www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2008

Nominace jezdců Pirelli Shootoutu potvrzuje krok vedle

26. září 2008 • 07:00

Poté, co se italská pneumatikářská firma Pirelli stala výhradním dodavatelem gum pro mistrovství světa, dohodla se společně s mezinárodní federací na ambiciózním projektu pro „své“ mistrovství světa Ten je primárně určen pro rozvoj nadějných jezdců mladších 27 let, kteří se letos zúčastní některého z kontinentálních seriálů FIA.

Projekt byl poprvé představen v Paříži počátkem roku na zasedání Mezinárodní automobilové federace, která spolu s Pirelli do celé akce investuje během následujících tří let ohromnou sumu šesti a půl miliónu Euro.

Dva jezdci z mistrovství Evropy, jeden z blízkovýchodního seriálu, jeden z Asijsko-pacifického poháru a jeden z mistrovství Afriky budou vybráni, aby v sezoně 2009 absolvovali s produkčním vozem nebo speciálem S2000 šest podniků seriálu PC WRC. Pro každou posádku bude na všech rally vyhrazena podpora ve výši cca 60 000 Euro.

Bohužel, celý projekt byl oznámený pozdě a tak plánovanou selekci musí nahradit tzv. Pirelli Shootout. Na konci října (takticky v termínu Rally Japan i konkurenční Rallye du Valais) se v Rakousku v okolí Freistadtu uskuteční mini závod, který rozhodne o dvojici jezdců, které v nadcházející sezóně Pirelli podpoří.

Do soutěže každá národní autorita, která pořádá soutěž mistrovství světa nebo mistrovství Evropy (+ protekční Rakousko jakožto pořadatelská země) nominuje svého jezdce. K nim přibude zástupce Jižní a Střední Ameriky, společně se pak všichni zúčastní se svým vozem dvou rychlostních zkoušek (každá se pojede třikrát). První je ze 75% šotolina, druhá je kompletně asfalt.

Servis bude umístěn tradičně v okolí Messehalle ve Freistadtu, přímo v ní pak bude doprovodný program. Zájemci o návštěvu servisní zóny a Messehalle zaplatí vstupné 5 Euro na den, za oficiální program pak zaplatí 7 Euro.

Níže si můžete prohlédnout seznam přihlášených tak, jak je navrhly jednotlivé národní autority. Zvolení jezdci však zatím bortí původně plánovaný smysl celého projektu, protože řada z nich je schopna zajisti (a dokonce tak již činí) kompletní sezóny v MS. Pozdě bycha honiti, přitom stačilo přidat klauzuli, že se 'rozstřelu' nemohou zúčastnit ti, kteří již byli letos či v minulosti registrováni v JWRC nebo PCWRC.

Je pravděpodobné, že letošní varianta výběru jezdců proběhne touto formou nejen poprvé, ale zároveň také naposledy. Na příští rok se plánuje mnohem průhlednější a férovější varianta výběru, kterou vzhledem k pozdnímu oznámení projektu již nebylo možné pro letošní rok aplikovat. Ale k tomu se vrátíme v jiném článku...

PirelliShootout
BelgieThierry Neuville
BulharskoTodor Slavov
Česká RepublikaMartin Prokop
FinskoJarkko Nikara
FrancieGuillaume Canivenq
Jižní AmerikaVictor Galeano
IrskoKeith Cronin
ItálieSimone Campedelli
NěmeckoHermann Gassner jun.
NorskoSveinung Bieltvedt
PolskoMichal Kościuszko
PortugalskoAntonio Rodrigues
RakouskoAndreas Aigner
Střední AmerikaBenito Guerra jun.
ŠpanělskoYeray Lemes
ŠvédskoPatrik Sandell
TureckoEmre Yurdakul
Velká BritánieAdam Gould

Veškeré informace k Pirelli Star Driver

Diskuze k Pirelli Star Driver

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist