www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 10 - Mogul Šumava Rallye Klatovy

Robert Achs dvanáctý na Rallye Šumava

21. dubna 2010 • 09:00

Takřka domácí posádka Robert Achs – Filip Langer s vozem Subaru Impreza STi třídy N4 se na druhou soutěž Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally, Mogul Šumava Rallye 2010, připravovala pečlivě. O víkendu před samotným podnikem se uskutečnil test ve spolupráci s firmou 4Turbo Sp. z o.o. na polygonu u polských Katovic.

Poláci pomohli nastavit modročervenou Imprezu na jedničku s hvězdičkou, což bylo znát již od prvních metrů. Před soutěží mělo do servisu dorazit ještě nové turbo z Japonska, ale kvůli problémům s popelem islandské sopky bránícím letu a přistání letadel po celé Evropě turbo nedorazilo. Za tři týdny, na nadcházející Rally Český Krumlov, by měla Impreza mít ve svých útrobách již i tuto novou součástku, která by měla ještě více zlepšit jízdní vlastnosti vozu.

Kluci se v pátek kolem poledního zúčastnili společně s dalšími posádkami Tiskové konference před zahájením 45. Mogul Šumava Rallye Klatovy, zde Robert prozradil, že by rádi dokončili do dvacátého místa, což se jim více než na 100% podařilo. „Klatovský okruh, úvodní okruhová rychlostní zkouška známá pod názvem Čínov, je hodně široká a extrémně rychlá, úplně jiná než ostatní vložky. Hodně dobře se nám povedla čtvrtá RZ Hodousice-Patraska, kde jsme dojeli jedenáctí se ztrátou pouhých 0,4s na našeho týmového kolegu Emila Trinera,“ řekl Robert Achs po první sekci páteční etapy.

„Při druhém průjezdu za tmy jsme byli lehce pomalejší, ale stále jsme drželi krok se svými soupeři na dalších produkčních vozech, Marcela Tučka, Honzy Votavy či Milana Lišky a díky konstantním časům a stabilnímu nasazení jsme po prvním dni byli průběžně na čtrnácté příčce. Následoval na Západě Čech velmi očekávaný noční Flexiservis v Janovicích, auto dosud šlapalo jako hodinky, takže nebyly nutné žádné větší opravy,“ řekl po pátku Filip Langer. „Jelikož máme v týmu tři auta, naší a Emilovu Imprezu a ještě Škodu Fabia A5 Vládi Bernatíka, kvitovali jsme, že se pořadatelé rozhodli uspořádat noční Flexiservis. Fabii si nechali mechanici na závěr, až když měli hotové obě Imprezy.“

Sobota začala v rychlém tempu, ranní přesun z janovického uzavřeného parkoviště do servisu ve Vimperku, následovala téměř osmnáctikilometrová rychlostní zkouška Podzuklín-Kváskovice, kde si kluci stále udržovali průběžně čtrnáctou příčku. Následoval výborný jedenáctý čas v RZ s pořadovým číslem 9, kde pokořili i vicemistra republiky Václava Pecha, který měl technické potíže, a postupně stahovali ztrátu na průběžně třináctého Marcela Tučka.

„V pravé poledne jsme uctili minutou ticha nešťastný pád prezidentského letadla poblíž Smolenska. Protože jsme o uplynulém víkendu byli v Polsku na testování, havárie letadla s polským prezidentem a delegací nás osobně zasáhla,“ řekl Robert Achs. „V poslední rychlostce před servisem trefil Marcel Tuček kámen a prorazil pneumatiku, musel ji na místě vyměnit, takže ztratil přibližně 3,5 minuty a tím jsme se posunuli o příčku výše. Onen kámen jsme měli v rozpise ze seznamovacích jízd pečlivě poznamenaný a dali jsme si pozor.“

Po servisu následovala závěrečná čtvrtá sekce se čtyřmi měřenými úseky o délce lehce přes 46 kilometrů. Hned v následující vložce nevydržela spojka na Impreze Dana Běhálka, který odstoupil a kluci se tak posunuli na 12 pozici za Vladimíra Barvíka, na kterého však ztráceli jeden a půl minuty, takže nebyl důvod riskovat a přehnaně tlačit na pilu. Za nimi se na třinácté pozici držel Milan Liška, který na Achse s Langerem ztrácel přes minutu, na cílové rampě se ztráta vyšplhala na téměř dvě minuty. Posádka Achs – Langer si dvanáctou příčku uhájila až na klatovskou cílovou rampu.

„Domácí soutěž se nám povedla nad očekávání dobře, předsoutěžní očekávání bylo naplněno i s bonusem za nejlepší dosavadní umístění v MMČR za celou naši dosavadní kariéru. Auto fungovalo po celou soutěž výborně, mechanici s ním neměli téměř žádné starosti. Celý tým byl na Šumavě úspěšný, Emil Triner si domů odvezl body za celkově osmou příčku a bramborovou medaili ve třídě N4, Vláďa Bernatík stříbrný věnec ve třídě A5 a my jsme ve třídě N4 dosáhli dosud největšího úspěchu v podobě osmého místa,“ dodal na závěr Robert Achs.

Posádka Achs-Langer i celý jejich tým se již chystá na další soutěž MMČR v rally, májovou Rally Český Krumlov. „Rádi bychom závěrem poděkovali našim sponzorům, firmě Bögl & Krýsl, Unileasing, VSL, Top GEO, CRAMO a 4Turbo.pl, že nás i v letošní sezoně podporují, dále šikovným mechanikům, a trpělivým rodinám.“

Zdenka Trinerová
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist