www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 16. května 2024, Svátek má Přemysl, zítra Aneta

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2008

Martin Bujáček v cíli Barumky

3. září 2008 • 05:00

Svůj premiérový start na nejprestižnější české soutěži, zlínské Barum rally, letos absolvoval uherskobrodský mladík Martin Bujáček, vedle kterého opět usedl zkušený spolujezdec Štěpán Palivec. Tato téměř domácí soutěž byla pro posádku Andrea Rally Teamu vrcholem sezony. Jelikož se jedná o ohromně náročnou rally, postavila se tato dvojice s Mitsubishi Lancer sedmé evoluce na start s cílem bez větších potíží dojet až na cílovou rampu a nasbírat tak další ohromné množství zkušeností s ovládáním silné čtyřkolky na tratích rychlostních zkoušek.

Páteční městskou superspeciálku posádka bez potíží projela a mohla se chystat na těžké zkoušky sobotní etapy. V první sekci se Martin nevyvaroval několika menších chyb, naštěstí se všechny obešly bez nějaké újmy na technice, která na Barumce dostávala pořádně zabrat. Ve druhé sekci čtyř RZ už jel Martin přeci jen trochu klidněji, neprojel pouze poslední zkoušku dne Troják kvůli havárii Michala Fialy. „Zhruba 30 vteřin před startem do poslední RZ nám bylo oznámeno, že je náš start posunut o minutu. Po zhruba třech či čtyřech minutách vyjeli na trať záchranáři a nám bylo oznámeno, že je pro zbytek závodního pole zrušena a do servisu máme jet objízdnou trasou,“ řekl Martin k problému na Trojáku.

Po první etapě se posádka usídlila na 33. místě absolutně a 5. mezi juniory. V neděli měla posádka jasný úkol – nepokazit si soutěž a bez problémů dokončit celou Barum rally. Na zkouškách druhé etapy se Martin cítil uvolněněji a výsledkem byla jízda víceméně bez chyb. Jediný problém vyvstal asi kilometr před cílem poslední, halenkovické zkoušky. Martinovi se Štěpánem přestalo jet auto, byli nuceni zastavit a znovu nastartovat, což je stálo něco přes 30 sekund, ovšem nakonec se vše podařilo.

S nejstarším Lancerem startovního pole dokončili Barumku na pěkném 27. místě absolutně, coby čtvrtí mezi juniory a dokonce čtrnáctí mezi českými posádkami. Martin se navíc stal nejmladším jezdcem, který dokázal Barumku dokončit s produkčním vozem. „Rychlostní zkoušky Barumky jsou, jak je známo, velmi obtížné a je nutno zvolit správnou taktiku, jelikož je na trati hodně míst, kde se dá ztratit mnoho času. Některé úseky jsou docela rozbité a je zde velké nebezpečí defektu, který se nám naštěstí vyhnul. Určitě se jednalo o zatím nejtěžší závod, který jsem kdy jel a jsem hrozně rád, že se nám Barumku podařilo dokončit,“ neskrýval v cíli nadšení osmnáctiletý pilot.

„Náš tradiční souboj s Mácou tentokrát rozhodla technická závada na jeho voze. V sobotu Marťa začal hodně svižně a celkem nám ujížděl, ale potom udělal nějaké chyby a propadl se za nás. Poté ovšem přišla zmiňovaná porucha převodovky, která pro Mácu v sobotu znamenala stop,“ vyjádřil se Martin ke svému obvyklému soupeři Martinu Semerádovi. „V neděli náš souboj opět pokračoval a tentokrát jsme jeli hodně vyrovnaně, ve vteřinkách. Náš problém na poslední RZ ovšem znamenal větší ztrátu. Už teď se těším na další soutěž, ve které spolu budeme moci soupeřit.“

Další soutěží, na jejíž start se posádka Bujáček – Palivec postaví, bude o nadcházejícím víkendu sprint v Pačejově, kde se kluci pokusí získat další body do juniorského poháru, a pokud to dobře půjde, i do absolutního pořadí. Důležité bude ovšem dokončit závod bez poškození vozu a získat další důležité zkušenosti.

Na závěr by chtěl celý tým poděkovat svým partnerům, díky kterým se původně neplánovaný start na Barum rally podařilo zrealizovat a velké díky patří také přípravci Locar, za velmi kvalitně nachystaný Lancer evo 7.

Libor Hladiš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist