www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 10 - Rally Guanajuato Bicentenario (PWRC+SWRC)

Ford po mexické rallye zůstává v čele průběžné klasifikace mistrovství světa

9. března 2010 • 08:00

Tým BP Ford Abu Dhabi se udržel v čele průběžného hodnocení mistrovství světa automobilových soutěží FIA, když v Mexiku získal dvě bodovaná umístění. Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen dovezli svůj Focus RS WRC po náročných šotolinových cestách do cíle jako čtvrtí, zatímco Jari-Matti Latvala a Miikka Anttila skončili pátí s odstupem 27,6 s. Ford tak po dvou kolech třináctidílného seriálu MS vede průběžné hodnocení s náskokem šesti bodů.

Soutěž se základnou ve městě León 400 km severozápadně od Mexiko City je charakteristická velkými nadmořskými výškami a kluzkým šotolinovým povrchem. Do mistrovství světa se vrátila po roční absenci. Tratě rychlostních zkoušek stoupaly až do výšky 2730 metrů, kde řídký vzduch připravil motory soutěžních vozů až o 30 procent jejich výkonu. Volný štěrkový podklad znamenal obrovskou nevýhodu pro jezdce, kteří startovali jako první a nedobrovolně tak připravovali svým pronásledovatelům čistší a rychlejší stopu.

Hirvonen a Latvala startovali v páteční zahajovací etapě jako první a třetí. Zejména Hirvonen se potýkal s těmi nejtěžšími podmínkami. Devětadvacetiletý Fin ukončil první etapu na šesté příčce, jedno místo za Latvalou. Lepší startovní pozice v sobotu poskytly příležitost posunout se pořadím nahoru, což Hirvonen a Latvala proměnili ve druhé a třetí nejrychlejší časy sobotní etapy. Nepodařilo se jim však získat tolik času, v kolik tým doufal, a druhý den soutěže tak uzavřeli čtvrtým, respektive pátým místem průběžného hodnocení.

V krátké nedělní etapě si finské posádky týmu Ford nemohly klást jiný cíl než upevnit svoje umístění. Latvala v závěrečné rychlostní zkoušce úmyslně zpomalil a umožnil Hirvonenovi, pro něhož bylo Mexiko stým startem ve WRC, posunout se dopředu a připsat si více bodů do hodnocení jezdců. Po jednadvaceti rychlostních zkouškách o celkové délce 347,55 km dělilo oba finské jezdce 27,6 s.

„Byl to náročný víkend a po vítězství ve Švédsku jsem zde doufal v lepší umístění,“ přiznal Hirvonen. „Jsem rád, že jsme získali cenné body pro tým, ale udělal jsem mnoho jezdeckých chyb. Za celou dobu jsem nenašel dobrý rytmus a cítil jsem, že nemohu jet tak ostře, jak bych chtěl. Když jsem se o to pokusil, auto klouzalo a ztrácel jsem ještě víc. Zkoušel jsem mnoho různých věcí, ale řešení jsem nenalezl. Neměl jsem rychlost potřebnou k boji o vítězství, takže celkově vzato musím být spokojen se solidním umístěním. Je důležité získávat body už od samého začátku sezóny, a to se nám zde podařilo,“ uzavřel.

Latvala řekl, že byl zklamaný nemožností bojovat o stupně vítězů, ale s celkovým výsledkem je spokojen. „V letošní sezóně je to pro mne již druhé dobré umístění, bez chyb, a to mi dodává jistotu do dalších soutěží. Moje rychlost se během víkendu zlepšovala. Auto bylo zpočátku nastaveno příliš měkce a než jsme si to uvědomili, bylo pozdě nahnat ztracený čas. Asi 500 metrů před koncem poslední pravidelné rychlostní zkoušky jsem zpomalil, abych umožnil Mikkovi dostat se dopředu. Jsem druhý jezdec a je to moje práce. Celkovou bilanci bodů pro tým to nijak nevlivní a rád jsem mu pomohl,“ dodal Latvala.

Ředitel týmu BP Ford Abu Dhabi Malcolm Wilson řekl, že to byla „jedna z nejnáročnějších soutěží za dlouhou dobu“. „První den jsme ztratili příliš mnoho času a nevíme proč. Musíme nalézt příčiny, a také je nalezneme, ale v tuto chvíli je vše poněkud matoucí. Čeká nás spousta práce, ale dáme se do toho a vrátíme se do boje. Mikko nemohl najít potřebnou jistotu, když jel v úvodní etapě jako první. Jari-Matti udělal pro tým skvělou práci, pomohl Mikkovi a dokončil soutěž před druhými vozy našich soupeřů. Přesně to jsme po něm na začátku sezóny žádali,“ prohlásil.

Sportovní ředitel Ford of Europe Gerard Quinn řekl: „Přijeli jsme do Mexika jako lídr šampionátu a odjíždíme odsud stále v čele průběžného hodnocení. Byl to pro nás těžký víkend a výsledek nebyl tak dobrý, jak jsme doufali. Někdy je však zapotřebí o výsledek tvrdě usilovat. Skutečnost, že si odvážíme slušný bodový příděl po ne právě dokonalém víkendu, svědčí o našem odhodlání.“

Martin Linhart
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist