www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2009

Pouhá bojovnost k úspěchu nevedla

7. července 2009 • 17:00

Jako na většinu závodů, tak i na i na Impromat Rallysprint Kopná 2009 přijel Petr Brynda řádně nažhaven a namotivován. Snad ještě více po úspěchu v Telči a s vizí přihlášky do projektu BF Goodrich, kde jej favorizoval i Václav Pech v rámci komentování Ypres Rally. Podmínky byly v podstatě optimální.

Vozidlo v perfektním stavu, technické zázemí servisu bez problémů. A na samotný závod shlédlo i slunce. Pořadatelé dokonce vybojovali i den bez deště. Závod samotný se rozjel tradičně ostře. V čele „áček“ se prali domácí jezdci Tlusťák a Minařík s dvojicí Renaultů Bryndy a Dohnala. Speciálně mezi Petrem a Minaříkem, kteří bojovali o druhé místo, rozhodovaly vteřinky. K většímu odstupu a propadu Petra došlo po problémech s brzdami, kdy Petr dojížděl do servisu pouze na ručku. Závada však byla odstraněna a boj „na krev“ mohl pokračovat. Na Kopné tradičně došlo ke značnému odpadu posádek.

V poslední RZ pak došlo i na Minaříka, který jel „na blinkry“. O tom bohužel Petr nevěděl. Proto tahal na doraz, i přes varování Štěpy Palivce, který četl rozpis. To zaznělo i z on bord videa na stránkách www.mediasport.cz. Zhruba kilometr před cílem byl na velmi nepříjemném horizontu doraz překročen a dvojice Brynda – Palivec byla venku. Jak je z on bord videa vidět, lze děkovat štěstíčku, že se vše obešlo bez úrazu posádky i diváků.

V servisu Autosportu Montcar Hluboš, který připravuje vozy XTG Rally Teamu nastal smutek. Všichni si uvědomovali, že Petr přišel o další super umístění v závodě, o body potřebné k celkovému dobrému umístění, a zároveň nezaznamenal úspěch ani v soutěži BF Goodrich. Samozřejmě, že po válce všichni věděli, co měl Petr udělat. Po odstoupení dámské posádky Vykydalová – Vyštejová, která do chvíle prasknutí držáku převodovky jela velice pěkný závod, tak dojela do cíle pouze posádka Sutr – Mrlina s hlubošskou Fabií. Ani zde nebylo vše k jásání. Klouzající spojka a dvacetisekundová penalizace připravila Jirku minimálně o bramborovou medaili.

V následujících dnech čeká Hluboš oprava a odstranění bolístek z Kopné a doladění vozů před Horáckou Rally Třebíč. Po této činnosti, která jistě nebude jednoduchá a krátká, se zvažují oživovací kurzy z taktiky se zvláštním důrazem na používání mozku při jízdě.

Jan Pilát
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist