www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rali Vinho Madeira (+ME)

První etapa Madeiry: předčasně ukončený souboj Loixe a Rossettiho

6. srpna 2010 • 21:40

Potřetí se letos setkaly seriály Intercontinental Rally Challenge a mistrovství Evropy, tentokrát na portugalském ostrově Madeira. Na start kromě obvyklé sestavy jezdců IRC objevil i aktuální lídr ME Luca Rossetti na polotovárním Abarthu a po většinu zkoušek ukazoval, že místní asfalty italskému vozu sedí. Bohužel, jeho pouť skončila předčasně dvě zkoušky před koncem prvního dne.

Pořadatelé připravili velké množství kratších zkoušek, jako první přišla ve čtvrtek večer na řadu tradiční speciálka na pobřeží v centru Funchalu. Tu ovládly peugeoty Krise Meeka a jednoho z největších favoritů této rally, Bruna Magalhaese. Karta se ale začala obracet hned v úvodu pátku, kdy se začalo závodit na klasických vložkách. Do čela se posunul Freddy loix, který na Madeiře podobně jako v Ypres startuje s tovární fabií. Meeke ztratil téměř pět vteřin a propadl se na třetí místo, větší katastrofa se ale začala rodit u Magalhaese. Toho hned v úvodu dne postihl defekt a více než dvouminutová ztráta jej připravila o šance na triumf. „Mořeplavec“ se nevzdal a chtěl ztrátu zlikvidovat, jenže už na další vložce mu vypověděly brzdy a jeho peugeot ve velké rychlosti vyletěl v saltech z trati. Vůz byl notě poškozen, neúspěch v domácí rally bohužel znamená, že se Magalhaes objeví již jen na jediném letošním podniku IRC v italském Sanremu. Na téže vložce o sobě dal vědět Rossetti, který se dostal do vedení. Začala tak intenzivní bitva, kdy si „Rox“ s Loixem až do RZ 8 téměř pravidelně vyměňovali své pozice. První půlka dne nebyla krom Magalhaese shovívavá ani k dalším domácím favoritům, jak Bernardo Sousa, tak Miguel Campos s vozem půjčeným z Nupel Racingu nespatřili cíl RZ 5 – obě Fiesty S2000 ve startovním poli vyřadil požár.

První dvě sekce se dvěma vložkami tedy nabídly skutečně zajímavé souboje a zvraty v pořadí. To už se ale nedalo říct o dvou zbývajících sekcích obsahující čtyři RZ – v nich se celkové pořadí na špici již prakticky neměnilo. Výjimkou byla jen RZ 12, která bohužel byla osudová pro Rossettiho. Doposud bezchybně jedoucí Ital těsně před cílem zkoušky havaroval a naděje na pěkný výsledek pro automobilku z Turína vzaly za své. Havarované Grande Punto navíc zatarasilo trať, takže byla vložka nakonec zrušena a postižené posádky obdržely náhradní čas.

Vedoucí Loix tak přišel o nejbližšího soupeře, na trať bude v sobotu vyrážet s rezervou jednadvaceti sekund před druhým Meekem, kterému naopak velice těsně dýchá na záda Jan Kopecký. Minutu na vedoucího ztrácí další tovární škodovka pilotovaní Juhem Hänninenem, na dalších místech už se nacházejí domácí Miguel Nunes a místní matador Vítor Sá, oba na peugeotech.

Sobotní etapa bude obsahovat celkem osm vložek o celkové délce 115 km, první z nich startuje o půl desáté středoevropského času.

Rali Vinho da Madeira - 1. etapa
1.Freddy Loix-Fréderic MiclotteBŠkoda Fabia S20001:56:17.9
2.Kris Meeke-Paul NagleGBPeugeot 207 S2000+21.1
3.Jan Kopecký-Petr StarýCZŠkoda Fabia S2000+22.2
4.Juho Hänninen-Mikko MarkkulaFINŠkoda Fabia S2000+59.6
5.Miguel Nunes-Victor CaladoPPeugeot 207 S2000+1:35.6
6.Vítor Sá-Nuno RodriguezPPeugeot 207 S2000+1:59.2
7.Rui Pinto-Luís FariaPMitsubishi Lancer Evo IX+5:43.6
8.Filipe Freitas-Daniel FigueiroaPMitsubishi Lancer Evo X+5:53.5
9.Joao Magalhaes-Jorge PereiraPMitsubishi Lancer Evo X+6:05.7
10.Joao Silva-José JanelaPRenault Clio R3+6:27.3

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
06.08.2010 23:15
Karbonyl - moderátor
Fixed, díky :-)
06.08.2010 22:34
mpb2
Vítr Sá ? :-D
06.08.2010 22:01
Pluto - moderátor
Punto skutečně nedopadlo dobře: odkaz na forum.autosport.cz
toplist