www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 9. května 2024, Svátek má Ctibor, zítra Blažena

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 10 - Rally of New Zealand (PWRC+SWRC)

Nový Zéland: Prokop drží 3. příčku i po 2. etapě

8. května 2010 • 11:15

Martin Prokop s Janem Tománkem a vozem Ford Fiesta S2000 dokázali v průběhu 2. etapy Rally Nový Zéland vyhrát jednu rychlostní zkoušku v hodnocení S-WRC a po dvou dnech stále figurují na medailových pozicích.

V sobotu čekalo na účastníky Rally Nový Zéland 2010 dalších osm rychlostních zkoušek o celkové délce 155 kilometrů. Druhá etapa zavedla posádky jihozápadně od Auckland do oblasti Franklinu a severního Waikata. Závodilo se na tratích, které byly v programu soutěže i v roce 2008, kdy mistrovství světa zavítalo na Nový Zéland zatím naposledy. Povrch všech sobotních testů byl smíšený, převážně šotolinové tratě doplňovaly asfaltové úseky. Před poledním a večerním servisem navíc posádky absolvovaly krátký asfaltový test na závodním okruhu Hampton Downs.

Posádka Czech Ford National Teamu začínala den ze třetí pozice, kterou navíc dokázala v průběhu dne uhájit. Martinu Prokopovi s Janem Tománkem skvěle vyšla především více než dvaadvacetikilometrová erzeta RZ 11 Baker 1, na které si česká dvojice připsala nejrychlejší čas v hodnocení účastníků mistrovství světa vozů kategorie Super 2000 (S-WRC). Jihlavský jezdec v průběhu dne pravidelně dosahoval časů v Top 4 mezi účastníky S-WRC a do poslední etapy tak půjde s nadějí na třetí stupně vítězů ve své třetí letošní soutěži.

Martin Prokop, jezdec Czech Ford National Team: „Pro nás to byl dobrý den, protože vše šlo hodně lépe, než v pátek odpoledne. Auto bylo perfektní. Mechanici ještě včera večer přišli na to, v čem byl problém: nefungovala nám úplně správně klapka plynu a kvůli tomu jsme měli o nějakých 400 otáček za minutu méně, což je u tohoto auta znát. Na klasických rychlostních zkouškách jsme se trochu prali s prachem, protože před námi jel místní borec s produkční čtyřkolkou a my jsme startovali minutu za ním. Za tu dobu se ale místy nestačil prach rozptýlit. Navíc tento jezdec později havaroval a jeho auto zůstalo ležet přes cestu. My jsme museli zastavit a tím jsme ztratili něco přes minutu. Pořadatelé nám nakonec vrátili 53 sekund. Kvůli ztrátě ze včerejška jsme dnes nemohli bojovat o první místo, ale i tak jsme se svým umístěním docela spokojení.“

Rally Nový Zéland pokračuje závěrečnou etapou v noci ze soboty na neděli středoevropského času (SEČ). První ze čtyř rychlostních zkoušek nedělní etapy startuje už dnes, v sobotu 8. května ve 22:38 SEČ, poslední test celé soutěže pak začíná v 1:24 SEČ (v neděli 9. května).

Posádka Martin Prokop - Jan Tománek připravila pro fanoušky novinku. Prakticky každý den zveřejňuje na svém oficiálním webu www.martinprokop.com aktuální videa ze zákulisí týmu. Nová videa samozřejmě najdete na tomto webu i v průběhu Rally Nový Zéland.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist