www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 10 - Croatia Rally

Honza Černý úspěšný na Croatia Rally

20. května 2010 • 11:00

Dalším závodem Mistrovství Evropy byla chorvatská Croatia Rally. Na rozdíl od loňského roku se centrum soutěže přesunulo ze Záhřebu do přímořské Rijeky a na soutěžící tak čekaly překrásné tratě v okolních horách. Závod v Chorvatsku byl téměř povinností.

Honza Černý totiž v Itálii vybojoval druhé místo mezi Evropskými dvoukolkami a jelikož se do Chorvatska nechystala žádná konkurence, byla to skvělá příležitost pro zisk plného počtu bodů. Taktika tedy zněla dojet za každou cenu a dostat se tak do vedení. Vzhledem k podmínkám a k náročným chorvatským tratím to však nebyl jednoduchý úkol. Stejně jako v Itálii se Honza představil s vozem Renault Clio R3 a DEFRS Rally teamem.

Náročnost soutěže Honza s Pavlem zakusili již během tréninků. „Takový trénink jako v Chorvatsku jsme ještě nezažili. Dvě rychlostní zkoušky jsme psali v naprosté mlze, všude stála voda a dva dny pršelo. V jednu chvíli nás při tréninku dokonce zastihlo krupobití a silnici pokryla deset centimetrů vysoká vrstva krup. Bylo jasné, že nás čeká opravdu náročný závod,“ popisuje trénink spolujezdec Pavel Kohout.

Úvod soutěže se příliš nevydařil. „Očekávali jsme, že budou tratě mokré a ještě zaprší. Bohužel byla trať téměř suchá a tak jsme se docela trápili. Časy však nebyly tak špatné a i přes špatnou volbu pneumatik jsme dokázali porážet místní dvoukolkáře. Ve druhé sekci to již bylo lepší, ale pořád to nebylo ideální. Chuť jsme si spravili až při noční divácké speciálce,“ popisuje první den soutěže Honza Černý.

„Druhý den byl určitě nejnáročnější. Podmínky byly neskutečné. Na trati stála voda a navíc hustě pršelo. V prvním průjezdu to bylo hodně náročné, protože v každé zatáčce hrozil aquaplaning. Jeli jsme tedy hodně opatrně a snažili se upravit rozpis pro druhý průjezd. Ve druhém průjezdu to pak bylo mnohem lepší a bylo to výrazně vidět i na časech,“ popisuje průběh druhého dne Pavel Kohout.

Do třetího dne Honza s Pavlem vstupovali s výrazným náskokem a již stačilo jen vedení udržet a dojet si pro kýžené body. “Na první rychlostní zkoušce jsme ale přeci jen zkusili jet rychle. Měli jsme sice na vložce řadu krizových momentů, ale alespoň jsme se trochu svezli,„ říká s úsměvem Honza. Zbytek třetího dne ale česká posádka absolvovala v bezpečném tempu a dojela si tak pro cenné body do Evropského šampionátu.

Závěrem bychom rádi poděkovali klukům z týmu za výborně připravený vůz, který nás ani tentokrát nezklamal," uzavírá Pavel. Hned následující týden čeká Honzu s Pavlem další závod. Tentokrát se mládenci poperou o body v rámci Citroën R2 Cupu na překrásné soutěži v Českém Krumlově. Honza Černý jede do Krumlova, po jednoznačném vítězství na Valašské rally, v roli největšího favorita.

www.jan-cerny.com
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist