www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rally Islas Canarias - Trofeo El Corte Inglés

Klasifikaci IRC 2WD na Kanárech ovládl Ford

3. května 2010 • 14:00

Jestliže M-Sport na Kanárských Ostrovech získal kvůli technickým potížím s Fiestou S2000 Sergia Valleja pouze jediný bod, chuť si spravil v kategorii IRC 2WD, kde Fiesty R2 získaly první tři místa podobně jako česká Škoda v hlavní kategorii.

Fiesta S2000 s Vallejem za volantem byla kombinací považovanou za černého koně soutěže. Jenže jezdec, který poslední tři roky úspěšně strávil za volantem supersilného Porsche 997 GT3, se s fordem rozjížděl pomaleji a než začaly objevovat lepší časy, přišly technické problémy. V pátek to byly transmise, kvůli kterým jezdec Nupel Global Racingu v servisu chytil dvě minuty penalizace, v sobotu pro změnu porouchaný posilovač řízení, který ale kvůli nedostatku náhradních dílů nemohl být opraven a Vallejo tak podstatnou část druhé etapy místo závodění pouze trpěl za volantem a rychle se propadal pořadím. Nakonec z toho bylo osmé místo jak v klasifikaci IRC, tak v hodnocení španělského asfaltového šampionátu.

V rámci IRC 2WD ale byla situace zcela odlišná. Yeray Lemes, jedoucí stejně jako Vallejo v barvách Nupelu, dominoval celé soutěži stylem start-cíl a druhému ze soupeřů Enriqu Cruzovi na čtrnácti odjetých rychlostních zkouškách nadělil téměř dvě minuty; jako třetí a poslední klasifikovaný skončil Manuel Souto, všich jeli s Fiestami R2.

Lemesovo vítězství kopíruje situaci z hlavní soutěže IRC. I tam jsou totiž po čtyřech odjetých soutěžích čtyři různí vítězové: Kris Princen na Monte, Marcus Tokarski v Brazílii a Rafael Tulio v Argentině. Díky opanování klasifikace Rally Islas Canarias se M-Sport opět vrátil do čela hodnocení značek, kde zatím vede velice vyrovnanou partii s Peugeotem. Bude zajímavé sledovat, jak se tento souboj bude vyvíjet na dalších soutěžích. Jedno je ale jisté, k dalším bodům pro M-Sport už Yeray Lemes nepomůže. I přes úspěch z Kanárských Ostrovů totiž rodák z Lanzarote další účast v IRC neplánuje, bude se věnovat svému programu v JWRC.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist