www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rally d'Italia - Sardegna

Peugeoty na Sardinii opět ve stínu Škody

6. června 2010 • 21:30

Jestliže se po první etapě Rally d’Italia-Sardegna zdálo, že Peugeot vstává z popela a přetrhne úspěšnou sérii Škody, dnešek dal za pravdu opaku. Další vítězství v sezoně si připsal Juho Hänninen, který tak pokračuje v neuvěřitelné sérii všech letošních startů dokončených na stupních vítězů. Úspěch Škody Motosport podtrhl třetím místem Jan Kopecký; ten v poslední sekci zle dotíral na Paola Andreucciho, který ale zúročil bohaté zkušenosti s místním prostředím a stříbro si nenechal ujít.

Na Sardinii nebude dobře vzpomínat Kris Meeke. Ráno sice okamžitě přeskočil po včerejšku vedoucího „Ucciho“, jenže před ním a zejména před dotírajícím Hänninenem nemohl polevit. A tak se stalo, že z přebytku rychlosti podobně jako na Monte neudržel vůz na trati poslední RZ dopolední sekce a na své letošní konto si připsal další nulu. Čest francouzské značky se tak v rámci možností podařilo zachránit těm, od kterých se to – snad s výjimkou Andreucciho - moc nečekalo. Mladík Thierry Neuville při první startu se čtyřkolkou na šotolině dojel čtvrtý, Portugalec Maglhaes se i přes olbřímí penalizaci ze včerejška dokázal probít na páté místo, které získal na úkor Teema Arminena až na samotné závěreční vložce.

Fin soutěžící na Sardinii zejména kvůli bodům do italského šotolinového mistrovství, byl nejrychlejším klasifikovaným jezdcem na produkčním voze. Ráno to vypadalo, že se přes něj rychle přežene Per Gunnar Anderson na produkční „desítce“, jenže těsně před tím, než k této změně pořadí došlo, musel Švéd své Evo odstavit s porouchaným diferenciálem; stalo se tak na stejné vložce, kde skončil Meeke.

V rámci SupeRally se dnes do soutěže vrátila jen hrstka včerejších odpadlíků. Burcu Cetinkaya odstartovala za účelem sbírání dalších zkušeností s peugeotem, Andreas Mikkelsen s fiestou opětovně vyrazil na trať za účelem poznávání nového vozu a testování zjevně účinných pneumatik Hankook; mladý Nor totiž pravidelně zajížděl časy v nejrychlejší pětce, což značí, že exotické gumy nejsou zásadní brzdou.

Seriál IRC se po Sardinii konečně vrátí na evropskou pevninu – za tři týdny bude na řadě jeden ze stěžejních podniků celé sezony, belgická Geko Ypres Rally. Tam se kromě účastníků IRC sejde i startovní pole posádek soutěžící v ME, všechny pak doplní řada místních matadorů.

Rally d'Italia-Sardegna
1.Hänninen Juho-Markkula MikkoFINŠkoda Fabia S20002:31:28.6
2.Andreucci Paolo-Andreussi AnnaIPeugeot 207 S2000+35.6
3.Kopecký Jan-Starý PetrCZŠkoda Fabia S2000+38.2
4.Neuville Thierry-Klinger NicolasB/FPeugeot 207 S2000+5:58.6
5.Magalhaes Bruno-Magalhaes CarlosPPeugeot 207 S2000+9:55.8
6.Arminen Teemu-Nikkola TulkoFINSubaru Impreza STI+10:12.3
7. Ricci Luigi-Barone MaurizioISubaru Impreza STI+11:33.4
8.Batistini Daniele-Pisano CarloIPeugeot 207 S2000+11:58.1
9.Bordignon Filippo Alessandro-Bardini JustinISubaru Impreza STI+19:56.2
10.Linari Gianluca-Cecchi AndreaISubaru Impreza STI+21:07.0

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist