www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rally Argentina

Škodovka opanovala Rally Argentina

21. března 2010 • 21:00

Kompletní podium dokázali na Rally Argentina vybojovat jezdci se Škodami Fabia S2000. Tovární duo Juho Hänninen - Jan Kopecký doprovodil na stupně vítězů stříbrný zástupce Škody UK Guy Wilks.

Stylem start-cíl si pro vítězství dojel finský pilot Juho Hänninen. Kromě uvodní asfaltové superspeciálky se usadil na prvním místě a svůj náskok na všechny soupeře soustavně navyšoval. Vedoucí muž letošního seriálu IRC nedal žádnému ze svých konkurentů nejmenší šanci a zaslouženě zvítězil.

O druhou příčku sváděli napínavý souboj Britové Guy Wilks a Kris Meeke. První zlomový okamžik nastal na závěrečné zkoušce první etapy, kde dostal Kris Meeke defekt a ztratil dvacet vteřin. Dnešní plánovaná stíhačka se však nekonala kvůli problémům s elektronikou jeho vozu. Úřadující šampion IRC si vypil kalich hořkosti až do dna - na předposlední zkoušce se mu poškodilo zavěšení kola a bylo vymalovány. Tovární jezdec Peugeotu musel odstoupit na přejezdu k poslední rychlostní zkoušce.

Na bronzovou příčku tak postoupil Jan Kopecký, který od začátku bezpečně hlídal čtvrtou pozici a taktickou jízdou si dojel pro důležité body do šampionátu. Mnohem napínavější byl souboj za ním o nejrychlejšího domácího jezdce. I přes desetivteřinovou penalizaci ze včerejška se nakonec radoval Gabriel Pozzo, který tak získal historicky první body pro Subaru v rámci IRC. Celkově pátého Federica Villagru, který si stěžoval na slabší výkon motoru Fiesty S2000, porazil o deset vteřin.

Až na šesté místo se dokázal probojovat Bruno Magalhaes. Pilot sužovaný zdravotními problémy, nedostatkem zkušeností i včera nevýhodnou startovní pozicí dnes dokázal zajet několik velice slušných časů, což mu stačilo k zisku tří bodů. Do první osmičky pilotů bodujících v IRC se dostali i domácí Nicolás Madero a Paraguayec Diego Dominguez. Nedařilo se dalším dvěma pravidelným účastníkům IRC - Nasser Al Attiyah odstoupil z desátého místa, když vypověděl po jednom z brodů službu motor jeho Fabie S2000, Daniel Oliveira o úsek později havaroval.

Konečné výsledky Rally Argentina

Průběžné pořadí IRC

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
22.03.2010 16:27
rzeta
Obrovský úspěch pro Škodovku a Honza Kopecký dvě vítěný erzety.BRAVO BRAVO BRAVO!!!
22.03.2010 08:31
Konvekta
Jen tak dál ŠKODOVKO. Víc štěstí pro Honzu
toplist