www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 16. května 2024, Svátek má Přemysl, zítra Aneta

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2008

Při Barum rally Zlín pomáhají policejní vrtulníky

24. srpna 2008 • 10:45

Největší motoristický podnik na Zlínsku zaměstnává už několik dnů nejen dopravní policisty, ale také Leteckou službu Policie ČR. Ta po celou dobu Barum rally Zlín monitoruje dopravu v okolí rychlostních zkoušek i v samotném centru krajského města. Tříčlenná posádka vrtulníku rok co rok podává přehledné informace o dopravní situaci v místě rally a významně tak napomáhá zlepšovat plynulost provozu. Silniční hlídky mají díky ní pravidelné aktuální informace o průjezdnosti vozovek.

Letecká služba pomáhala také při sobotní přepravě zraněné české posádky vozu, který havaroval na deváté rychlostní zkoušce. Z vrtulníku navigovala sanitku na cestě do zlínské nemocnice. Záchranáře doprovázeli dva policisté na motocyklech, kteří se záchranářům snažili průjezd městem maximálně urychlit.

Barum rally Zlín je jediným podnikem svého druhu, kterého se letecká služba účastní. Policejní vrtulník je totiž nejčastěji nasazován na pátrání po pohřešovaných lidech a nebezpečných pachatelích, kde je jeho úloha nenahraditelná. Policie svou leteckou službu stále častěji využívá i při dopravně bezpečnostních kontrolách. Posádka vrtulníku upozorňuje na příliš nebezpečné a rychlé řidiče a podává o směru jejich jízdy zprávu hlídkám na silnicích. I z výšky lze pomocí dokonalé techniky zaznamenat číslo příslušné registrační značky.

Policejních helikoptér využívají při životně důležitých záchranných akcích všechny složky integrovaného záchranného systému. Kromě policistů jsou to například lékaři a hasiči. Záchranné a přepravní lety při velkých požárech, záplavách a jiných katastrofách jsou hlavní náplní Letecké služby Policie ČR. Horské službě policisté ve vrtulníku pomáhají při vyprošťování zraněných lidí a jejich převozu z nepřístupných vysokohorských míst do bezpečí.

por. Ing. Jana BARTÍKOVÁ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist