www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Geko Ypres Rally (+ME)

První etapa na Ypres: bitva i zmar favoritů

25. června 2010 • 23:50

První etapou dnes začal jeden z nejdůležitějších dílů seriálů ME a IRC, belgická Geko Ypres Rally. Úvodní šestice rychlostních zkoušek naznačila možný vývoj celé rally, ale stala se rovněž pohřebištěm nadějí některých favoritů. Týká se to zejména Juha Hänninena, který se svou fabií přistál v příkopě a poněvadž se mu nepovedlo dostat zpět na trať, končí jeho úžasná série všech letošních startů zakončených pokaždé na stupních vítězů.

Dramatický průběh měla hned první zkouška z celkových tří obsažených v úvodní sekci soutěže. Po defektu uvízl v příkopě Stéphane Sarrazin, jenž v kokpitu nahradil původně ohlášeného Sébastiena Ogiera. Trochu paradoxně tak Sarrazin napodobil Ogierovo brzké odstoupení na minulé soutěži konané na Sardinii. Své si užil i Toši Arai, který do Belgie přijel z testovacích důvodů. Svou asfaltovou lekci začal výletem mimo trať, jeho vůz se ale po deseti minutách podařilo dostat zpět na cestu a usměvavý Japonec mohl pokračovat ve sbírání zkušeností. Po RZ 1 odpadl s dalším subaru jedoucí Kajetan Kajetanowicz, důvodem byla závada na převodovce, kvůli které může zapomenout na zopakování úspěchu z domácího Rajdu Polského.

Na kratičké RZ 2 zahájil útok Fredy Loix. Kris Meeke, jenž vyhrál úvodní test, se tentokrát na čele ještě udržel, bylo mu ale jasné, že jej s belgickým konkurentem jednorázově vybaveným nejnovější tovární Fabií S20000 Evo II čekají krušné chvíle. A netrvalo to skutečně vůbec dlouho – první sekci už zakončil „Fast Freddy“ na vedoucí pozici. Za Meekem v té chvíli následovali škodováci Kopecký a Hänninen, nejrychlejší pětku doplňoval mladík Thierry Neuville s dalším peugeotem od Kronosu.

Druhý průjezd nejdelší páteční vložkou byl osudný nejen pro v úvodu zmíněného Hänninena, ale stal se doslova pohromou pro značku Proton. Už na trati RZ 4 musel odstoupit Chris Atkinson, za cílem s poškozeným motorem skončil Alister McRae a z klasifikace se vytratil i Tom Cave se svým vlastním exemplářem žluté satrie. To vše po nevalných výsledcích všech tří jezdců v předešlých RZ. To byly hlavní události druhé sekce; poslední dvě vložky páteční etapy už do pořadí v nejrychlejší desítce změny nepřinesly, jen kosmeticky se měnily vzájemné rozestupy.

V klasifikaci mistrovství Evropy po prvním dni jasně vede Jan Kopecký před Michalem Solowowem, který na jedné z vložek musel přepojovat nefunkční palivovou pumpu své fiesty. Na třetím místě je Luca Betti následovaný Maciejem Oleksowiczem, kterého pozměnu na jeho fordu trápila přehřívající se převodovka. Na pátém místě mezi „Evropany“ je Corrado Fontana, jenž na šesti vložkách prodělal dokonce tři defekty, z toho jeden na přejezdu. Antonín Tlusťák už v hodnocení nefiguruje, po poruše převodovky odstoupil na RZ 6. Klasifikaci ME 2WD Cupu vévodí náš Jan Černý, jemuž zároveň náleží šestá příčka v Clio R3 European Trophy.

Zítřejší etapa bude pro vývoj letošní Geko Ypres Rally stěžejní, na programu je celých třináct vložek o celkové délce necelých 192 kilometrů. První dopolední test začíná v 11:13.

Geko Ypres Rally - 1. etapa
1.Freddy Loix-Fréderic MiclotteBŠkoda Fabia S200054:33.6
2.Kris Meeke-Paul NagleGBPeugeot 207 S2000+5.8
3.Jan Kopecký-Petr StarýCZŠkoda Fabia S2000+22.1
4.Thierry Neuville-Nicolas KlingerB/FPeugeot 207 S2000+45.7
5.Pieter Tsjoen-Eddy ChevaillierBPeugeot 207 S2000+1:10.5
6.Bernd Casier-Francis CaesemaekerBŠkoda Fabia S2000+1:37.6
7.Andreas Mikkelsen-Ola FlöeneNFord Fiesta S2000+1:58.2
8.Patrick Snijers-Cindy CokelaereBPeugeot 207 S2000+2:07.2
9.Bruno Magalhaes-Carlos MagalhaesPPeugeot 207 S2000+2:14.8
10.Jasper van den Heuvel-Martine KolmanNLMitsubishi Lancer Evo X+2:30.5

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist