www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 10 - Rally Krkonoše

Černý Kohout řádil v Krknoších

23. června 2010 • 08:00

Honzu Černého již asi není třeba rallyovým fanouškům představovat. Příbramský mladík je poslední dobou opravdu hodně vidět a jeho výkony s Citroënem C2 R2 v Českém Mistrovství, kdy dokáže porážet soupeře s výrazně silnějšími stroji, jistě nezůstávají bez povšimnutí. Talentovaný mladík se před dvěma lety vydal cestou sbírání zkušeností v zahraničí a tato investice se začíná pomalu vracet. Honza Černý předvádí velmi dravou, agresivní a divácky atraktivní jízdu a přitom dělá jen minimum chyb. To jistě patří k jeho největším přednostem.

Na Rally Krkonoše dostal Honza další příležitost ukázat se českým fanouškům s vozem nejvyšší kategorie. Představil se zde s Mitsubishi Lancer Evo 9 patřící týmu K.I.T. Racing. Velkým tahákem byl bezesporu souboj s Martinem Semerádem, ale bylo také zajímavé sledovat, jak si Honza povede v porovnání s českou špičkou. „V Krkonoších se nám loni příliš nedařilo. Skončili jsme vlastně již v první zatáčce, když jsme nešťastně trefili vyvalený obrubník. Soutěž je to opravdu krásná. Troufnu si říci, že se jedná o jeden z nejhezčích sprintů u nás. Velice náročné a krásné rychlostní zkoušky, krátké přejezdy, skvělá organizace. Vlastně jen samá pozitiva. Na závod se hodně těšíme. Máme možnost startovat se skvělým vozem a porovnat se s takovými jmény jako je Roman Kresta nebo Martin Prokop. Souboj s Martinem Semerádem bude také jistě zajímavý,“ řekl před závodem spolujezdec Pavel Kohout.

Příbramský jezdec vstoupil do závodu velice dobře a již od prvních kilometrů dával tušit, že zde bude velice rychlý. Na první rychlostní zkoušce zaznamenal čtvrtý čas, na desetinu stejný s Martinem Semerádem. Skvělý souboj mladíků pak trval po celý závod a byl jistě ozdobou soutěže. Jednou zvítězil Martin, podruhé Honza. V cíli se nakonec radoval Martin Semerád o pouhé čtyři vteřinky a to zejména kvůli velmi vydařené první sekci. Honza Černý jel po celý závod ve vysokém tempu a v cíli soutěže mu patřilo krásné páté místo. „Závod jsme si opravdu užívali. Bylo to skvělé závodění na velmi náročných rychlostních zkouškách. S vozem nejsem ještě stoprocentně sžitý, přeci jen s ním nemám najeto moc kilometrů. Mám ještě velké rezervy a dalo by se více zapracovat na nastavení. Měl jsem z počátku trochu problémy zbavit se návyků s dvoukolky, hlavně při brzdění a taky jsme udělali chybu v první sekci, jelikož jsme jeli na starších pneumatikách. Jinak se nám dařilo vyhnout se větším chybám a jet pořád dopředu. Radost jsem měl z rozpisu, díky němuž jsme mohli jet rychle již v prvních průjezdech,“ hodnotí závod Honza.

Třešničkou na dortu byla závěrečná rychlostní zkouška, kde se Honza vybičoval k neuvěřitelnému výkonu. Dravou, ale přitom bezchybnou jízdou zajel druhý čas a nechal za sebou i Romana Krestu, což je pro teprve dvacetiletého mladí velmi povzbudivý skalp. Za prvním Martinem Prokopem s Fiestou S2000 zaostal o pouhé 3 desetinky. Onboard video z této rychlostní zkoušky můžete shlédnout na stránkách Mediasportu. Ve voze byly dokonce dvě kamery a tak můžete vidět i Honzovu práci nohou.

Téměř v zápětí po Krknošské Rally se Honza s Pavlem vydali na cestu do Belgie na závod IRC. Zde změří síly s konkurenty v Renault Clio Cupu. „Máme nový motor a rychlostní zkoušky jsou velmi blízké těm českým. Chtěli bychom tedy navázat na náš výkon na Monte Carlu a pořádně naše konkurenty potrápit.Chtěli bychom také poděkovat týmu K.I.T. Racing za skvěle připravený vůz a samozřejmě také tátovi,“ uzavírá Honza.

www.jan-cerny.com
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist