www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 10 - Barum Czech Rally Zlín

Favorité hlásí: Jsme skvěle připraveni

27. srpna 2010 • 21:15

Tiskové konference hodinu před slavnostním startem jubilejního čtyřicátého ročníku Barum Czech Rally Zlín se zúčastnili největší favorité letošní soutěže. Tovární jezdci mladoboleslavské stáje Škoda Motorsport Juha Hänninen a Jan Kopecký, dále Francouz Bryan Bouffier, talentovaný norský jezdec Andreas Mikkelsen, britský jezdec Niall McShea a vedoucí muž průběžné klasifikace českého mistrovství Pavel Valoušek.

Všichni přítomní pokukovali po hodinkách, protože měli obavy, aby kvůli otázkám novinářů nezmeškali slavnostní start před zlínskou radnicí na náměstí Míru. „Nevím, nevím, jestli to zvládneme,“ zažertoval loňský vítěz soutěže Jan Kopecký, pro něhož je zlínská soutěž jediným startem na českém území v aktuální sezoně. Účast na populární barumce ho však těší. „Barum rally má obrovské kouzlo. Žádný jiný závod nemá takovou atmosféru. Když jsme ráno v šest hodin projížděli Zlínem a vyráželi na shakedown, viděli jsme, jak si už někteří diváci zabírali atraktivní místa u trati městské rychlostní zkoušky. To se může stát jen tady. A nikdy nezapomenu na atmosféru loňského závodu a na ovace, když jsme ho vyhráli,“ vyzdvihoval rally Kopecký. A to se mu může podařit také letos. Kopecký patří k největším favoritům na vítězství. „Jsme dobře připraveni, ale jestli to bude stačit, to uvidíme až v neděli odpoledne,“ řekl český pilot.

Jeho finský kolega Juha Hänninen potvrdil, že škodovky letos nemají v seriálu IRC konkurenci a budou patřit znovu k aspirantům na vítězství. „Auto nám celou sezonu funguje bez problémů a tým pracuje skvěle. Barum rally je těžká soutěž, jsou tu krásné rychlostní zkoušky a chci tady urvat další body do šampionátu,“ prozradil Hänninen.

Loňskou smůlu by letos rád protrhl francouzský pilot Bryan Bouffier. Před rokem s Protonem S2000 neodstartoval ani do úvodní rychlostní zkoušky. Letos však bude patřit s Peugeotem 207 S2000 k favoritům na medailové příčky. „Každý rok se sem rád vracím, protože barumka je fantastická soutěž. Letos je tu snad ještě kvalitnější jezdecké pole než loni. Doufám, že se i mezi takovou konkurencí prosadím. Auto nám letos funguje bez problémů, proto bych rád získal co nejvíce bodů pro peugeot,“ tvrdil muž, který odstartuje do závodu se startovním číslem 6.

V barvách Protonu, s nímž se loni trápil Bouffier, pojede letos britský jezdec Niall McShea. Mistr světa v kategorii produkčních vozů z roku 2004 se však drží při zemi. Dobře ví, že s peugeoty a škodovkami se vůz Proton zatím nemůže srovnávat. „Minulý týden jsme absolvovali rozsáhlé testování a přípravy vozu, ale obávám se, že počasí nám udělá čáru přes rozpočet. Na mokrém povrchu to nebude ideální, takže asi budeme muset zase začít nanovo a hledat optimální nastavení auta. Náš tým měl před rokem hodně smůly, doufám, že tentokrát to bude lepší,“ přiznal McShea.

Podruhé se na zlínské rally objevuje norský mladík Andreas Mikkelsen. Jeden z výrazných evropských talentů ocenil Barum rally jako jednu z nejkrásnějších a nejnáročnějších soutěží na kontinentu. „Jsou tu hodně náročné tratě. Předpověď počasí mluví o dešti, takže to asi bude na proměnlivém povrchu hodně těžké. Nechám se překvapit, jak to dopadne,“ sděloval Mikkelsen.

Mimořádná pozornost bude upřena na Pavla Valouška. Otrokovický pilot pojede před davy příznivců a dobře si uvědomuje, že na něho bude vyvíjen enormní tlak. „Zase tu bude úžasná atmosféra. Cítím, že tlak bude opravdu velký, ale v přípravě jsme udělali všechno pro to, abychom dopadli co nejlépe. Jestliže bude pršet, jak tvrdí předpovědi, vadit mi to nebude, ale kvůli divákům bych si přál raději hezké počasí,“ uvedl Valoušek, který pojede se Škodou Fabií S2000. Do závodu nastoupí jako vedoucí jezdec českého šampionátu, ale ztráta druhého Václava Pecha a třetího Romana Kresty není veliká. Valoušek dobře ví, že o vedení ho může připravit jediná chyba. „Pojedeme naplno, ale budeme se snažit vyvarovat kiksů, protože barumka může hodně napovědět, kdo se stane letošním mistrem republiky.“

Na start soutěže se po technické přejímce postaví 112 posádek z pětadvaceti zemí. Mezi nimi bude dvacet sedm vozidel kategorie Super 2000, což je nový rekord. Na žádné soutěži jich dosud nestartovalo víc.

Drahomír Kvasnička ; foto: J.Petrů
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist