www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 23. dubna 2024, Svátek má Vojtěch, zítra Jiří

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rallye Monte Carlo

Sezónu IRC 2011 opět otevře Rallye Monte Carlo

20. července 2010 • 08:30

Jedna z nejlegendárnějších soutěží, jaká kdy spatřila světlo světa. Takto jednoduše lze charakterizovat Rallye Monte Carlo, nejstarší automobilovou soutěž, která se pořádá. V příští sezóně bude opět zahajovat seriál Intercontinental Rally Challenge.

Za řadu let své existence se Rallye Monte Carlo stala jedním z vystavěných monumentů ve světě motoristického sportu. Svou historii započala psát v prvních letech minulého století, kdy se představitelé oblasti Cote d'Azur rozhodli propagovat zdejší region prostřednictvím motoristického sportu. První ročník se uskutečnil 21. ledna 1911.

Monacká soutěž přežila obě světové války i boje na diplomatickém poli ve FISA i FIA. V posledních letech našla společnou řeč s šampionátem Intercontinental Rally Challenge. Právě v jejich náručí oslaví při nadcházejícím devětasedmdesátém ročníku jubilejní sté výročí od své premiéry.

79. Rallye Monte Carlo se pojede v obdobném schématu posledních let - od středy 19. ledna do soboty 23 ledna 2011. Opět pak bude zahajovacím dílem seriálu IRC. Pořadatelé připravili trať dlouhou 1340 km, kterou bude prošpikováno 13 rychlostních zkoušek o celkové délce 324 km. A obdobně jako v letošním roce, i v tom nadcházejícím se můžeme dočkat řady přímých přenosů.

Pořadatelé navíc nezastírají zájem přilákat na start i netovární posádky. „Amatérští jezdci jsou jednou z nejpozoruhodnějších epizod historie Rallye Monte Carlo. Bez jejich příspěvku by neměla naše soutěž šanci dostat se na takovou úroveň, na které momentálně je. Proto jsme se rozhodli, že v tomto jubilejním ročníku uděláme maximum pro to, aby se vrátil duch minulosti a na náš závod zavítalo více soukromých závodníků bez podpor továrních týmů. Na začátku září prozradíme pobídky, díky kterým bychom měli soukromníkům usnadnit jejich cestu na Rallye Monte Carlo,“ prozradil generální sekretář Automobile Club de Monaco René Isoart.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist