www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

RSS 06 - Eurostroj Rally Tišnov

Pro Roberta Čonku začíná boj o obhajobu trůnu

16. května 2006 • 12:45

Nejlépe obsazenou kategorií loňského Českomoravského Poháru Rallye byla třída SA1, tedy soudobé čtrnáctistovky. Po tuhých bojích v této třídě až na poslední soutěži roku potvrdil svůj primát Robert Čonka, po jehož boku ve voze Škoda Felicia Kit car sedával Karel Hejný. Nová sezóna pro Roberta začne o nadcházejícím víkendu na šternberské Rallye Ecce Homo a jeho jednoznačným cílem bude obhajoba loňského titulu.

Květen je plném proudu a jarní slunko vyhání na tratě čím dál víc soutěžáků i jejich plechových miláčků. Nejinak je tomu v pražském ROKA Rallye Teamu, pro nějž bude ostrým startem do sezóny nadcházející Rallye Ecce Homo, druhý podnik Poháru České republiky v rally (následníka SHERON Českomoravského Poháru Rallye, v jehož průběhu se loni ROKA Rallye Teamu tolik dařilo).

Do startu šternberské soutěže už zbývají jen desítky hodin, posádka Robert Čonka - Karel Hejný proto neskrývá nervozitu a natěšenost na první letošní ostré kilometry v kokpitu svého závodního vozu. „Doufám, že jsme dobře nachystáni,“ hlásí pilot a vypočítává, v čem všem důkladná příprava spočívala: „Felicia prošla přes zimu důkladnou repasí, převodovka, motor i brzdy jsou prakticky úplně nové. Motor má novou elektroniku, čímž se zlepšil průběh kroutícího momentu a zejména odjíždění z pomalých zatáček by tak pro nás mělo být o poznání rychlejší. Už testování v Bělé pod Bezdězem naznačilo, že jsme my i naši mechanici udělali pořádný kus práce.“

Jak již bylo řečeno, hlavním cílem pro sezónu 2006 je pro ROKA Rally Team obhajoba prestižního titulu šampiónů třídy SA1 Poháru České republiky v rallye. Tým se tedy zaměří zejména starty v tomto seriálu, neměl by ale chybět ani mj. na tradičně atraktivním rallysprintu v Pelhřimově, kde chce Robert prorazit svou smůlu z minulých ročníků této soutěže. Těžké boje s konkurencí jej ale čekají už ve Šternberku, kde bude zřejmě právě „jeho“ kategorie nejlépe a nejpočetněji obsazenou. Jména soupeřů jako Ivo Cipra, Tomáš Grega, Radek Majer, Ondřej Blaťák či Radovan Mareš navíc slibují pro čtrnáctistovky opravdu nádherné závodění a vysokou kvalitu.

„Na Rallye Ecce Homo se už opravdu moc těšíme, už loni to byla moc krásná soutěž - pro nás ale díky prasklé poloose skončila moc brzy,“ vzpomíná Robert Čonka a dodává: „Jsem moc rád, že opět pojedu se spolujezdcem Karlem Hejným, který si na naše závodění dokáže udělat čas i přes své enormní vytížení. Pro úspěch se pokusíme udělat všechno, co bude v našich silách, samozřejmě doufáme, že se bude dařit i našemu autu. Už jsem se zmínil, že jsme jej přes zimu trochu vylepšili, pochopitelně ještě mnohé rezervy oproti plné homologaci máme. To by ale stálo další finance a my jsme naopak moc vděčni partnerům našeho týmu v čele se společností AutoPoly, že nám se závoděním už teď hodně pomáhají.“

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist