www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2009

Basso novým lídrem mistrovství Evropy

29. září 2009 • 14:20

Ioannis Papadimitriou zvítězil ve své domácí ELPA Rally, devátém podniku mistrovství Evropy. Giandomenico Basso dojel druhý a dva závody před koncem šampionátu vede klasifikaci ME; s devítibodovým mankem jej následuje Michal Solowow, který v Řecku bohužel musel odstoupit ze slibně rozjeté soutěže. Polský pilot tak nejenže ztratil vedení v kontinentálním seriálu, ale dotáhl se na něj i Corrado Fontana, jenž se tak po nevydařené Barum Czech Rally Zlín opět vrátil do boje o celkové evropské stříbro.

Basso se do vedení dostal hned na začátku soutěže, která byl zahájena nejdelším testem New Drossohori. Na záda mu dýchali domácí jezdci Aris Vovos a Ioannis Papadimitriou jedoucí se sanmarinskou licencí. Hned na úvodní zkoušce bohužel musel kvůli prasklé poloose odstoupit náš Jan Černý, startující jednorázově s na místě pronajatým MG ZR 160. Problémy se nevyhnuly ani Opelu Corsa S2000 - Haris Kaltsounis nechal na první RZ tři minuty. Na RZ 2 a 3 zaútočil Solowow a po úvodní sekci se dostal do čela. Na trati totiž začalo pršet a Basso se potýkal s nedostatečnou přilnavostí pneumatik. Černý kůň soutěže Aris Vovos dělal dvakrát hodiny, navíc jej trápily nefunkční zadní brzdy.

V druhém průjezdu nejdelší zkouškou si Basso polepšil o 22.6 sekund a hned se vrátil do čela před Papadimitrioua a Solowowa. Polák ale na následujícím testu zatáhl a v dešti najel na italského jezdce více než tři čtvrtě minuty! Další obrat ale přišel na závěrečné RZ, kde jezdec na Peugeot 207 S2000 udělal hodiny a kvůli potížím se zpátečkou ztratil dvě a půl minuty času a zároveň celkové vedení. Z kola ven šel na začátku sekce i Vovos poté, co zlomil poloosu.

O dramata nebyla nouze ani v druhé etapě. První ranní zkouška proběhla ještě v klidu, na RZ 8 ale Bassa postihl defekt a jeho dosavadní velice komfortní náskok na Solowow se najednou scvrknul na pouhých osm sekund. V tu chvíli už byl ve vedení Papadimitriou. Vody čeřil také Vovos, který se vrátil do druhé etapy coby samostatně hodnoceného dílu mistrovství Řecka.

Největší zvrat ale přišel o zkoušku dál – Solowow prorazil o jeden z kamenů obal převodovky a musel odstoupit. Do čela klasifikace ME se tak definitivně dostal Basso, který se od této chvíle začal soustředit výhradně na vývoj evropského šampionátu. Papadimitriou měl v té chvíli navíc již více než půlminutový náskok, který by Basso jen poměrně těžko likvidoval. Technické problémy sužovaly Corrada Fontanu – zlobící elektronika jeho mitsubishi způsobila, že se Ital několikrát nedobrovolně zastavil na trati.

Poslední sekce rychlostních zkoušek již nic nezměnila na vítězství řecko-britské posádky Ioannis Papadimitriou-Allan Harryman v 33. ročníku ELPA Rally. Druhý dojel Basso coby vítěz klasifikace ME. Vítězem druhého dne se stal Aris Vovos, který vybojoval dvacet bodů do řeckého mistrovství, jehož je nyní lídrem. V evropském poháru vozů s jednou poháněnou nápravou vyhrál Todor Slavov. Jeho jediným soupeřem byl opět náš Antonín Tlusťák, který na Bulhara během dvanácti rychlostních zkoušek ztratil propastných osmnáct minut.

33. ELPA Rally
1.Ioannis Papadimitriou-Allan HarrymanGR/GBMitsubishi Lancer Evo IX3:27:51.2
2.Giandomenico Basso-Mitia DottaIFiat Grande Punto S2000+43.5
3.Corrado Fontana-Carlo CassinaIMitsubishi Lancer Evo IX+11:40.6
4.Manos Panagiotopoulos-Manos AthidasGRMitsubishi Lancer Evo IX+13:56.5
5.Grigoris Nioras-Konstantinos KakalisGRSubaru Impreza STI N12+15:10.0
6.Todor Slavov-Dobromir FilipovPLRenault Clio R3+24:15.1
7.Nikos Halivelakis-Eleni MalaktariGRMitsubishi Lancer Evo VIII+27:22.7
8.Panos Konstantakos-Theodoros SiderakisGRMitsubishi Lancer Evo VIII+31:06.3
9.Georgios Gallo-Marios TsaousoglouGRPeugeot 206 XS+36:02.2
10.Aleftherios Alygizakis-Mihalis HatzidakisGRCitroën C2 R2 Max+39:10.1

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist