www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2008

Skandál v Saudské Arábii

19. listopadu 2008 • 15:45

Závěrečný den prvního ročníku saudskoarabské Sharqia Rally, která zároveň premiérově splňovala veškeré prvky rally s klasickými rychlostními zkouškami v této zemi, s sebou přinesl nečekaný skandál v podobě sabotáže.

Na konci předcházejícího dne odevzdával vůz do uzavřeného parkoviště v pozici vedoucího jezdce Armindo Araújo, který měl v té době komfortní náskok 1:45 min na jordánského pilota Amjada Farraha. Když však Araújo na druhý den ráno přišel ke svému vozu, ke svému překvapení zjistil, že někdo otevřel přední kapotu na jeho Mitsubishi Lancer. Poté ještě následovalo další velmi nepříjemné zjištění, že někdo do motoru jeho vozu nasypal písek.

Soutěž tedy pro dosavadního lídra Araúja předčasně skončila tímto neférovým zásahem a do vedení šel Farrah. Toho však nakonec dvě rychlostní zkoušky před cílem překonal Jazeed Al Hajri. S ohledem na výše uvedenou skutečnost však konečný výsledek rally tentokrát nikoho velice nezajímal.

Sharqia Rally se jela jako kandidátský podnik usilující o zařazení do seriálu FIA Middle East Rally Championship. V oficiální pořadatelské zprávě se hovoří o tom, že „je pravděpodobné, že nefunkčnost vozu způsobilo lidské selhání. SAMF (Saudská federace) zahájí vyšetřování celého politováníhodného incidentu.“

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
20.11.2008 17:06
ajaj
Já měl na mysli spíš Vatanena na Dakaru.
20.11.2008 16:43
Mara
To není moc pravděpodobné, vzít z UP auto by si všimli. Ve Zlíně tehdy auto sebrali v době, kdy už to nebylo UP a tudíž to nikdo nehlídal. Tady za tím bych viděl spíš úmyslnou sabotáž lidí blízkých pořadatelům.
20.11.2008 15:16
ajaj
Taky mu to auto mohli ukrást a pojezdit si po kraji, to pamatujeme taky.
20.11.2008 11:08
Mirekfric
Já bych si počkal na závěry vyšetřování. Loni v Maďarsku padlo obvinění z přimíchání nafty do paliva (Tóthovi) a pokud vím, tak se obvinění nakonec neprokázalo...
20.11.2008 00:53
Pluto - moderátor
Na druhou stranu bych chtěl vidět pořadatele, který by do oficiálního prohlášení napsali, že to totálně podělali, že nedokázali uhlídat pár aut v uzavřeném parkovišti nebo že dokonce šlo o záměrnou sabotáž některého z pořadatelů.
20.11.2008 00:09
topstrelec
neuvěřitelná je slizskost "diplomatického" vyjádření, je to obecná móda se vzorem u politiky: trestnému činu poškozování cizí věci (trestné je to nepochybně všude) se tady říká "lidské selhání", vražda byla tuhle v médiích opsána jako "politováníhodný incident", trestnému činu rvačka se na hokeji říká pěstní souboj a jsou na to v týmech drženi "specialisté" ( = recidivisté) atd atd. Vrtěti psem... Pospa
19.11.2008 19:42
Pluto - moderátor
Tak tohle se kdysi stalo i u nás. Pokud se nepletu, ještě za éry stotřicítek LR něco podobného udělali Sedlářovi? či Sivíkovi? či Křečkovi? při souboji o titul.
19.11.2008 18:27
mm
Řekl bych to asi takto:Alláh je mocný(Alláh akbar).Ať žijí muslimská zvířátka.Mike
toplist