www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 10 - Mogul Šumava Rallye Klatovy

Štajf chce na Šumavě složit dvojitý reparát

16. dubna 2010 • 09:00

Na Valašské rally se podařilo Subaru Czech Rally Teamu splnit hlavní cíl – získat slušnou porci mistrovských bodů jako dobrý vklad do začátku nové sezóny Mezinárodního mistrovství ČR v rally. Před nadcházející klatovskou soutěží pomýšlejí Vojtěch Štajf a Marcela Dolečková ještě o maličko výš, zároveň ale zůstává hlavním úkolem posádky dovést Subaru Impreza WRX STI zdárně až do cíle.

Posádka i vůz v plné kondici! Takové zprávy hlásí Subaru Czech Rally Team pár hodin před startem Rallye Šumava a po potížích na Valašsku jsou to rozhodně zprávy velmi dobré. Po důkladných testech na různých površích se zdá, že auto je nastaveno správně a i problémy s elektronikou jsou minulostí. Také Vojtěch Štajf (nachlazený v průběhu minulého podniku) a Marcela Dolečková (která s bacilem bojovala hned poté) už jsou zdrávi a jsou plni odhodlání poprat se s nástrahami rychlostních zkoušek rozesetých po jihozápadních Čechách. V minulém roce se tu hatchbacku Subaru Impreza WRX STI dlouho dařilo, pak ale svou pouť ukončil po nepovedeném doskoku na jednom z horizontů kácením vzrostlých stromů. Žádné podobně efektní rozloučení s nejzápadnější soutěží národního šampionátu letos tým rozhodně neplánuje.

„Nene, kdepak, určitě chceme dojet až do cíle a spravit si chuť jak po smolné Valašce, tak po minulém ročníku Šumavy,“ usmívá se pražský pilot. „Rádi bychom navázali na časy zajížděné loni, budeme si ale víc hlídat zrádná místa. Po zimě zůstalo v krajnicích hodně posypového materiálu, který se asi postupně vytahá na cestu a bude to po něm hodně klouzat. Pořadatelé navíc nastavěli do krajnic barely, které by měly zamezit zkracování zatáček, pokud ale někdo z posádek před námi barel vystrčí z původní pozice, bude to o to nevyzpytatelnější. Snažili jsme se proto si tato místa pečlivě zaznamenat do rozpisu, stejně tak jako všechny retardéry.

Jak se ukázalo na sprintu v Třebíči, letos stanovené penalizace za posunutí retardéru mohou pořádně zamávat s výsledky a my bychom opravdu neradi úsporu pár desetinek vteřiny zaplatili mnohonásobně větší penalizací za nesprávné kličkování mezi překážkami. Já osobně se těším letos i na čínovský okruh – tam se mi tradičně dařívá a pokud bude auto v dobré kondici a nezapleteme se mezi pomalejší soupeře, rádi bychom tam předvedli kvality vozu Subaru a zapsali si hned na úvod soutěže dobrý čas. Jsem moc rád za to, že pořadatelé vyslechli názory jezdců a zjednodušili nám některé věci – přejímky jsou v místě servisní zóny, dobře jsou seskládány i seznamovací jízdy. Mně se líbí i ´klasické šumavské´ schéma soutěže s první etapou kolem Klatov a s druhou na krásných cestičkách na Vimperecku. To k Šumavě patří.“

Také spolujezdkyně se nemůže pátečního startu dočkat: „Po trochu protrápené Valašské rally se těším, že si Šumavu pořádně užijeme. Minulý rok jsme tu s Karlem Trojanem dojeli šestí a pro mne to bylo první takhle dobré umístění v absolutním pořadí. Tehdy jsme měli na autě jedenáctku, letos máme s Vojtou dokonce osmičku, tak by bylo fajn se loňskému výsledku aspoň přiblížit...“

45. Rallye Šumava startuje už v pátek v 15 hodin z klatovského náměstí, její cíl je v sobotu odpoledne tamtéž.

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist