www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2009

Rallye du Valais vyhrál Hotz, mistrem Evropy je Basso

2. listopadu 2009 • 19:00

Domácí pilot Grégoire Hotz s Peugeotem 207 S2000 opanoval letošní ročník Rallye du Valais. Druhého v cíli Giandomenica Bassa porazil o téměř minutu. Pro sympatického Itala bylo však důležitější porazit Michala Solowowa, čímž vybojoval titul mistra Evropy.

Před startem švýcarské soutěže, která byla premiérově zařazena do mistrovství Evropy, se mělo rozhodnout o titulu mistra Evropy i švýcarského šampiona. V obou případech měli šanci na titul ještě dva jezdci. I díky tomu se v rámci mistrovství Evropy představila pouze trojice pilotů, kromě obou kandidátů na titul také italský doyen Marco Cavigioli. Na poslední chvíli navíc sešlo ze startu Jana Černého s dvoukolkou.

Giandomenico od začátku zvolil opatrnou taktiku s jasným cílem získat potřebné body. Proto se nehnal do souboje s domácím Grégoire Hotzem, který od úvodních kilometrů suverénně ujížděl celému zbytku startovního pole a naprosto zaslouženě zvítězil. Druhé místo si od začátku hlídal tovární jezdec Abarthu Basso, který se na Evropu přeorientoval po ztrátě šancí na titul v rámci IRC. Finiš v seriálu mu vyšel dokonale a svým druhým místem ve Švýcarsku vybojoval titul mistra Evropy. Doufejme, že tento výsledek alespoň částečně zahojí rány na neúspěšném výstupu továrního týmu Abarth.

Třetí nakonec skončil druhý kandidát Michal Solowow, který moc dobře věděl, že na asfaltu na svého slavnějšího soupeře nemá. Přesto zvolil ostré tempo a snažil se čekat, zda jeho soupeř udělá chybu či bude mít problémy. To se nakonec nestalo a polský bohatýr tak obhájil loňský post vicemistra.

Na čtvrtou příčku nakonec dosáhl Florian Gonon, který tím se svým Subaru Impreza STI vybojoval titul mistra Švýcarska. Měl to nakonec krapet zjednodušené, jeho jediný soupeř Ivan Ballinari se od počátku trápil a po čtvrtém testu odstoupil kvůli technickým problémům.

Hned za Gononem se odehrával asi nejkrásnější souboj celé soutěže o post nejrychlejší dvoukolky. Proti Citroënům C2 R2 Thierry Neuvilla a Bryana Bouffiera stál Alessandro Bettega s Renaultem Clio R3. Pořadí mezi nimi se přelévalo, každý z nich měl navíc nějaké problémy. Ve finále byl z této trojice nejrychlejší polský šampion Bouffier následován Bettegou a Neuvillem.

Soutěž se nesla ve znamení řady odstoupení. Olivier Burri či leader Renault Clio R3 Trophy Emmanuel Guigou havarovali, Laurent Luyet či Olivier Gillet skončili kvůli technickým problémům. Kris Princen pak skončil hodně kuriózně, když havaroval při předjíždění pomaleji jedoucího (a neuhýbajícího) Rywalského. V soutěži se stalo i několik vážnějších havárií, naštěstí se nikomu nic vážnějšího nestalo.

Výsledky Rallye du Valais

Konečné pořadí mistrovství Evropy

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist