www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 1. května 2024, Svátek má Svátek práce, zítra Zikmund

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2008

Vsetínský sprint: nejlépe jel Odložilík

25. října 2008 • 20:00

Po napínavém souboji plném havárií, rušení rychlostních zkoušek a odstoupení se nakonec vítězem závěrečného podniku mistrovství republiky ve sprintrally WÜRTH PARTR RALLY Vsetín 2008 stal Roman Odložilík z týmu SAS Zlín. Druhý, s jedenáctivteřinovou ztrátou na prvního skončil slovenský závodník Peter Gavlák (ARC Slovakia) a s třetím nejrychlejším časem, s třiatřicetivteřinovým mankem, dojel zlínský jezdec Jan Jelínek (Autoline rally team).

Letošní ročník vsetínského sprintu výjimečně nepoznamenalo sněžení, do pořadí však razantně promlouvaly poruchy a havárie, kvůli nimž musely být nakonec zrušeny čtyři z osmi rychlostních zkoušek. Jak se stalo v posledních letech tradicí, nejvíce vrásek na čele dělala pořadatelům vložky v Kunčicích pod Ondřejníkem. Soutěžní průjezd touto trasou se ani jednou nedokončil.

Kolize na tratích postihly celkem dvacet posádek z celkového počtu 104 startujících, mezi nimi i valašskoklobúckého jezdce Jaroslava Orsáka, loňského vítěze soutěže. V závěru páté erzety jej překvapily technické problémy, kvůli kterým se z průběžného třetího místa propadl až na 38. pozici. „Měli jsme defekt, takže auto nezatočilo v levé zatáčce. Tím jsme se dostali mimo trať a trefili sloup. Při té příležitosti spadla hadice od turba, kterou jsme museli na místě nasadit,“ popisuje situaci, kvůli které nasbírala posádka dvou a půl minutovou ztrátu Orsák. Orsák však boj nevzdal a nakonec skončil absolutně dvaadvacátý. Na stupních vítězů se ale aspoň mohl radovat z vítězství v kategorii juniorů, protože jeho největší soupeř Miroslav Jakeš vypadl kvůli technické závadě už ve druhé erzetě.

Ti, co stanuli na stupních vítězů, měli tedy důvod k oslavám. „Jsem spokojený a šťastný. Závěr sezony nám vyšel přímo skvěle, neboť třikrát za sebou jsme vyhráli. A co se týká dnešního závodu, musel jsem jet opravdu velmi rychle, neboť největší soupeři jeli opravdu hodně rychle,“ řekl bezprostředně po příjezdu do cíle vítězný Roman Odložilík. Radost neskrýval ani třetí Jelínek. „Jsme spokojeni, krásný den, všechno nám vyšlo a auto fungovalo stoprocentně. Ani my jsme neudělali větší chybu, takže spokojenost. Před cílem jsme si dali za cíl dojet v první pětce, což se povedlo až nad rámec,“ uvedl.

Z regionálních jezdců se nejlépe dařilo Silvestru Mikuláštíkovi, který dojel absolutně desátý s jeden a půl minutovou ztrátou na vítěze. V obrovské konkurenci se však neztratili ani ostatní - Jaromír Tomaštík skončil absolutně šestnáctý, Radim Sušeň dojel na pěkném 30. místě, Martin Kašík se radoval ze 3. místa ve třídě N3 a Jarmila Hrachovcová skončila na druhém místě ve skupině V (historici).

Jak viděli soutěž další jezdci?

Josef Semerád – Škoda toho, že měl Honza Sýkora technické problémy a my nemohli plnohodnotně spolu bojovat. Krom drobného problému z úvodu rally jsme jeli zodpovědně, což se nám dařilo. Byla to hezká soutěž, vyšlo počasí, zkrátka si myslím, že se rally povedla.

Peter Gavlák - Pěkná soutěž. Slušně jsme si zajezdili, auto bylo rovněž perfektně připravené. Dnes to šlo všechno v podstatě samo. Trošku mne překvapilo, že nás pořadatelé zdrželi na startu 7.RZ a všechno nám vychladlo. Začátek erzety Bystřička je totiž hodně náročný. Ale je to rozhodnutí ředitele a to mi nepřísluší komentovat. Všichni jsme měli stejné podmínky, ale spíše to beru z pohledu bezpečnosti.

Lubomír Minařík – Jsme všichni velmi šťastni, že se nám podařilo vybojovat mistrovský titul ve skupině A. Neohlížel jsem se na výsledky v absolutním pořadí. Po celou rally jsem si hlídal Honzu Dohnala, abychom byli pořád před ním a vyšlo nám to. Organizace rally super, pouze škoda, že se dvakrát zrušila kunčická erzeta, která nám seděla.

Jan Sýkora – Interní duel mezi mnou a Josefem Semerádem byl rozhodnutý již v polovině rally. My jsme chtěli ještě stáhnout v závěru sprintu Lumíra Firlu, ale na poslední zkoušce jsme dělali hodiny. Jsme rádi v cíli i když umístění nic moc.

Roman Michalík – Vsetínský sprint se mi velmi líbil. Nádherné rychlostní zkoušky. Poslední závod se nám velmi vydařil a i s výsledkem jsme maximálně spokojeni. S výsledkem v cíli jsme rozhodně nepočítali. Před startem jsme chtěli nakouknout do první desítky a výsledek je skvělý.

Jan Dohnal - Soutěž se nám moc líbila. Já tu startoval prvně vloni. Letos jsme si závod náramně užili. Jsme mile překvapeni, že jsme jeli na Lubové (Minařík) takřka domácí trati, tak blízko. V náš neprospěch ještě zahrála zrušená kunčická zkouška. Přesto jsem velmi spokojený.

Silvestr Mikuláštík – Moje působení v rally bylo asi takové, že jsme zkoušeli různá nastavení, snažili jsme se bavit diváky a bavili jsme sami sebe.

Jaromír Tomaštík - Pro nás to byla prakticky poloviční rally, ostatně jako vždy. Ze začátku jsme jeli možná až moc opatrně, ale jsme v cíli a jsem spokojený.

Miroslav Vebr
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist