www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2008

Kandidátské Rusko nedopadlo slavně

2. října 2008 • 02:00

Druhá verze Rally Russia, kandidátský podnik na soutěž mistrovství světa pořádaná bývalým špičkovým jezdcem Sergejem Uspenským dopadla mnohem hůře, než 'interkontinentální' bratříček. Obdobně jako vloni Poláci, ani Rusům se nepodařilo dokázat, že by si soutěž mistrovství světa zasloužili.

Závod nesoucí název Novorossiysk Rally of Russia 2008 se konal v nehostinné přírodě kolem stejnojmenného největšího černomořského přístavu jižní části Ruské federace. Pořadatelé zvolili náročné šotolinové zkoušky, která obsahovaly i extrémně rozbité úseky, za které by se ani Rally Acropolis nemusela stydět.

Zatímco jiní organizátoři se snaží zavést soutěže do atraktivních míst, jak ukazují i obrázky ve fotogalerii, to se o prostředí Rally Russia říct nedá. Zájem o soutěž v této vinařské oblasti neprojevili ani zahraniční jezdci, konkurence se tak sešla vesměs pouze tradiční odpovídající národnímu šampionátu.

Extrémně rozbitá trať si vyžádala řadu obětí, spíš než souboje mezi posádkami se průběh závodu měnil spíše na boj o přežití. Do cíle soutěže se nakonec dostalo pouhopouhých dvacet posádek, do první šestky se dostaly pouze dva vozy s pohonem všech čtyř kol.

Suverénně zvítězil Alexander Zheludov. Přestože měl velké problémy s brzdami svého Subaru Impeza STI N12 z dílen Tommi Mäkinen Racing, díky odpadu soupeřů bezpečně ujel všem pronásledovatelům, když druhému nadělil více než sedm minut a vybojoval tak titul mistra Ruska.

Tento titul však zatím není oficiálně posvěcený, provizorní totiž zůstávají i výsledky Rally Russia. Největší Zheludovův soupeř Evgeniy Novikov totiž prožil zajímavý incident s organizátory. V cíli jedné z rychlostních zkoušek odevzdal jízdní výkaz kvůli poruše turba, krátce na to se však jezdci podařilo problém vyřešit a spolujezdec si zašel za časoměřičem zpět pro jízdní výkaz. Před startem dalšího testu mu byl tento jízdní výkaz na příkaz ředitelství soutěže odebrán, protože již jednou projevil úmysl odstoupit. To se týmu kolem Novikova nelíbílo a tak podali protest, který byl zamítnut. Proti tomuto zamítnutí se tým odvolal, takže se vše přenechává vyšší instanci.

Na zbylé stupně vítězů se tak dostali dva jezdci s vozy Ford Fiesta ST třídy N3 - Sergey Nahyrshkin a Mihail Milov. „Byli jsme jedna z mála posádek, která dokončila tuto náročnou soutěž bez využití superally. Nemá smysl se bavit, jak by to dopadlo, kdyby v souboji o vítězství zůstali všichni,“ prohlásil v cíli Zheludov.

„V porovnání s některými podniky mistrovství světa byly naše zkoušky ještě hodně hladké, spousta posádek však náročnost podcenila. Už jsem říkal před soutěží, že naše posádky nejsou připravené na takovéto podmínky. Tratě, které jsme tu dnes jely, byly pod průměrnou úrovní toho, co bývá na světových soutěžích. Každý, kdo chce závodit na světové úrovni musí uznat, že naše soutěž není tak náročná v porovnání s některými legendárními podniky MS. I přesto jsme se hodně věnovali přípravě trati, třeba pro přípravu rychlostní zkoušky Neberdzhay jsme použili 300 tun šotoliny. Máme ještě dva roky na to dokázat, že si místo v kalendáři zasloužíme a jsem si jistý, že jsme schopni udělat soutěž na takové úrovni, jaká je potřeba a jaká se od podniku mistrovství světa očekává,“ řekl ředitel soutěže a zároveň viceprezident ruské federace Sergey Uspenskiy.

Jak je zřejmé i z ředitelových slov, soutěž se skutečně příliš nevydařila. Nejen, že si posádky hodně stěžovaly na extrémně rozbité úseky, vázly i jiné body. Nedostatek vhodně proškolených pořadatelů či zmatky v itinerářích vyvrcholily excesem na jedné rychlostní zkoušce, kde se do protisměru jedoucí čtyřkolka srazila s vozem Germana Formanyuka...

Rally Russia
1.Alexander Zheludov-Irina KolomeitsevaRUSSubaru Impreza N12N41:25:17.7
2.Sergey Naryshkin-Anton TrostinRUSFord Fiesta STN3+7:02.6
3.Mikhail Milov-Dmitriy KolomietsRUSFord Fiesta STN3+11:00.4
4.Alexander Goncharov-Vitaliy BaranovRUSFord Fiesta STN3+18:33.2
5.Alexander Gavrilov-Anton ZinovievRUSSubaru Impreza N12N4+21:53.9
6.Viatcheslav Galkin-Igor MaslevskiyRUSFord Fiesta STN3+22:24.1
7.Arkadiy Bogomolov-Oleg ZiminRUSCitroen C2 VTSA6+22:24.8
8.Artem Nazarov-Sergey LarensRUSMitsubishi Lancer Evo VIP12+23:00.1
9.Alexey Malakhov-Valeriy PetrovskiyRUSVAZ 21083P10+26:05.9
10.Alexander Kruzhkov-Victor KuzminikhRUSFord Fiesta STN3+29:38.3

Fotogalerie z Rally Russia

Veškeré informace k Rally Russia

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist