastí na vybraných podnicích Mistrovství ČR v rally, kde startoval ve skupině S, kvůli chybějící konkurenci ale letos přestoupil do mistrovství historiků, ve kterém se jeho vozu evidentně líbí více.

Kromě známých jezdců, které vídáme pravidelně na soutěžích historiků, se divákům na trati předvede i několik legendárních pilotů, jež si na trati barumky zavzpomínají na staré dobré časy. Chybět nebude miláček diváků Michal Sum, který již léta patří mezi největší stálice soutěží historických vozů na našem území. Při Star Rally se představí s nádhernou Škodou 130 RS, s níž v loňském roce udivoval mezinárodní motoristickou veřejnost svými skvělými výsledky na soutěžích mistrovství Evropy. Podobný vůz jako Sum osedlá také otec úřadujícího českého šampiona Václav Pech starší, jenž v průběhu své aktivní kariéry patřil mezi naše nejvšestrannější jezdce a sklízel úspěchy v rally i v rallykrosu. Další známá jména k nám dorazila ze Slovenska. Andrej Pintér s Vladimírem Bánocim budou po trati prohánět nádherný Fiat 131 Abarth, Jozef Béreš starší, jehož potomek do soutěže odstartoval se Suzuki Swift S1600, pobaví diváky za volantem Opelu Ascona 400.

Peleton účastníků Star Rally dohromady absolvuje devět rychlostních zkoušek na pěti náročných úsecích. Jejich program, podobně jako v případě kategorie soudobých vozů, zahajuje dnešní divácká superspeciálka, do které první vůz odstartoval ve 20 hodin. V sobotu pak na historické skvosty čeká opravdová zkouška ohněm – čtyři legendární rychlostní testy Pindula, Zádveřice, Semetín a Troják, vyznačující se mimořádně technickým charakterem.

Jiří Dokulil
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist