www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2008

Zakončení Černého úspěšné sezóny s Cliem R3

5. listopadu 2008 • 01:00

Suverénním vítězstvím ve Vsetíně zakončila posádka Jan Černý – Pavel Kohout letošní rallysprintovou sezónu a získala tak titul vícemistra ve skupině A7.

Loučení s úspěšnou sezónou to nebylo jen tak ledajaké. Na Valašsku totiž Honza startoval s velmi kvalitní technikou - Renaultem Clio R3. Jednalo se o vůz zapůjčený na poslední chvíli od Honzy Vaňáče. „Peugeot 206, se kterým jsme letos absolvovali téměř celou sezónu, se zatím nepovedlo dát po Jeseníkách dohromady (problém s převodovkou) a tak jsme na poslední chvíli využili nabídku Honzy Vaňáče. Na start s takto kvalitním vozem jsme se moc těšili, ale na druhou stranu nás celkem svazovalo vědomí, že nesmíme vozu v žádném případě ublížit. Před závodem jsem s vozem ujel pouze pár kilometrů a tak bylo hlavním cílem dokončit soutěž bez úhony a poznávat limity vozu,“ vysvětluje Honza.

Ve slabě obsazené skupině A7 měl tentokrát Honza pouze jednoho soupeře a tím byl Roman Štefan se spolujezdcem Jirkou Grimmerem, pro které byla vsetínská soutěž také premiérou s Cliem R3. S novým vozem se výrazně lépe sžíval Honza Černý a tak nebylo od začátku pochyb o vítězi skupiny. Dá se říci, že Honza absolvoval celou soutěž bez jediného problému a již v druhé sekci byl cítit velký pokrok v dosažených časech. „První a druhá vložka byly ve znamení poznávání vozu. Jel jsem opravdu velmi, velmi opatrně, protože jsem nevěděl, co si mohu s vozem dovolit. Ve druhém průjezdu jsme se potom zlepšili téměř o dvacet vteřin, ale pořád jsme byli hodně daleko od limitů vozu. Auto skutečně funguje neuvěřitelně a dá se s ním jet velice rychle, ale s 206 by jsme ve Vsetíně jeli rychleji,“ hodnotí příbramský jezdec.

Velmi kvalitně připravenou a organizačně zvládnutou soutěž bohužel v závěru poznamenalo několik karambolů, kvůli kterým se zrušili dvě rychlostní zkoušky závěrečné sekce. U velmi dramaticky vypadající nehody posádky Křížek - Chlup, která naštěstí skončila pro posádku šťastně se jako první objevili Honza s Pavlem. „Ve velmi rychlém klesání se sérií rychlých zatáček nás začalo zastavovat několik sbíhajících se diváků a my si po chvíli všimli totálně zdemolovaného vozu Petra Křížka. Situace vypadala velice dramaticky, protože posádka byla stále uvnitř vozu. Ihned jsme začali volat o pomoc a s pomocí diváků se podařilo dostat otřesenou posádku z vozu. Naštěstí se nikomu nic vážného nestalo. Musíme touto cestou pochválit fungování dispečinku, systému GPS a rychlého příjezdu záchranných složek na místo.“

Poslední rychlostní zkouška poté probíhala naprosto bez problémů a tak si Honza Černý bez problémů dojel pro vítězství ve skupině A7. „Ze Vsetína jsme odjížděli celkem spokojení. Náš plán byl jet hlavou a zbytečně neriskovat a to se povedlo. Navíc docházelo v průběhu závodu k výrazným zlepšením. Celkový dojem ze svezení je tedy pozitivní. Chtěli bychom Honzovi ještě jednou poděkovat za půjčení vozu, klukům (Beruškám) z Montcaru za perfektně zajištěný servis!, TÁTOVI a Ondrovi Volfovi.“

Honza Černý
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist