www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 10 - Mogul Šumava Rallye Klatovy

Mirek Jakeš: dobře rozjetou soutěž zhatil přehřátý motor

21. dubna 2010 • 14:00

S cílem odčinit neúspěch z Valašské rally odjížděla posádka Tomicar teamu Miroslav Jakeš – Tomáš Jakeš na Mogul Šumava Rally Klatovy. I když měla valašská posádka nakročeno k skvělému výsledku, musela se spokojit s konečným 10. místem. Přes veškeré problémy je toto umístění nejlepším výsledkem Jakeše v mezinárodních soutěžích.

Již na konci března, při Sheron Valašské rally, naznačil karlovický Mirek Jakeš, že se s ním na jednotlivých soutěžích bude muset počítat v boji o první desítku. Po třech odjetých erzetách byl na velmi dobrém pátém místě, když byl pokořen pouze „pány jezdci“ Pechem, Valouškem, Krestou a Tarabusem. Kdo ví, jak by vše dopadlo, kdyby nepřišly jezdecké chyby a následné odstoupení ze soutěže. Na kdyby se ale v rally nehraje, a tak do Klatov přijel Mirek Jakeš s odhodláním dokázat, že výsledky z Valašska nebyly náhodné. Posádce bylo přiděleno startovní číslo 13, které se moc na českých tratích nevídá.

Valašská dvojice nevěří na pověrčivost a v šumavských hájích začala velmi svižně. Čínovský okruh zajela v pátém nejlepším čase, i když k dosažení tohoto času jí „dopomohl“ i šestkrát posunutý sud v jednom z retardérů. Za tuto nečistou jízdu nafasovali Mirek s Tomášem třicetivteřinovou penalizaci. Z původně pátého místa tak kluci ve výsledcích spadli na 20. místo absolutní klasifikace. Náladu si valašská posádka spravila na následující, 14,5 km dlouhé rychlostní zkoušce Koryta – Slatina. I tady zajeli Valaši skvěle a výsledkem byl opět pátý nejrychlejší čas. V celkových výsledcích poskočila posádka o osm míst vzhůru. Na třetí erzetě ovšem přišel problém, který následně poznamenal celou soutěž. Mirek s Tomášem dojeli do cíle zkoušky s přehřátým motorem, který následně ztrácel výkon.

„Do soutěže jsme vstoupili skvěle. Dva páté časy a nadšení z jízdy ovšem brzy vystřídalo rozčarování v podobě přehřátého motoru. Abychom mohli v soutěži dále pokračovat, museli jsme vypnout ALS a přenastavit elektroniku. Hodně nás zamrzela i přidělená penalizace,“ naznačil zklamání z technických problémů i přidělené penalizace valašský jezdec. Závěrečná zkouška páteční části závodu připravila posádce i jedno nemilé překvapení. „Pořadatelé umístili do vnitřků zatáček na erzetách sudy, aby se zatáčky nekatovaly. S tím vším bych souhlasil, kdyby u těch sudů byli pořadatelé a sudy si hlídali. Nám se stalo, že jsme do jedné ze zatáček najeli a před námi byl v jízdní stopě svalený soudek. Ten nejspíše trefila posádka startující před námi. Sud se nám dost nešťastně dostal pod Mitsubishi a my jej kus erzety vlekli s sebou,“ prozradil nepříjemný moment Mirek. První etapu dokončili Mirek s Tomášem na 11. místě absolutního pořadí.

Sobotní část závodu odjela posádka s autem bez ALS a s pozměněným nastavením elektroniky. I přes tento handicap dokázali kluci zajet sedmkrát čas v TOP 10, z toho dvakrát sedmý nejrychlejší čas v erzetě. Cílovou rampou na klatovském náměstí nakonec projeli na 10. místě absolutního pořadí. Po soutěži byla na Mirkovi i Tomášovi vidět velká únava. „Byla to těžká soutěž, ale je za námi. Těší mě, že jsem dokázal zajíždět srovnatelné časy s jezdci startujícími s Mitsubishi a Subaru. O to větší mám radost, že to nebylo na domácí trati, ale na rally, kde jsem startoval teprve podruhé. Úvod soutěže nám vyšel dobře, ale od doby problémů s přehřátým motorem to bylo spíše trápení. Na jednu stranu jsme tedy zklamáni, na stranu druhou spokojeni s 10. místem, neboť to je náš nejlepší výsledek v mezinárodních soutěžích,“ zhodnotil šumavské klání valašský jezdec.

Vedle 10. místa v absolutním pořadí a 6. místa v rámci hodnocení třídy N4CZ dosáhli Mirek a Tomáš Jakešovi v Klatovech na vítězství v juniorské kategorii.

Nyní má posádka necelé čtyři týdny na regeneraci a závodní Mitsubishi na opravu motoru. Druhý rallysprint letošní sezony v Lužických horách Jakešové vynechávají. Závodní kombinézy na sebe natáhnou až v polovině května při Impromat Rallysprintu Kopná.

„Čeká nás skoro měsíc pauzy. V této době se ovšem musí opravit motor do Mitsubishi. Potom však bude poměrně hektický týden. Nejprve se Mirek s Tomášem postaví na start třetího sprintu sezony ve Vizovicích a hned o týden později je čeká Rally Český Krumlov. Věřím, že se oba budou úspěšně prezentovat na obou soutěžích,“ naznačil nejbližší program posádky manažer Tomicar teamu Karel Jakeš.

Miroslav Vebr
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist