www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 10 - Rallye Český Krumlov

V Krumlově Štajf přepálil tempo na nevhodném místě

23. května 2010 • 21:05

Vstup do soutěže měl tentokrát Subaru Czech Rally Team nebývale úspěšný, na jejím úvodním testu zajel hatchback Subaru Impreza WRX STI na českobudějovické superspeciálce dokonce absolutně nejrychlejší čas před Krestou a Valouškem. Přesto se posádka Vojtěch Štajf - Michal Ernst vrátila domů z Rally Český Krumlov s nepořízenou.

Pro značku Subaru bylo nejen v rally po dlouhá léta velmi charakteristické i číslo 555, kterým byl dokonce jeden ze soutěžních modelů pojmenován. Subaru Czech Rally Teamu ale číslo 5 na letošní Rally Český Krumlov příliš štěstí nepřineslo. Posuďte sami - pátá rychlostní zkouška na páté soutěži v sezóně, na autě startovní číslo pět a zařazená pětka, to by měla být pro „pětkovou“ značku ta úplně ideální kombinace. Dopadlo to ale všechno úplně jinak: „Mít s sebou žákovskou knížku, napsal bych si do ní sám sobě za tenhle okamžik taky pětku,“ durdí se Vojtěch Štajf. „Zkrátka jsem po opatrnějším tempu na prvních ´klasických´ zkouškách chtěl pak zrychlit a vybral jsem si pro útok nesprávné místo. Na začátku druhého průjezdu těžkým testem Kohout – Ján jsem v mlze a v dešti neudržel ve velké rychlosti auto na cestě, brnknul v lese o uložené klády a bylo po radosti. Auto se od nich naštěstí jen odrazilo, no a poškozené a otočené se vrátilo do příkopu. Jet dál už se s ním ale nedalo. Jako obvykle když já už udělám takovouto chybu, bývá to ve vysoké rychlosti, a tak jsem nakonec rád, že to dopadlo ještě dobře.“

Naštěstí auto ani posádka neutrpěly vážné újmy, a tak ani spolujezdce Michala Ernsta neopustila obvyklá dobrá nálada: „Asi mám v těle nějaký dřevěný magnet, vždyť ta moje zimní zdravotní pauza byla vyvolána taky nárazem do hromady klád, který jsem absolvoval loni s Tomášem Engem. Zdá se, že už jsem ale teď dobře vyléčen, vždyť jak nedávnou drobnou kolizi ze Slovinska, tak i tuhle ránu vydrželo moje tělo pohromadě a zřejmě bez následků. Nejhůř tak nakonec dopadl ten neukázněný divák, který se i přes apel pořadatele na onu hromadu potmě vyšplhal - no a odměnou mu byla pořádná modřina, když ho jedna námi posunutá kláda skřípla. Bylo to určitě velké ponaučení pro něj a mělo by být i pro ostatní lidi, kteří se na náš krásný sport sice chtějí dívat, ale vybírají si pro to nevhodná a nebezpečná místa.“

Odolného zaskakujícího Michala Ernsta by měla na Rally Hustopeče, dalším pokračování Mezinárodního mistrovství České republiky v rally nahradit již také vyléčená Marcela Dolečková. Ta se ale bude pravděpodobně muset spokojit s autem bez designu s růžovými doplňky, díky jihočeské kolizi a nezbytným opravám ´modráka´ se totiž dočasně na domácí tratě vrátí opět loňské úspěšné bílomodročerné Subaru. Půjde o další důležité body, vždyť v domácím šampionátu zatím patří Vojtěchu Štajfovi průběžná skvělá sedmá příčka, ve skupině N je dokonce třetí.

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
24.05.2010 06:52
hoppy
Pana Štajfa už z dřívějška moc nemusím,ale za tenhle článek si tutově zaslouží pochvalu- kolik tzv velkých kluků přizná jezdeckou chybu?
toplist