www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 23. dubna 2024, Svátek má Vojtěch, zítra Jiří

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2009

Bronzový junior Havel o uplynulé sezoně

1. listopadu 2009 • 12:15

Jan Havel v letošní sezoně zažíval jednu velkou premiéru. Jako jeden z prvních v České republice pilotoval lancer desáté evoluce. Výsledkem snažení bylo první místo v Enteria Cupu a třetí mezi juniory. V krátkém rozhovoru vám přinášíme krátké zhodnocení sezony jeho slovy.

Honzo, máš za sebou vcelku úspěšnou sezonu. S výjimkou Šumavy jsi pravidelně dokončoval a jako třešničku na dortu jsi přidal vítězství v Enteria a.s. Rally Cupu. Jak hodnotíš letošní sezonu?

Jsem s letošní sezonou velmi spokojený, myslím tím hlavně umístění v Enteria a.s. Rally Cupu a také s umístěním mezi Juniory, kde nám stejně jako v loňském roce patří 3.místo, o které jsem se na začátku sezony trochu obával díky mladším a dravějším jezdcům. Proto tedy spokojenost kterou navíc podporuje skutečnost, že jsem Milanu Liškovi neudělal žádnou větší škodu na autech, kromě zmíněné Šumavy, kde jsem hned na úvod sezony trochu poškrábal zbrusu nové týmové Evo X, za což se ještě jednou omlouvám. Sám vím, že mám velké rezervy a je hodně co zlepšovat a hodně co se učit. Snažím se k tomu vždy přistupovat s co nejmenším rizikem a vědomí, že bych auto naboural, mě zatím hodně brzdí. Letošní sezona pro mě také znamenala trochu zvláštní situaci při střídání spolujezdců, kterých bylo za tento rok asi 5 nebo 6…hodně mi letos pomohl Petr Dufek, děkuju Petře. Koncem sezony jsem ale začal spolupracovat s Jardou Cikánem (což je nová osobnost v rally ale jeho nadšení je skvělé a já potřebuji konečně „svého“ spolujezdce) a vypadá to, že o spolujezdci na příští sezonu je rozhodnuto. Každopádně bych rád touto cestou ještě poděkoval Milanu Liškovi, za to, že mi tu příležitost dává a že mě v tomto krásném sportu podporuje. Děkuji celému týmu za super odvedenou práci v roce 2009 a našim skvělým vozům, které mě nikdy nenechaly nikde stát.

Ve Vsetíně ses vrátil za volant Lanceru deváté evoluce. Byl to návrat k lepšímu či horšímu?

To se asi nedá takhle říct, jsou to dvě velmi rozdílná auta... Hlavním důvodem, že jsme jeli s Evo 9 bylo, že s Evo 10 jel Milan Liška (z Bohemky bylo auto nastavené na něj, nebyl důvod to předělávat.) Snažili jsme se ale celou soutěž jet tak abychom ji dokončili a získali potřebný počet bodů do konečného hodnocení Enterie. Svezení se mi určitě líbilo, uvidíme kam dál bude směřovat vývoj Evo X, protože pokud budeme příští rok pokračovat bude to určitě s Evo X.

Sezona je za námi a ty jsi ji již zhodnotil, co však plánuješ na rok 2010?

Rok 2010 je asi nejen u mě ale i u ostatních zatím velkou neznámou. Teď bude začínat ta doba kdy budeme příští sezonu plánovat a snažit se sehnat potřebné prostředky abychom mohli dál závodit. Doba není jednoduchá ale věříme, že tu nemoc, která nás ovládá a jmenuje se Rally nás hned tak neopustí. Rádi bychom tedy v příštím roce pokračovali v našem standardu a tedy rallysprintovém mistrovství a posledním rokem se můžeme účastnit boje o juniorský titul. Rádi bychom také vyzkoušeli nějaký zahraniční start, to ale zase záleží na okolnostech.

Děkuji za odpovědi a přeji hodně štěstí.

Taky moc děkuji.

-md- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist