www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2008

Petákovo stříbro z domácí soutěže

23. září 2008 • 17:00

Po úspěšném vystoupení Petáka s Joskou v rámci Rally Agropa Pačejov, kde si tato dvojice zajistila s předstihem titul rallysprintových šampiónů pro letošní sezónu následovala domácí soutěž. Posádka Hroch Rally Teamu ve složení Josef Peták a Alena Benešová vyrazila vstříc Fuchs Oil Rally Příbram s vozem Peugeot 207 S2000.

Domácí dvojice začala na Ohrazenické rychlostní zkoušce pátým nejrychlejším časem. V dalším průběhu první etapy, která obsahovala pět měřených úseků, se však smíšená dvojice posunula na třetí místo s minimální ztrátou na druhého Tarabuse, jenž pilotoval vůz Fiat Grande Punto S2000. „Páteční část nám vyšla dle představ. Věděli jsme, že na Vencu Pecha nebudeme stačit, ale o další příčky jsme se chtěli poprat. Souboj s Mírou Tarabusem v první etapě se mi moc líbil a již jsem se nemohl dočkat druhého dne,“ vzpomíná s odstupem času na první etapu Josef Peták.

V nastoleném tempu pokračoval Peták i ve druhé etapě. Hned od začátku začal výrazně tlačit na druhého Tarabuse. Jezdce fiatu přeskočil v průběžném pořadí hned při prvním průjezdu Vystrkovskou RZ. Tarabuse zde porazil o devět vteřin a posunul se na stříbrnou pozici za vedoucího Pecha, na kterého v tu dobu ztrácel dvacet vteřin.

Hned na následujícím měřeném úseku chyboval Tarabus, a tak měla příbramská posádka ve složení Josef Peták a Alena Benešová ulehčenou pozici. Svoji příčku potvrdil jezdec Peugeotu 207 S2000 druhým časem hned na následujícím měřeném úseku, a tak si mohl ve zbývající části dojet pro letošní nejlepší výsledek v rámci Mediasport MMČR v rally. „S výsledkem jsem nesmírně spokojen. Auto fungovalo skvěle, veliký dík patří i mechanikům, kteří opět skvěle pracovali. Zároveň musím pochválit organizační výbor kolem Tondy Bergera staršího. Letos připravil velmi pěknou a bezchybnou soutěž. Jubilejní ročník to byl opravdu se vším všudy,“ zhodnotil v krátkosti příbramskou soutěž domácí jezdec.

V loňském roce na cílové rampě starosta města Příbrami, pan Řihák vyzpovídal Josefa Petáka. Ptal se, co pro něho udělalo město Příbram. „Zatím pro mě město Příbram nic neudělalo,“ řekl s úsměvem Peták.

Po této odpovědi pan Starosta slíbil, že na letošní ročník dvojici Peták – Benešová skutečně přispěje na benzín při Fuchs Oil Rally Příbram. Jestli se tak opravdu stalo, odpoví jezdec. „Pan starosta mě opravdu překvapil. Jak vloni na rampě slíbil, tak i učinil. Na letošní ročník nám přispěl a to ze svého! I proto jsem nesmírně šťastný, že vše dopadlo tak, jak dopadlo a mohli jsme slavit nejen rallysprintový titul, ale i druhé místo na domácích tratích.“

Petákovo druhé místo v rámci Fuchs Oil Rally Příbram znamenalo posun v celkové klasifikaci Mediasport MMČR v rally na čtvrté místo, kde předstihl Karla Trojana, startujícím s Petrem Řihákem. „Takové získání čtvrté příčky mě netěší. Byl bych daleko radši, kdyby mohli Karel s Petrem startovat v Příbrami také. Tímto oběma přeji brzké uzdravení a návrat na tratě rychlostních zkoušek,“ dodává závěrem druhý jezdec z Příbrami.

Marek Felt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist