www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2008

Martin Semerád převzal ocenění FIA Talent roku

25. listopadu 2008 • 13:00

Velmi zajímavé události se děly a dějí v poslední době v soutěžácké rodině Semerádů. Vše začalo nečekanou nominací Martina Semeráda do výběru Pirelli Stars Drivers Shoot Out a následným skvělým úspěchem v tomto klání. Ve stejnou dobu bojoval o pár set kilometrů více na východ starší ze Semerádů Josef, o poslední body do Mistrovství České republiky ve Sprintrally, a také úspěšně. Cílem pro Pepu Semeráda bylo uhájit celkovou třetí pozici v šampionátu a první mezi produkčními vozy. „Na začátku sezony jsme měli ambice asi větší, ale během roku se ukázalo, že na techniku S2000 našich soupeřů s produkčním vozem za normálních okolností nestačíme. Vývoj udělal zase skok dopředu, a s tím se nedá nic moc dělat. Těší nás, že jsme i přes některé chyby a technické problémy zůstali nejrychlejší posádkou s produkčním vozem, a že jsme se během roku dobře sehráli s mým spolujezdcem Romanem Niemetzem. Rozhodně největší radost mi ale dělá Martin. Takže když by se to mělo hodnotit všechno dohromady, jsme s naším celkovým výsledkem spokojení,“ hodnotí uplynulou sezonu Josef Semerád.

V posledních týdnech ale na sebe poutal pozornost svými výsledky hlavně junior Martin Semerád. Vítězství v Pirelli Stars sebou přineslo mnoho nadšení a radosti, ale současně před celý tým postavilo mnoho povinností, které je třeba splnit. Martin se ještě stačil pěkně sklouznout na Setkání mistrů v Sosnové, kde svou dravou jízdou snažil pobavit sebe i mnoho zmoklých diváků. Podle jejich ohlasu se mu to povedlo. Hned následující víkend čekal na Martina jeho první zahraniční start na soutěži ADAC Rallyesprint.eu, který je částečně exhibiční soutěží pořádanou s podporou německého autoklubu ADAC. Martin Semerád s Bohoušem Ceplechou přijali pozvání pořadatele na německou obdobu Pražského Rallysprintu, a i přes drobné šrámy, které pochytalo jejich Mitsubishi Lancer EVO IX, si celou soutěž řádně užili.

„I přesto, že se jednalo o více méně exhibiční soutěž, tak jsme do toho šli od počátku naplno a auto jsme moc nešetřili. Průběžně jsme se pohybovali kolem třetího místa absolutně a snažil jsem se sbírat další zkušenosti s autem na kluzkém povrchu. Pak jsme ale museli na třetí rychlostní zkoušce zastavit a měnit kolo, a ztráta znamenala propad na sedmou pozici. V takovémto závodě ale nejde až tolik o výsledek, a tak nás to ani moc nemrzí. Divákům jsme pak alespoň mohli předvést nějaké to kolečko a široký smyk navíc,“ komentuje účast na německé soutěži Martin Semerád, který si odtud odvezl i cenu diváků za nejatraktivnější jízdu. Nutno podotknout, že vystoupení Martina Semeráda v Německu pořadatele zaujalo do té míry, že hlavní organizátor akce Jürgen Stehr vyslovil přání, aby zde Martin startoval i v příštím roce, a stejně jako Manfred Möll z německého autoklubu ADAC přijal pozvání Sherlog Racing týmu na Pražský Rallysprint, kde budou oba hosty týmu.

Pro Martina Semeráda ale německým Rallyesprintem.eu nic neskončilo, právě naopak. Hned následující čtvrtek s Bohoušem Ceplechou a rodiči odcestoval do makedonské Skopje, kde byli hosty na slavnostním předávání cen Mezinárodní automobilové federace FIA Mistrům Evropy zóny central. Pozvání Martina Semeráda nebylo náhodné, protože FIA se rozhodla udělit mu titul „Talent roku 2008“ v automobilových soutěžích rally. Martin tak v 18 letech přebíral z rukou prezidenta FIA Maxe Mosleyho ocenění, které má pro něj velký význam.

„Byl jsem moc potěšen, když jsem dozvěděl o pozvání na předávání do Skopje. Ocenění “Talent roku„ mě samozřejmě těší, ale nemohu jej stavět vedle pohárů ze závodů. Je to něco úplně jiného a znamená pro mě spíše jakousi důvěru, kterou v nás někteří mají. My oba s Bobem se ji budeme snažit nezklamat. Nevím úplně přesně podle čeho se vybírali ocenění, ale vím, že po celé Evropě je řada velmi talentovaných jezdců, akorát bohužel neměli takovou možnost se ukázat, jako my. Mým přáním je, aby se rodilo víc projektů podobným tomu od Pirelli. Pak bude v motosportu stále více mladých, kteří dostanou šanci ukázat co v nich je. Konec konců právě díky “výhře„ v Pirelli Star Driver Shoot-out jsem nejspíš tuto cenu obdržel. Rád bych proto poděkoval všem našim sponzorům, kteří nás po celou sezonu podporovali, a umožnili nám tak ukázat se zde na české rally scéně. Neméně chci také poděkovat české Federaci automobilového sportu, která mě na Pirelli Stars nominovala, a v neposlední řadě taky tátovi a celé své rodině za velkou podporu, bez které bych nikdy nebyl tam, kde jsem teď,“ říká k ocenění „Talent roku“ Martin Semerád.

Závěrem roku ještě Martina s Bohoušem čeká účast na Pražském Rallysprintu, kde budou chtít poděkovat všem fanouškům a partnerům za velkou podporu, kterou se jim celý rok od nich dostávalo. Ještě před tím, než Martin Semerád odstartuje v Praze, čeká jej velmi náročný týden seznamovacích jízd na soutěži Mistrovství světa Rally of Wales, a společně s dalšími „Pirelli Stars“ Bettegův memoriál v italské Bologni. „Díky Pirelli budeme příští rok startovat na soutěži Mistrovství světa v Anglii, a tak jsme se rozhodli, že se tam letos zúčastníme alespoň seznamovacích jízd. Prostředí MS bude pro mě úplně nové, a bez zkušeností není šance tam dosáhnout nějakého slušného výsledku. Dali jsme tedy na rady zkušenějších a oficiálně se zúčastníme seznamovacích jízd,“ prozrazuje Martin Semerád.

Z Walesu se Martin rychle přesune do italské Bologni na Bettegův memoriál, kde po boku ostatních vybraných jezdců z projektu Pirelli Stars bude závodit se speciálně upraveným Lotusem Elise a Renaultem Clio. A konečně poslední letecký přesun čeká Mácu v pátek tak, aby stihl Pražský Rallysprint. V Praze se tak objeví obě týmová Mitsubishi Lancer EVO IX. Sherlog Racing tým bude reprezentovat Josef Semerád, kterého bude stejně jako loni navigovat hokejista Petr Bříza a v barvách PK Oil Racing teamu se představí Martin Semerád a s největší pravděpodobností i Bohuslav Ceplecha. Jarda Hejzlar sveze ve své KITové Felicii majitele společnosti PK Oil pana Petkova.

Petr Eliáš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist