www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2008

Pirelli: Jsme připraveni na změny v pravidlech!

15. prosince 2008 • 11:00

Mario Isola, který zastupuje společnost Pirelli jako výhradního dodavatele pneumatik pro světový šampionát, se vyjádřil po právě skončené sezoně o možnosti určitých změn týkajících se pravidel ohledně pneumatik a přidal se tak k řadě šéfů týmů, kteří si stěžovali na nebezpečnost nových předpisů.

„O pravidlech jsme mluvili již při Britské rally, ale myslím si, že je nejlepší takové věci řešit až po soutěži. Sednou ti po roce ke stolu a jednat o pneumatikách a předpisech mi přijde jako normální. Nedivil bych se, kdyby se změnily některé detaily nebo předpisy, musí se to ale rozhodnout v předstihu. Nemůžete přijet na rally, třeba jako teď ve velké Británii, a v průběhu se rozhodnout, zdali prořezat nebo neprořezat pneumatiky – je to příliš obtížné,“ vysvětluje Isola.

„Smyslem jednotné pneumatiky pro WRC měl být kompromis pro různé podmínky a ne specielní pneumatika pro každou soutěž. Celkově si myslím, že letošní rok dopadl dobře. Na konci jsme po patnácti soutěžích měli velmi málo problémů. Neznamená to ovšem, že se nic nemůže změnit. Jsme připraveni na změny, pokud s nimi budou souhlasit všichni, jak FIA, automobilky, tak i my. Pokud ano, jsme na to připraveni. Existuje spousta možností s jednou pneumatikou, stejně tak existuje množství dalších pravidel.“

Isola také potvrdil, že pro úvodní podnik příští sezony, Irskou rally, připravují jakousi „záchrannou brzdu“ v podobě sněhové pneumatiky bez hrotů. „Do Irska máme v plánu přivézt měkkou pneumatiku plus pneumatiky z Monte Carla bez hřebů, jako „nouzovou“ variantu v případě sněhu. Pokud by tyto nouzové pneumatiky byly potřeba i pro jiné podniky, proč ne? Je jasné, že pokud máte naprosto shodné pneumatiky, které musíte použít na různých místech a za různých podmínek, stává se to otázkou kompromisu, který jsem přesvědčen, že jsme našli. Také stojí za zmínku, že i přes obavy před začátkem sezony, bylo v průběhu celého roku velmi málo defektů. Věřím, že to pro Pirelli byla úspěšná první sezona a nyní již optimisticky vzhlížíme k roku 2009,“ končí.

-pet- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist