www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rali Vinho Madeira (+ME)

Škoda slaví další hattrick, titul ve značkách má na dosah

7. srpna 2010 • 18:30

Po první etapě Rally Vinho da Madeira bylo na většině pozic pořadí poměrně ustálené, nicméně dal se očekávat boj o místa na samotných stupních vítězů. To nejvyšší celkem suverénně držel Freddy Loix, ale za ním se schylovalo k bitvě mezi Krisem Meekem a Janem Kopeckým. A stejně jako včera mezi Loixem a Rossettim byla hlavní dnešní tajenka rozluštěna předčasně – bohužel pro britského jezdce.

Sobotní program obsahoval celkem osm RZ rozdělených do dvou identických sekcí. První ranní vložka byla další z mnoha, kterou ovládl Loix, a v elitní desítce nepřinesla žádnou změnu. Ta ale přišla už na následující RZ 15, kde se projevila tradiční bolístka francouzských vozů – Meekovu peugeotu vypověděl službu alternátor. Brit test s mírnou ztrátou dokončil a za cílem dokázal vůz provizorně opravit, moc dlouho se ale ze zachráněné situace neradoval. Už na další vložce totiž dostal po dopadu na jednom ze skoků motor jeho vozu velkou ránu odspodu a z pohonné jednotky začal ve velkém unikat olej. Meeke tak musel předčasně vzdát a připsat si do své letošní nelichotivé bilance další neúspěch. Aby dramat nebylo málo, na oleji uniklém na cestu následně uklouzl Hänninen, jenž o skálu rozštípl ráfek a prorazil gumu. Naštěstí pro Fina se tato epizoda obešla bez dalších škod na voze, nicméně se propadl za místního Miguela Nunese, který se i přes vysoké startovní číslo 17 najednou ocitl v nejrychlejší trojce.

Do závěreční sekce rally tedy nastupoval Jan Kopecký už z druhého místa a bylo na jeho stájovém kolegovi Hänninenovi, zda se dokáže probít zpět před Nunese a postarat se tak o další kompletní podium pro Škodu. Jezdec na Peugeotu 207 S2000 srdnatě odolával dvě zkoušky, ale na RZ 20 už tlak Fina neunesl a vrátil se zpět na čtvrté místo. Pořadí se v této podobě ustálilo a zůstalo beze změn až do cíle. Na pátém místě dokončil Vítor Sá, nestor a legenda místních tratí, kterému spolu s Nunesem podařilo alespoň částečně zachránit čest francouzské značky.

V hodnocení mistrovství Evropy si maximum bodů připsal Jan Kopecký, následovaný dvěma peugeoty Corrada a Luigiho Fontanových, kteří byli v konečném pořadí klasifikování na celkovém dvanáctém, resp. sedmnáctém místě.

Seriály IRC i ME budou společně pokračovat za tři týdny, kdy se přesunou do moravského Zlína na tradiční Barumku.

Rali Vinho da Madeira
1.Freddy Loix-Fréderic MiclotteBŠkoda Fabia S20003:08:14.3
2.Jan Kopecký-Petr StarýCZŠkoda Fabia S2000+37.8
3.Juho Hänninen-Mikko MarkkulaFINŠkoda Fabia S2000+2:25.8
4.Miguel Nunes-Victor CaladoPPeugeot 207 S2000+2:42.7
5.Vítor Sá-Nuno RodriguezPPeugeot 207 S2000+3:13.7
6.Filipe Freitas-Daniel FigueiroaPMitsubishi Lancer Evo X+9:03.2
7.Joao Magalhaes-Jorge PereiraPMitsubishi Lancer Evo X+9:29.0
8.Joao Silva-José JanelaPRenault Clio R3+10:37.8
9.Pedro Peres-Taigo FereirapMitsubishi Lancer Evo IX+10:37.8
10.Ricardo Moura-Antonio CostaPMitsubishi Lancer Evo IX+11:06.3

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist