www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 10 - Wales Rally GB (PWRC+SWRC)

Nemocné stromy ohrožují rally ve Walesu

9. července 2010 • 06:30

Jedna ze soutěží národního šampionátu ve Walesu byla odložena kvůli propuknutí onemocnění stromů. Zdejší porosty napadá plísňovitá houba Phytophthora ramorum, která stromy zabijí.

Houba byla objevena v loňském roce na japonských modřínech, tedy stromech, které se nacházejí nejčastěji v jihozápadní Anglii. Odtud se postupně rozšířila až do lesů v jižním Walesu, jenž jsou v okolí tratí Britské rally. Jelikož jsou lesy otevřeny pro veřejnost, může se nemoc snadněji šířit právě za pomocí automobilů. Díky tomu byla odložena Pro-Art Signs Swansea Bay Rally, která je součástí MSA Gravel Rally Championship. Tento závod měl původně startovat 17. července.

Dai Jones, který je členem lesní hospodářské komise ve svém prohlášení uvedl: „Děláme maximum pro to, abychom onemocnění co nejvíce minimalizovali. Jsme zklamaní odložením Pro-Art Signs Swansea Bay Rally, ale bylo by velké riziko dalšího rozšíření nemoci, kdyby se soutěž uskutečnila. S organizátory závodu jsme byli v kontaktu a zkoušeli jsme najít řešení v podobě jiných RZ, ale v takto krátkém okamžiku už by to nebylo možné.“

Komise pro lesnictví je v kontaktu i s ostatními pořadateli. Panuje totiž obava, že se infekce rozšíří natolik, že by mohla mít negativní vliv i na závěrečný podnik mistrovství světa, která by se měl na ostrovech uskutečnit v půlce listopadu.

-mor- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist