www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2008

Pražský rallysprint startuje již tento pátek, Peták bez 307 WRC

2. prosince 2008 • 11:00

XIV. TIPCARS PRAŽSKÝ RALLYSPRINT rozezní Prahu a hlavně Strahov a okolí již v pátek a v sobotu motory závodních vozů. Nebudou mezi nimi chybět ani speciály WRC, kterých přijede téměř desítka, jako před lety. Mezi největší bonbónky jistě patří start Václava Pecha se Subaru Impreza WRC!

Na Strahově se již dokončuje dlažba divácké rychlostní zkoušky na zdejším atletickém stadionu, která se pojede na tartanové běžecké dráze. Ta ale byla zakryta speciální fólií, která bude chránit povrch dráhy před případným poškozením. Na vrstvě písku je pak položena zámková dlažba, po níž se bude v pátek v podvečer letos premiérově závodit. Připomeňme, že se bude jednat o paralelní slalom, při němž na trati budou současně dva vozy, které budou startovat společně, ale vždy z protilehlé cílové rovinky. Mapky trati již byly zveřejněny, takže je známo, že trať tvoří mimo jiné osmičky, při jejichž vytáčení lze očekávat efektní smyky. Diváci pak budou mít dění na stadionu z tribun doslova jako na dlani.

Na Strahově na zmíněné zámkové dlažbě se pojede úvodní jediná páteční a také závěrečná sobotní rychlostní zkouška. Další dvě okruhové erzety se pojedou tradičně okolo tohoto stadionu, kde je zároveň i start a cíl celé akce.První posádky páteční speciálku absolvují těsně před půl pátou odpoledne. Nejdříve pak zavrčí vozidla s nejvyššími startovními čisly, takže ti nejrychlejší pojedou až na konec. To vše jsou ale v zásadě již poměrně všeobecně známé skutečnosti.

Hlavní novinkou je, že pořadatelé již oficiálně odhalili startovní listinu i počet očekávaných vozů WRC. Je tedy konec dohadům, i když možná ne zcela. U některých jezdců totiž ještě není uveden jejich vůz. Nicméně jasný by měl být start (nejméně) osmi speciálů WRC, za jejichž volanty se objeví zkušení matadoři, ale překvapivě také několik jezdců, pro něž se bude jednat o premiéru s tímto vozem.

Patrně největší radost udělá fandům Czech National Euro Oil Team a Václav Pech, několikanásobný mistr republiky a zároveň i několikanásobný vítěz pražské tečky za sezónou. Fandové si jej jistě pamatují z jeho startů s Toyotou Corollou WRC, či s Fordem Focus WRC, nicméně tentokrát se tento Plzeňan objeví premiérově se Subaru Impreza WRC. A to již u nás dlouho nejezdilo.

Nemenší očekávání pak slibuje Czech National Hroch Team a letošní zasloužený mistr jednodenních sprintrallye příbramský Josef Peták, který sice zůstal věrný značce, ale dal si dárek za úspěšnou sezónou v podobě startu se speciálem Peugeot 307 WRC. S dalším stejným vozem přijede navíc také Polák Leszek Kuzaj. Tři pak budou vozy Škoda Octavia WRC s nimiž jede veleoblíbený miláček fandů Příbramák Emil Triner, jenž dokáže vytáčet „kolečka“ kdekoliv to jen trošku jde, ale také Slovák Igor Drotár. Ten je celkem dobře znám ze startů na řadě českých soutěží a jistě umí rovněž jezdit rychle i atraktivně a pro diváky. Navíc ale stále ještě může šokovat tím, až dojde k odhalení jména jeho spolujezdce – pokud tedy vše vyjde dle plánů. Do třetice vsadil na mladoboleslavský speciál Petr Brynda, takže Příbram bude mít zcela nejvýraznější zastoupení v počtu vozů WRC v letošní „Praze“. Navíc fandové jistě nezapomněli, jak Brynda dokáže prohánět dvojkolku a co s ní u Strahova předváděl vloni, takže lze čekat, že bude s wéercéčkem chtít v oblibě a atraktivnosti průjezdů dostihnout třeba i svého krajana Emila Trinera.

Na novější vůz Škoda Fabia WRC zase vsadil Jan Vaňáč, který letos erzety brázdil s Cliem R3. S posledním zatím jasným vozem WRC pojede další nováček za jeho volantem, ale jinak zkušený matador – Petr Hozák. A srdce fandů může opět zaplesat, neboť ohlásil další Subaru Impreza WRC. Pokud jde o značku Subaru, která je zároveň hlavním partnerem akce, lze říci, že bude mít důstojné zastoupení i mezi neupravenými automobily, kde se objeví několik dalších Imprez a to v čele s posádkou Vojtěch Štajf Petr Čtvrtníček.

Kromě osmi speciálů WRC se na zdolání nástrah přes čtyři desítky km dlouhé trati chystají také čtyři zástupci nejmodernější generace závoďáků - třídy S 2000. Především Slovák Josef Béreš pojede s vozem Peugeot 207 S2000. Polák Grzegorz Grzyb zase s konkurenčním vozem Fiat Grande Punto S2000 a stejně tak i Milan Pantálek. Druhý Peugeot 207 S2000 pak hlásí nováček pražské tečky za sezónou Sebastian Rozwadowski.

Vyloučen ale není ani start devátého speciálu WRC, jelikož u Karla Trněného zatím v dostupné startovní listině chybí vůz,a jak známo, jeho tým speciály WRC provozuje.

Ve startovním poli tradičně nechybí ani mnozí další jezdci a ani posádky s historickými vozy. Navíc nelze zapomenout ještě na jednoho velezkušeného a rychlého jezdce, i když nepojede s vozem WRC ani S 2000, kterým jsme se dnes především věnovali. Tím není nikdo jiný, než čerstvý mistr republiky Roman Kresta s EVO devítkou, který pojede s číslem jedna.

„Praha“ jistě i letos nabídne skvělé zakončení soutěžácké sezóny. Fandové se prostě mohou těšit.

Veškeré informace k Tipcars Pražskému rallysprintu najdete ZDE

Diskuze k Tipcars Pražskému rallysprintu

Pavel Jelínek
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
02.12.2008 21:26
HoFi
Letos se s neokoukanymi WRCy v Praze roztrhne pytel ;-) Impre nebyla videt nekolik let, Velryba jen jednou s Broukem na Bohemce a novej Foky?? parada :-)
02.12.2008 18:26
Mirekfric
Pepík pojede s Focusem WRC 06 od Weverse :-)
02.12.2008 14:00
Pluto - moderátor
Pepa Peták nakonec s 307 WRC nepojede. Více informací zde: odkaz na forum.autosport.cz
toplist