www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 10 - Rally Bulgaria (JWRC)

Bulharská vylučovaná za benzín

12. července 2010 • 09:00

Premiéra mistrovství světa v Bulharsku se zapíše do historických análů nejen nudným průběhem a nepříliš atraktivními průjezdy, ale hlavně asi rekordním počtem vyloučených během jediného závodu. Největší vinu na tom má 'kauza benzín'.

Abychom porozuměli celé problematice, je potřeba začít mnohem dříve, než odstartovala samotná soutěž. Už na konci loňského roku se jezdci nechali slyšet, že nechtějí mít Rally Bulgaria zařazenou do národního šampionátu. V úvodním kalendáři se tento podnik skutečně nenacházel. Protože však pořadatelům hrozil rekordně nízký počet přihlášených, navíc se ještě přidalo rušení některých dalších soutěží, rozhodla bulharská federace necelé tři měsíce před závodem, že se do národního šampionátu Rally Bulgaria zařadí.

Tím nastaly velké problémy pro týmy, protože ty s touto náročnou položkou nepočítaly. Nejde jen o větší porci kilometrů a nákladnější logistiku, ale hlavně výrazně vyšší startovné a nutnost pořízení předražených (a ne příliš kvalitních) pneumatik Pirelli a jednotného paliva používaného při soutěžích mistrovství světa.

To se samozřejmě posádkám příliš nelíbilo a tak se snažily bojovat o zmírnění nákladů. S pneumatikami se jim to příliš nedařilo, u paliva to vypadalo alespoň na dílčí posun. Pravidla totiž povolují tankovat i jiné než WRC palivo - na v itineráři označených čerpacích stanicích je možno natankovat sériově prodávaný benzín. Bulharská federace BFAS pár dní před startem ústně potvrdila, že bude bulharským posádkám tolerovat jejich vlastní palivo.

Soutěž tedy začala a žádná z posádek používajících vlastní palivo se tímto faktem netajila. Proto nepřekvapilo, že některé z nich neprošly testy po pravidelných odběrech paliva. Tyto posádky pak byly předvolány na sezení sportovních komisařů, kde měly svůj prohřešek proti předpisům ospravedlnit. Jejich vyjádření, že je nějaké mistrovství světa nezajímá a startují jen v rámci bulharského šampionátu, nemělo valnou šanci na úspěch, což vyústilo k vyloučení sedmi posádek (některé včetně Popova tomu unikly díky dřívějšímu odstoupení kvůli nehodám či tech. problémům). Jedinými předními domácími jezdci, kteří dodrželi předepsaná pravidla, byli Dimitar Iliev a pravidelný účastník JWRC Todor Slavov.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
13.07.2010 07:41
pet
Je dobré slyšet, že "Kocourkov" je i jinde?! Ale pohled na startovku byl skutečně smutný.
12.07.2010 15:15
Acom
To se pak vyplati poradat soutez pro 25 posadek. Upadek MS pokracuje
toplist