www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2008

Tropheé Andros: Dayraut zvýšil svůj náskok ...

15. prosince 2008 • 13:00

Dayraut ani v druhém závodu Tropheé Andros nezaváhal a zvýšil svůj náskok na čele průběžného hodnocení série.

Tropheé Andros se z Val Thorens přesunulo do Grandvaliry v Andoře (2050 metrů nad mořem). Trať o délce 820 metrů nabízí hned po startu krásnou 180ti stupňovou zatáčku, které se občas přezdívá ledová Parabolica. Do závodu nastoupil Dubourg s 60 kg navíc, Prost s 50 kg a Dayraut s 40kg. Stejně jako loni byly sněhové podmínky na trati i mimo ní velmi příznivé, proto nic nebránilo opravdové ledově sněhové show.

Volná trénink ani měřený trénink nepřinesly žádné překvapení – nerychlejšími byli opět známá jména – Panis, Dayraut, Lagorce, Balas. Jedinou zajímavostí, které stojí za zmínku, je snad vyrovnanost jezdců jezdících s BMW. V obou trénincích jich bylo v první desítce hned pět a pokaždé byla čtyřka z nich srovnaná pěkně za sebou.

V prvním kvalifikačním tréninku se utrhli Lagorce s Panisem, když oba ve čtveřici měřených kol zajeli vyrovnané a rychlé časy. Za nimi se s jistým odstupem srovnala trojice Dayraut, Balas a Prost, které dělily jen drobné časové rozdíly. Druhý kvalifikační trénink se nejvíce vydařil stejným jezdcům. Jen pořadí si prohodili – tentokrát byl nejrychlejší Panis před jen o málo pomalejším Lagorcem. A opět následovala proluka a za ní Prost, Thoral a Balas. Dayraut neudržel tempo a zajel jen osmý čas. Naštěstí pro něj měl již zapsán kvalitní výkon z prvního tréninku. Po vyhodnocení kvalifikace se vytvořilo toto pořadí: Panis, Lagorce, Prost, Dayraut, Thoral, Balas, Dubourg, Pailler, Pernaut, Ferrier, Demoustier, Benezet.

1. finále Elite 1 – bylo obsazeno jen B. Demoustierovou, která bez boje a jediného objetého kola získala 12 bodů...

2. finále Elite 1 – Anne Sophie Lemonnierová skvěle odstartovala a to jí dalo prostor k hájení a uhájení své vedoucí pozice před Pernautem. Třetí Laurent Barbieri již více ztrácel. Pátá ve svém druhém finále dojela Bérénica Demoustier, tentokrát již bez nároku na body.

1. finále Elite Sup 1 – po startu se utrhli Lagorce s Balasem a Dayraut s nimi nebyl schopen držet krok. Ztrácel a postupně se k němu přibližoval Pailler. Pailler však nedokázal zrychlit natolik, aby reálně ohrozil Dayrautovu třetí pozici. Ve vedení se žádná změna nestala – vyhrál Lagorce.

2. finále Elite Sup 1 – v první řadě stál Panis a Prost. Panis jezdil spokojeně na čele a to hned z několika důvodů. Časy, které jezdil byly přímo senzační a za sebou měl absolutní volno. Prost se rozhodl, že bude myslet takticky, tj. že dojede čtvrtý a tím se mu sníží jeho dovážení o 10 kg (zbylo by mu už jen 20 kg), tak aby mohl opět bojovat s nejlepšími jezdci. Jeho plán se mu však vymknul z ruky a v cíli se jeho plánovaný propad na čtvrtou příčku změnil v místo sedmé. Doslova o parník vyhrál Panis, druhý byl Thoral a třetí Benezet.

Sobotní bodové hodnocení: Panis (Toyota Auris) 80 bodů, Lagorce (Renault Clio) 77, Thoral (Fiat Punto) 72, Dayraut (Škoda Fabia) 72, Balas (BMW 1) 71, Prost (Toyota Auris) 69, Pailler (BMW 1) 67, Pernaut (BMW 1) 66, Dubourg (Renault Clio) 64, Benezet (BMW 1) 64, Ferrier (Škoda Fabia) 64.

V neděli se Prostovy tužby o 20 kilogramech se vyplnily. Stejnou zátěž vezl Thoral. 40 kg obdržel Lagorce a 60 kg Panis. Naopak Dayraut byl zbaven 40 kg za nedělní výsledky ve Val Thorens.

Nové hmotnostní rozložení se ihned projevilo v kvalifikačních trénincích. Zbytku startovního pole poodskočili Prost i Dayraut. Prost vyhrál první trénink a Dayraut druhý. Pro celkové hodnocení bylo důležité, že měl Dayraut v druhém tréninku lepší čas, což ho při rovnosti dosažených umístění vyneslo na první místo a jeho bodové konto se tak obohatilo o 60 bodů. Chybou by bylo nezmínit skvělý výkon třetího Dubourga. Další pozice obsadili Balas, Knapick, Panis, Lagorce a další.

1. finále Elite 1 – pořadí v cíli: Demoustier, Barbieri

2. finále Elite 1 – pořadí v cíli: Pernaut, Desmonnet, B. Demoustier

1. finále Elite Sup 1 – oproti sobotě se pozice v první řadě obrátily – tentokrát stál Panis za Prostem. Tentokrát již Prost netaktizoval a jel. Ono mu ostatně ani nic jiného nezbylo, protože se za ním tlačilo hned kvarteto rychlých jezdců. Pořadí se sice na prvních pěti místech až do cíle nezměnilo, ale to, že pátý Pernaut dojel se ztrátou cca pěti vteřin bylo vskutku nevídané a velmi slibné při pohledu na předchozí výsledky celého startovního pole. Po 10 kolech projel jako první cílem Prost, za ním Panis, třetí byl Lagorce, čtvrtý Balas a pětici uzavíral Pernaut.

2. finále Elite Sup 1 – hlavní finále dne již tak vyrovnané nebylo. Dayraut využil své startovní pozice a kroužil po trati na prvním místě. Dubourg ho statečně stínoval a čekal na chybu, která však nepřišla. Vedoucímu duu nestačil Knapick, ale ten se o svou pozici také moc nestrachoval, protože se čtvrtý Beaudet nedokázal přiblížit dostatečně blízko, aby mohl zaútočit. Jako první viděl šachovnicovou vlajku Dayraut a za ním Dubourg, Knapick, Beaudet, Chomat, Lubrano a Benezet.

Nedělní bodové hodnocení: Dayraut (Škoda Fabia) 80 bodů, Prost (Toyota Auris) 77, Dubourg (Renault Clio) 74, Knapick (BMW 1) 71, Balas (BMW 1) 71, Panis (Toyota Auris) 71, Lagorce (Renault Clio) 69, Beaudet (Renault Clio) 67, Thoral (Fiat Punto) 63, Pernaut (BMW 1) 62, Benezet (BMW 1) 61, Chomat (Citroen C4) 60, Marti (BMW 1) 58.

Průběžné bodové hodnocení po 2. závodě:
1.Jean Phillipe Dayraut309
2.Olivier Panis295
3.Alain Prost294
4.Franck Lagorce292
5.Jean-Baptiste Dubourg289
6.Bertrand Balas277
7.Didier Thoral262
8.Olivier Pernaut253
9.Eddy Benezet243
10.Grégoire Demoustier235

Třetí závod se uskuteční vzhledem k blížícím se Vánocům již tento pátek a sobotu (19.-20. prosince 2008). Místem pro předvánoční motoristickou party bude Alpe d‘Huez.

Jaroslav Hanus ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist