www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 10 - Impromat Rallysprint Kopná

Martin Bujáček na Kopné nezklamal

20. května 2010 • 08:00

Uplynulou sobotu 15. května se v okolí Podkopné Lhoty uskutečnil již osmnáctý ročník velmi oblíbené jednodenní soutěže – Rallysprintu Kopná. Jako obvykle se zde sešla velmi kvalitní konkurence, ve které nechyběli například Roman Kresta či Jaromír Tarabus.

Se startovním číslem 24 přejela startovní rampu uherskobrodsko-liberecká posádka ve složení Martin Bujáček – Josef Král. Pro Martina se jednalo o třetí start na tomto víceméně domácím závodě, proto se chtěl početnému zástupu diváků představit pokud možno v co nejlepším světle.

Trať byla letos hodně obměněná, centrum soutěže bylo nově ve Vizovicích a další novinkou byl také posun z prázdninového termínu do půlky května. Rychlostní zkoušky byly, jak je dobrým zvykem, opět velmi náročné. A to i bez neustále hrozícího deště, jelikož na trati bylo vytaháno množství bláta a dalších nečistot, přičemž některé úseky byly vlhké, tak si posádky musely dávat velký pozor.

„První dvě zkoušky jsem začal trošku opatrněji, jelikož to hodně klouzalo a potřeboval jsem se dostat do tempa,“ vyjádřil se po závodě jezdec. Na dalších vložkách ale už začal přidávat, jak je jeho dobrým zvykem, a dokázal se na jednotlivých RZ dostat do první desítky. Poslední sekci již Martin s Pepou jeli ve vysokém tempu, což bylo na časech rozhodně znát. K jedinému většímu problému Martin řekl: „Za celý závod nás nepotkala žádná větší krizovka, jen na poslední erzetě jsme opět dostali defekt tentokrát levého předního kola. Vše se událo asi dva kilometry od cíle, takže byl celkem boj dojet to ve vysokém tempu. Naštěstí se vše podařilo a ztráta kolem patnácti sekund nás nestála žádnou pozici v celkovém pořadí.“

Ve finále se tedy Martin umístil na devátém místě, čímž vyrovnal výkon z Lužických Hor. Toto umístění je o to cennější, že se na startu tradičně sešla nejsilnější konkurence v sezoně rallysprintů. Je to určitě potvrzení toho, že s množstvím odjetých kilometrů získává tento jezdec větší jistotu za volantem, což určitě ocenili i diváci, kteří často tleskali Martinovu velmi atraktivnímu jízdnímu stylu.

Zkušený mitfára Pepa Král v cíli neskrýval svou spokojenost: „Oba poslední sprinty pro nás byly kapku rizikovější než obvykle – já jsem byl doma na Lužických a Martin na Kopné. Závodit doma a zároveň udělat výsledek je hodně nevděčná situace. Martin má ode mne pochvalu za disciplinovaný výkon. Celý závod se držel trochu zpátky, a i když jsme věděli, kde máme rezervy, nešel nikdy za hranici rizika. Já jsem měl tentokrát nepopulární roli 'brzdiče'. Lidem se sice na RZ jeho jízda moc líbila, ale všichni za mnou v servisu chodili, a když to neslyšel, zapřísahali mě, abych ho udržel na uzdě až do cíle... Kdo mě zná, ví, že někoho zpomalovat je pro mne taky dost obtížné (daleko raději tam čtu 'drž' nebo 'a můžeš'). A tak se Martinovi alespoň touto cestou omlouvám, že jsem ho na RZ 7 ve sjezdu do Vlčkové přibrzdil zrovna ve chvíli, kdy mu to 'nejvíc chutnalo', mohl ten čas být ještě lepší než sedmý...“ Myslím, že se Pepa omlouvat nemusí, jeho zkušenosti určitě Martinovi hodně pomáhají v soutěžáckém růstu.

Skvěle připravený Lancer opět nezklamal, Martin letos dokončil každou soutěž, na jejíž start se postavil, za což určitě patří dík i týmu K.I.T. racing. Jak se k dalšímu povedenému závodu vyjádřil šéf týmu Vlastík Neumann? „Naše spolupráce s Martinem Bujáčkem je na profesionální úrovni a to i díky našemu přátelství jak s Martinem, jeho spolujezdcem Josefem Králem (se kterým se znám léta ještě z dob mého závodění), tak s Martinovým tátou. Všichni se snažíme vytvořit Martinovi ty nejlepší podmínky a on nám to vrací velmi kvalitními výsledky, které odvádí jak pro sebe tak i pro náš team.“

Martin s Pepou se sice soustředí hlavně na šampionát rallysprintů, ovšem dalším startem by měl být čtvrtý podnik velkého mistrovství – Agrotec Rally Hustopeče.

Libor Hladiš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist