www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2008

Dnes ve Vsetíně odstartuje Internext cross country rally 2008

5. září 2008 • 09:00

Dnes v 17:00 odstartuje ve Vsetíně další díl českého šampionátu terénních vozů jezdící se pod názvem cross country rally. Kromě klasických offroadových speciálů se dnes a zítra na valašských tratích představí i čtyřkolky a buggyny v kategorii Open.

Historie vsetínské soutěže se začala psát v roce 1995, kdy se odehrál podnik s názvem Vsacan trophy, následující rok potom soutěž o Moravskou trofej, v klubovém seriálu časopisu Off road organizovanou Tondou Cíařem a Vítem Špaňhelem. Potom se dlouhá léta nic nedělo a tradici regionálních off roadových závodů převzala Fryštácká skalka. V prvním roce Mistrovství České republiky v cross country rally – 2003, odvolali organizátoři z Fryštáku Skalku pro nezájem sponzorů čtrnáct dní pře termínem startu... Abychom naplnili potřebný počet soutěží v prvním roce organizování soutěží, uspořádali jsme narychlo náhradní podnik ve Vsetíně a blízkém okolí s podporou firmy Internext 2000. Měřil tenkrát 22,5 ostrých kilometrů a vyhrál Miroslav Říš.

V následujícím roce se stal tradičním zahajovacím úsekem sektor na Dušnou, který se jel po pěkné šotolinové cestě převážně do kopce. Na Bobrkách se jely paralelní jízdy a na kukuřičném poli několik okruhů. Poprvé se jelo od Čertových skal, do Lačnova, vítězem se pak stal Viktor Chytka.

V roce 2005 byla soutěž rozvržena na dva dny, z nichž jeden se jek na Moravě a druhý pokračoval ve slovenské Terchové. Tento ročník byl poznamenán špatným počasím a byl zahájen na okruhu fotbalového stadionu. Byly problémy s průjezdem zmoklé a rozblácené Valašské Polanky, kde došlo ke zdržení a některé úseky byly před přejezdem na Slovensko vynechány. Na Slovensku potom musela být provedena rekonstrukce rozmáčené tratě a po revoltě jezdců noční průjezd zrušen. Vyhrál Miroslav Říš.

V roce 2006 byla prodloužen úsek z Lidečka do Lačnova o pasáž na poli a nově zařazen úsek na Barák. Naposledy se jela Dušná, napříště tam byl položen asfaltový koberec. Kukuřičné pole se stalo průmyslovou zónou a naposledy se jel prolog s umělými skoky na škvárovém oválu fotbalového stadionu. Vyhrál Miroslav Zapletal.

Loňský, pátý ročník přinesl další změnu tratě a zjednodušení organizace soutěže. Odehrála se jen na dvou úsecích se změnou směru jízdy. Dobré počasí, skvělá organizace, představení posádek na náměstí. Okolnosti se sešly a poprvé se odjel bezproblémově podnik, ke spokojenosti jezcdů i organizátorů. Poprvé přijeli další cizinci mimo Slováky – Maďaři a Poláci. Maďaři přijeli nejen v autě (Szalay), ale i na čtyřkolkách a rozjeli skvělý závod. Vyhrál Miroslav Zapletal.

Letošní, šestý ročník navazuje na ten loňský. Je zařazen prolog mimo stadion, samotný závod se jede na dvou úsecích. Ten nový, s názvem Brumov, je v okolí stejnojmenného města. Je specifický, 11 km dlouhý a hodně rychlý, což je ostatně trend vsetínského „sprintu“. Povrch je rozbitý asfalt, místy vytrhaný jen na makadam, hodně děr a naplavenin písku, hlíny a kamení. Ve dvou místech byla v minulosti silnice stržena sesuvem půdy. Sto metrů před cílem hodně nebezpečně rychlý nálet do tunelu s potůčkem a zábradlím. Vycházíme však z omezených možností, které nám poskytuje hornaté Valašsko, sevřeno několika chráněnými územími. Celá třetina sektoru vede v CHKO Bílé Karpaty a podle toho bychom se měli chovat. Na tento úsek v podstatě nezveme diváky, neboť je špatně přístupný. Poslední tři sektory nabídnou hodně nebezpečný, rychlý sjezd k Čertovým skalám, což bylo v itineráři naposledy v roce 2005. Tenkrát byl tento úsek vynechán pro časový skluz soutěže.

Prosíme diváky, aby ke sledování soutěže používali jen místa vyhrazená! Nebezpečí, které číhá kolem trati spočívá ve vysoké rychlosti vozů, které váží více jak 2 tuny ! Diváci, neberte sebou na soutěž malé děti, alkohol a zvířata. Dále prosím nechvalně známou skupinu rádoby příznivců autosportu, strůjců několika incidentů a opileckých výstupů na loňské soutěži, aby se těchto vyvarovali, či raději zůstali doma. Několikrát přesunutý termín soutěže - Baja GB (nakonec stejně odvolána),PAX rally (stejně chybí dva vozy Off road centra) soutěži nepřidalo. A tak Miroslav Zapletal startuje ve Vsetíně s Pajerem a ihned po soutěži odjíždí do Portugalska se Strakarem (9.9. přejímky).

Soutěže se však zúčastní i čtyřkolky. Mnohdy mediálně opomíjené quady se na vsetínské rally objevily poprvé v loňském roce v oficiální kategorii. Bylo to především na žádost maďarských jezdců, kteří se chtěli podívat mimo vlast. Vloni jich bylo sedm a odjížděli spokojeni. Organizátor Hangarian Baja, Zoltán Garanvolgyi říká : „Tato soutěž se pro mne stala srdeční záležitost a přijedu, i kdybych měl jet sám.“ Tato slova uznání nás organizátory těší od člověka, který pro soutěže cross country v Evropě dokázal v poslední době nejvíc. Zoli však není ten top závodník v quadech, který se objeví na startu.

Zato ti všichni ostatní by se dali započítat do evropské špičky. Živá legenda – Josef Macháček, nejen že vyhrál Dakar čtyřikrát, zúčastnil se desítek maratónských soutěží po celém světě, teď přijede ukázat své umění do Vsetína. K němu se přidají maratónci Kuběna, Polišenský a Chytil. Jardovi Chytilovi se vloni, jako jedinému zástupci Česka na quadech nedařilo,(tech. závada) tak letos to snad vyjde. Tři Maďaři. Vloni ve Vsetíně nejrychlejší Nemeth, v mďarském mistrovství první. Extrem team z Bratislavy - Antal a Abrahám za rok existence sjezdili v Evropě snad všechny soutěže. Ve Vsetíně nebudou startovat se svojí top tech, tu chystají na příští týden na Sardinii. Martin přijel osobně porazit Pepu Macháčka. Tratě nikdo nezná mimo Maďarů a ti jen polovinu.

Nejen motoristickým sportem bude tepat Vsetín o tomto víkendu. Internext rally má bohatý doprovodný program, který se nese v duchu oslav 700 let města Vsetína. Po dojezdu prologu v pátek 5.9. vystoupí ve středu města Banjo Band Ivana Mládka, kterým jsme chtěli udělat radost našim kolegům z Polska, kde je tato skupina v současnosti velmi populární, především díky hitu Jožin z Bažin. Vloni na představení posádek zpíval ve vlašském kroji Martin Filák, nyní vystoupí se skupinou Grifis. V sobotu, po dojezdu soutěže, bude ohňový průvod městem, středověké město pak bude fungovat v Panské zahradě a večer bude zakončen ohňostrojem…info o programu www.mestovsetin.cz. Soubor kulturních akcí tohoto víkendu nese název Valašské záření.... Vstup na všechny akce, nejen pro účastníky rally - volný.

Harmonogram a mapy

-plu- a Marek Chytka
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist