www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rally Islas Canarias - Trofeo El Corte Inglés

Jan Kopecký potřetí vyhrál závod Intercontinental Rally Challenge!

1. května 2010 • 17:00

Dvěma nejrychlejšími časy v první sekci druhé etapy Rally Islas Canarias začal Jan Kopecký úspěšně bránit vedení, do kterého se dostal na poslední odjeté páteční vložce. Juho Hänninen sice jeho náskok na nejdelším testu mírně zredukoval, nicméně v celkové klasifikaci šlo jen o kosmetickou úpravu vzájemných rozestupů.

Jinak to bylo v případě Krise Meeka, který se snažil eliminovat páteční ztrátu způsobenou defektem na nejdelší vložce celé rally. Po druhé sobotní RZ se posunul o jedno místo před Alberta Heviu a bylo otázkou, zda dokáže pokořit i o pětadvacet vteřin rychlejšího Magalhaese. Tito dva ještě s průběžně sedmým Neuvillem tvořili poslední trojici Peugeotů 207 S2000, které před poslední sekcí ještě zůstaly ve hře; Franz Wittmann totiž ráno urazil zadní kolo a Daniel Oliveira odstoupil s poruchou motoru. Sergio Vallejo s Fiestou S2000 ztratil kvůli poruše posilovače řízení; bohužel se projevil neduh spojený s tímto novým vozem - nedostatek náhdradních dílů - a španělský pilot tak musel s porouchaným vozem bojovat až do samotného cíle.

Poslední sekce přeci jen ještě přinesla změny do pořadí předních jezdců. Všechny tři zbývající testy totiž vyhrál Meeke, který zejména ve druhém průjezdu nejdelší vložkou nadělil soupeřům vůbec největší porci sekund za celou rally a dal jasně najevo, že má o Magalhaesovo čtvrté místo stále velký zájem. A poslední zkouška opravdu dopadla tak, že se jezdec Peugeotu UK mohl z bramborové medaile radovat, byť to bylo s velkým přispěním portugalského soupeře. Ovšem chuť z tohoto dílčího úspěchu u Kronosu byla trochu hořká, neboť na předposledním testu po jezdecké chybě odstoupil druhý zástupce týmu, Thierry Neuville.

Nic to ale nemění na tom, že si Škoda po Argentině připsala další kompletní stupně vítězů, přičemž ten nejvyšší tentokrát obsadil Jan Kopecký. Seriál IRC tak po letošních čtyřech odjetých soutěžích má již čtyři různé vítěze a do nadcházejících soutěží slibuje další zajímavé bitvy o body. Tou nejbližší bude Rally d'Italia - Sardegna, která je dalším podnikem nově zařazeným do IRC. Pojede se za měsíc na šotolinových tratích známého středomořského ostrova.

Rally Islas Canarias - FIA EC
1.Jan Kopecký-Petr StarýCZŠkoda Fabia S20002:12:27.4
2.Juho Hänninen-Mikko MarkkulaFINŠkoda Fabia S2000+9.1
3.Guy Wilks-Phil PughGBŠkoda Fabia S2000+36.4
4.Kris Meeke-Paul NagleGBPeugeot 207 S2000+1:05.5
5.Bruno Magalhaes-Carlos MagalhaesPPeugeot 207 S2000+1:17.8
6.Alberto Hevia-Alberto IglesiasEŠkoda Fabia S2000+2:25.0
7.Joan Vinyes-Jordi MercaderESuzuki Swift S1600+8:05.0
8.Ruben Gracia-Diego SanjuanEMitsubishi Lancer Evo IX+10:06.5
9.Sergio Vallejo-Diego VallejoEFord Fiesta S2000+12:50.0
10.José Barrios-Boy RiveroESubaru Impreza STI+13:12.6

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist