www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rally d'Italia - Sardegna

Rally Sardinia 2010 díl první - Prolog.

31. května 2010 • 08:30

2006, 2008 a 2009, to jsou letopočty, kdy jsem dosud pořádal hromadné výpravy za touto ostrovní rally. Historicky největší se uskutečnila v roce 2008, a sice čtyřiadvacet lidí v šesti autech. Letošní ročník tedy pořádám počtvrté. Tentokrát je výprava proti předchozím ročníkům obohacena skalními příznivci serveru Autosport, zatímco předcházející se rekrutovaly pouze z řad fanoušků CRF neboli Czech rally fans.

Stínem letošní účasti je to, že se mi nepodařilo přesvědčit přítelkyni Mášu, aby se k nám přidala. Tato petrohradská dealerka Audi, ruská fanynka rally a Škodovek, kterou už kdekdo zná z loňských i letošních rally, bohužel musela z finančních důvodů Sardinii vypustit. Poprvé jsem tuto ruskou krásku potkal na loňské, nešťastné Valašské rally, ale tehdy jsem ještě netušil, o koho jde, přestože jsme spolu mluvili. Znovu jsem ji objevil mnohem později na jednom anglickém serveru. Od té doby už má na Facebooku mnoho českých přátel vč. Autosportu.

Do letošní party se přihlásilo celkem patnáct lidí ve čtyřech autech. Výprava bude čítat nezvyklý počet něžného pohlaví, takže jsem velice zvědav, jak tohle celé dopadne. Nicméně tvrdé jádro Autosportu Plhus, Dreky, Krb a Melmisek ve spojení s mou tlustou maličkostí, Dusičkou a Sinerem z CRF bude dostatečnou zárukou české reprezentace na této rally. Navíc se mi donesla informace, že i Pluto nakonec změnil plány a vyráží též na jih namísto původního plánu na sever, takže nás tam bude zase o jednoho Čecha víc. Bohužel vynechává Kýta a to už vážně nevím proč. Už na letošním Monte mi chyběl, kolega jeden, a chybět bude zase. Zklamal i můj dlouholetý vrstevník Lexa, takže nevím, jak já to tam mezi tou mládeží sám přežiji!

Díky tomu, že se letos Rally Sardinia pořádá jako pátý podnik seriálu IRC, uvidíme na Sardinii i Škodovky. Ne, že bychom je tam nikdy neviděli. V roce 2006 klekla Janu Kopeckému Fabia WRC kvůli čidlu otáček na čtvrtém kilometru první RZ a my byli nachystaní až na pátém. Sice potom jel superrally a dokonce vyhrál závěrečnou osmnáctou erzetu, ale naše touhy byly zkaleny. V dalších ročnících se tedy naše pozornost soustřeďovala pouze na Martina Prokopa bojujícího o titul mistra světa v juniorech.

Od roku 2008 jsme začali využívat celý zaplacený pobyt, protože ubytování v apartmánech se vždy platí za sedm kalendářních dnů bez ohledu na to, kolik jich tam strávíte. Pochopili jsme, že je škoda jezdit jen za rally a nevyužít předplacených dnů pobytu na slunném ostrově s krásnými plážemi. Nejinak tomu je i letos, a tak budou naše apartmány v Golfo Aranci vzdálené od běloskvoucí pláže dvacet metrů obsazeny už od pondělka až do neděle tak, abychom si mohli užít nejen rally, ale do sytosti i sluníčka a vody.

Oficiální odjezd byl v neděli 30. května v dopoledních hodinách, ale někteří se již nemohli dočkat a zamířili na jih o den dříve. Plhus s Drekym a Krbem zamířili za rally historiků kamsi do nitra Itálie a Melmisek si zase cestou udělal výlet po krásách Itálie. Sraz byl ale dán pro všechny stejný. 30. května nejpozději ve 22:30 na molu u trajektu v přístavu Livorno.

Na co se opravdu těšíme, je konkurence, která se na letošní Sardinii sejde. Protony zatím vynechávají. Nevím sice proč, když Sloní Kýta zůstává doma, ale zřejmě z něj mají tak velký respekt, že si prozatím do Evropy netroufají. Startovní listina slibuje po Monte Carlu nejlepší obsazení.

Tak to je zatím napoprvé vše a nebudou-li čtenáři unaveni či znechuceni tímto dlouhým úvodem, pak je zvu k dalším počtením z našeho deníčku Rally Sardinia 2010. Budu se snažit ozývat pravidelně každý den se svými postřehy a zážitky. A vy ostatní účastníci výpravy - mějte se na pozoru! Všechno vidím, všechno se čtenáři Autosportu dozví!!!

Zdraví vás Řízek

P.S. Fotografie demonstrují naše ubytování.

Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
13.06.2010 13:38
Pluto - moderátor
Jo, tak v době zveřejnění tohoto článku už jsme mířili směr Orii na západním pobřeží v půlce ostrova, takže jsme se s klukama potkali vpodstatě až ve čtvrtek. Ale v noci předtím se mi shodnou šťastných náhod podařilo navštívit koncert, na kterém zpíval... ...Sloní kýta ! :-D Zkusím hodit do fóra video (značně nekvalitní - natáčené příručním foťákem a za tmy).
31.05.2010 09:15
Miros78
Škoda, bydlíme kousek od Vás - Porto Rotondo
31.05.2010 08:44
MichaelD
Hezké čtení!
toplist