www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 10 - Agrotec Mogul Rally Hustopeče

Přes problémy solidní výsledek

15. června 2010 • 14:50

Letošní ročník Agrotec Mogul Rally Hustopeče je za námi. Po dlouhé době, kdy jsme si mohli o létu jenom nechat zdát a bojovali jsme s povodněmi, se sluníčko konečně ukázalo. A to opravdu v plné síle. Mezi potící se posádky patřila na jižní Moravě také nově sestavená dvojice Martin Bujáček – Marek Omelka. Martin se na velké soutěže domluvil se zkušeným hluckým spolujezdcem, jelikož Pepa Král je na MMČR vázán u Marcela Tučka.

Celá soutěž byla kompaktní, posádky absolvovaly tréninky ve čtvrtek a pátek. Všechno proběhlo bez problémů, tak se posádka hodně těšila na start rally. Hustopečská soutěž se pro Martina s Markem vyvíjela celkem dobře. Jak je jezdcovým dobrým zvykem, začal ze startu radši opatrně, aby se postupně dostal do tempa. To se podařilo a i když na některých RZ po menších chybičkách ztráta narostla, v týmu stále panovala dobrá nálada a celkově třiadvacáté místo nebylo až tak důležité.

Ve druhé etapě dokázal Martin jezdit časy kolem desátého místa se ztrátou kolem 2,5 s/km na trio „českých ufonů“. Posádka Bujáček – Omelka se nakonec dokázala prokousat až na čtrnácté místo v cíli, což je určitě dobrý výsledek. Hlavním ovšem bylo vítězství mezi posádkami bodujícími do juniorského šampionátu.

„Do Hustopečí jsem se hodně těšil na specifické zkoušky a množství šotolinových úseků. Před startem jsme se domluvili na spolupráci se zkušeným spolujezdcem Markem Omelkou, který obvykle jezdí s Honzou Štěpánkem v Octavii WRC. Pro mě i Marka byla tato soutěž nová a tak bylo celkem náročné se sehrávat na neznámé trati,“ říká Martin a pokračuje: „Všechno šlo od začátku dobře a už po první sekci spolupráce fungovala skvěle. Do první etapy jsem začal svým tempem bez zbytečného rizika a s postupným zrychlováním. Ve druhé sekci jsem ale udělal nějaké chybičky, které se projevily na čase a propadu ve výsledkové listině směrem dolů.“

Naštěstí se ale poté již veškeré potíže posádce vyhnuly a Martin s Markem už jeli víceméně bez problémů. Nechme ale mluvit samotného jezdce: „Ve druhé etapě auto fungovalo výborně, já se chtěl vyvarovat chybiček a tak byl vytyčen jasný cíl – stáhnout ztrátu na skvěle jedoucího Honzu Černého a vyhrát v juniorech. To se nám podařilo, takže v týmu poté panovala spokojenost. Čtrnácté místo celkově také není špatné, i když to mohlo být lepší. Ale na kdyby se nehraje. Celkově to byl velmi hezký závod, kterému panovalo extrémní vedro a také krásné šotolinové úseky, které jsem si náramně užil.“

Dalším startem Martina Bujáčka bude slavná Rally Bohemia po které bude následovat zlínská Barumka. Tyto závody budou dosud nejnáročnějšími soutěžemi v kariéře mladého uherskobrodského soutěžáka. Tým K.I.T. racing se rozhodl určit jako hlavní prioritu pro Martina starty ve velkém mistráku, kde tento jezdec dokáže nasbírat rozhodně větší množství zkušeností na delších a náročnějších tratích.

Libor Hladiš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist