www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2008

Tropheé Andros: Prost a Llorach nejlepší před vánocemi ...

24. prosince 2008 • 10:00

Třetí prosincový víkend hostilo francouzské horské středisko Alpe d‘Huez třetí podnik letošní Tropheé Andros. V pátek se nejvíce radoval Prost s Toyotou a v sobotu Llorach s BMW.

Alpe d‘Huez již tradičně hostí předvánoční závod Tropheé Andros a z důvodu blízkosti vánoc se závod jede o jeden den dříve, tj. v pátek a sobotu. Ani tentokrát si pořadatelé nemohli stěžovat na nepřízeň počasí. Trať, dlouhá 820 metrů, byla pokryta souvislou a dostatečně vysokou vrstvou sněhu, nebyl proto připravit její kvalitní povrch pro účastníky série Tropheé Andros i účastníky a účastnice doprovodných závodů.

Do prvních tréninků vyjel Prost a Dayraut s 60 kilogramy navíc, Dubourg měl pouhých 20 kg. Při pohledu na časy z volného a měřeného tréninku bylo jasné, že Prost tentokrát své kilogramy navíc ovládal mnohem lépe než Dayraut, protože byl v obou případech zhruba o 1 vteřinu před Dayrautem. Nejrychleji jezdil Panis, Dubourg a Lagorce. Po hodně dlouhé době se do špičky výsledkové listiny vyhoupla i Margot Laffitová. Prost se skvěle pohyboval i v kvalifikačních trénincích, jedno první místo a jedno druhé místo mu přineslo 60 bodů. Vítězství v druhém tréninku pomohlo Lagorcemu k druhému místu v hodnocení kvalifikace. Dařilo se i Paillerovi a Panisovi. Dayraut byl jen pátý, ale časy, které zajížděl, nebyly vůbec špatné. Dayraut byl poslední z pěti jezdců, kteří dokázali stlačit svůj čas pod 4 minuty.

1. finále Elite 1 – pořadí v cíli: Lubrano, Pernaut, Lemonnier

2. finále Elite 1 – pořadí v cíli: Marti, Petit, Laffite

1. finále Elite Sup 1 – Dayraut vyjížděl do tohoto finále až z třetí pozice, netrvalo to dlouho a již se mohl radovat z druhé pozice, ze které odsunul Panise. Dayraut však již na vedoucího Lagorceho nestačil. I když Lagorce vypustil poslední dvě kola finále, pořád měl v cíli náskok ještě čtyři vteřiny. Zklamáním byl pohled na časy Panise, který poté co se propadl na bronzovou pozici nestačil na Dayrauta a spíše se musel zamýšlet jak se bude bránit čtvrtému Pernautovi. Pernaut nakonec nedokázal dostatečně zrychlit, aby Panise reálně ohrozil.

2. finále Elite Sup 1 – Prost měl svou situaci značně ulehčenou. Ano měl těžší vůz, ale BMW Paillera a Balase na Toyotu nestačí a obzvláště pokud za jejím volantem sedí Prost. Prost bezchybně odjel do závodu a začal si tvořit od ostatních odstup. Zajímavé situace vznikaly zejména v závěru startovního pole, skupina zahrnující Ferriera, Demoustiera, Macharda, Belmonda a Dubourga se neustále navzájem přetlačovala. V polovině finále z boje odstoupili Belmondo a Ferrier. Zvítězil Prost před Paillerem, Balasem a Dubourgem.

Páteční bodové hodnocení: Prost (Toyota Auris) 80 bodů, Lagorce (Renault Clio) 77, Pailler (BMW 1) 74, Panis (Toyota Auris) 72, Dayraut (Škoda Fabia) 72, Balas (BMW 1) 70, Dubourg (Renault Clio) 67, Pernaut (BMW 1) 65, Benezet (BMW 1) 63, Ferrier (Škoda Fabia) 62.

Tropheé Andros si poslední dobou nemůže stěžovat na nepřízeň počasí a svatý Petr nezklamal ani tentokrát. Trať byla i po dni ostrého závodění ve velmi dobré kondici. Závodní vozy už na tom byly o trochu hůře a to i z pohledu hmotnosti. Prost nabral 20 kg a celkem vezl 80 kg, Lagorce obdržel 40 kg a Pailler 20 kg. Dayraut se svých 60kg kompletně zbavil, podobně Dubourg přišel o 20 kg.

Kvalifikační tréninky vzhledem k novému hmotnostnímu rozložení nepřinesly, až na celkového vítěze, mnoho překvapivých výsledků. V prvním zvítězil Llorach, v druhém Dayraut. Dayraut však nedokázal zajet dostatečně rychlý čas a proto byl vyhodnocen až jako druhý za Llorachem. Llorach byl v kvartetu měřených kol o 0,296 vteřiny rychlejší, což dělá průměrně na kolo 0,074! Po kvalifikaci byl třetí Dubourg. U Toyoty byli zcela z formy. Panis se neprokousal výše než na osmou pozici a Prost byl až dvanáctý. Pro Prosta to znamenalo vzhledem k systému bodování v Tropheé Andros hodně velkou bodovou ztrátu.

1. finále Elite 1 – pořadí v cíli: Petit, Machard, B. Demoustier

2. finále Elite 1 – pořadí v cíli: Thoral, Pernaut, Desmonnet

1. finále Elite Sup 1 – finále ve kterých startují Dayraut a Prost bývají ozdobou celé Tropheé Andros. Tentokrát ale Dayraut startoval z první pozice a Prost až z šesté, ze které neměl moc šancí, jak Dayrauta ohrozit. Prost se nevzdával a snažil se probojovat dopředu. Tlačil na Martiho a hlavně Ballase, ale kýžený výsledek to nepřineslo. Vpřed se posunul jen na úkor Panise, který ve druhém kole zajel absolutně nejrychlejší čas finále, ale v již následujícím kole udělal chybu a ztratil mnoho cenného času. Vyhrál Dayraut před Lagorcem a Marti.

2. finále Elite Sup 1 – Llorach sice startoval z druhé pozice, ale po prvním kole byl již před Dubourgem. Následné snahy Dubourga o návrat na první příčku už byly marné. Třetí Knapick i čtvrtý Ferrier vydělali na problémech Belmonda z prvního kola, když se z čtvrté příčky propadl až na poslední. Problémy potkaly i Pernauta, který za polovinou finále odstoupil.

Sobotní bodové hodnocení: Llorach (BMW 1) 79 bodů, Dayraut (Škoda Fabia) 77, Dubourg (Renault Clio) 75, Marti (BMW 1) 72, Knapick (BMW 1) 71, Lagorce (Renault Clio) 71, Ferrier (Škoda Fabia) 66, Belmondo (Škoda Fabia) 65, Balas (BMW 1) 65, Panis (Toyota Auris) 64, Benezet (BMW 1) 63, Prost (Toyota Auris) 62, Iannetta (Citroen C4) 60.

Průběžné bodové hodnocení po 3. závodě:
1.Jean Phillipe Dayraut458
2.Franck Lagorce440
3.Alain Prost436
4.Jean-Baptiste Dubourg431
5.Olivier Panis431
6.Bertrand Balas412
7.Eddy Benezet369
8.Olivier Pernaut368
9.Didier Thoral348
10.Christophe Ferrier345

Čtvrtý závod se uskuteční až v novém roce, pojede se v Lans en Vercors ve dnech 9. a 10. ledna 2009.

Jaroslav Hanus ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist