www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 10 - Rally of New Zealand (PWRC+SWRC)

Nový Zéland: Drama až do konce, vítězství pro Latvalu

9. května 2010 • 03:10

Až poslední rychlostní zkouška letošní Rally Nový Zéland rozhodla o vítězi letošního pátého podniku mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích. Velm těsné prvenství nakonec vybojoval Jari-Matti Latvala na Fordu Focus WRC, přestože v průběhu soutěže nevyhrál jedinou rychlostní zkoušku.

Na rozdíl od svých rivalů však mladý Fin tentokrát během novozélandské rally nechyboval a to nakonec bylo rozhodujícím faktorem i na závěrečné rychlostní zkoušce. Druhý Sebastien Ogier podával po celý víkend výborný výkon, zajel šest nejlepších časů, ale dnes dvakrát chyboval, a tak se musel nakonec spokojit s druhým místem o 2.4 vteřiny za Latvalou.

Třetí Sebastien Loeb předvedl po své páteční minele obrovskou one-man show v sobotní druhé etapě, ale dnes se opět nevyvaroval chyb, když o možnost bojovat o prvenství přišel výletem mimo trať na 19. rychlostní zkoušce. Hodiny na posledním testu pak jen potvrdily, jak vypjatý byl souboj o nejvyšší příčky, v němž Francouz skončil třetí se ztrátou 15.2 vteřiny na vítěze.

Čtvrtý skočil na novozélandské šotolině Mikko Hirvonen, ale i přes výsledný odstup 21.3 sekundy na svého kolegu Latvalu v cíli je nutno doplnit, že výkon jedničky týmu Ford působil tentokrát hodně nevýrazně a ke zlepšení došlo až v poslední etapě. Páté místo získal Dani Sordo, který zajížděl z pohledu dílčích výsledků dost nevyrovnané časy, přesto jeho ztráta na vítěze byla také menší než půl minuty, respektive 25.8 vteřiny.

Smolařem soutěže se nakonec stal Petter Solberg. Norský showman ve finále místo boje o medailové pozice, když mu před RZ 21 patřilo průběžné třetí místo, poslal šest kilometrů po startu závěrečného testu svůj Citroen C4 WRC do sloupu elektrického vedení a musel skončit. Incident se naštěstí obešel bez zranění posádky.

Pro šesté místo, ale už se značným odstupem, so dojel Matthew Wilson, který se po dlouhé době blýsknul alespoň jedním solidním výkonem, když v pátek zajel na RZ 2 druhý nejlepší čas za Ogierem. Svůj letošní stín nepřekročil ani Henning Solberg, který opět předvedl další nemastný-neslaný výkon.

Body za osmé místo absolutně, ale především body za prvenství v SWRC si z Nového Zélandu odveze po zásluze Jari Ketoma startující s Fordem Fiesta S2000, který dokázal porazit i Federica Villagru s Focusem WRC. Desátá a jedenáctá příčka pak patří dalším Fiestám S2000, respektive Xevi Ponsovi, který si druhým místem upevnil průběžné vedení v celkové klasifikaci SWRC a našemu Martinu Prokopovi, který skončil třetí před Patrikem Sandellem a Násire Al-Attíjahem na Fabiích S2000.

V hodnocení PWRC nenašel soupeře domácí Hayden Paddon na Mitsubishi Lancer Evo IX před Emmou Gilmourovou na Subaru Impreza WRX a Kingsley Thompsonem na Lanceru Evo X. Medailové pozice si tedy mezi sebe rozdělily pouze novozélandské posádky, až čtvrtý skončil díky systému Superally japonská matador Tošihiro Arai.

Seriál mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích pokračuje na konci května v Portugalsku (28. - 30. 5. 2010), kde se pojede také o body do klasifikace SWRC a JWRC, poté bude následovat měsíční pauza.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist