www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 10 - Barum Czech Rally Zlín

Loňský vítěz Kopecký má našlápnuto k obhajobě prvenství

29. srpna 2010 • 00:10

Z osmi sobotních rychlostních zkoušek Barum Czech Rally Zlín dokázal osmadvacetiletý pilot továrního týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký vyhrát tři a navázal tak na vítězství z pátečního prologu v ulicích Zlína. Před nedělní etapou, která čítá dalších osm testů, je obhájce loňského prvenství na čele průběžného pořadí s náskokem osmadvaceti vteřin před Belgičanem Freddy Loixem. Ten se díky skvělé jízdě v poslední sobotní vložce Troják posunul o tři desetiny vteřiny před Bryana Bouffiera.

Ani chladné a deštivé počasí neodradilo příznivce rallysportu od účasti na jubilejním čtyřicátém ročníku populární soutěže. Fanoušci mohli sledovat strhující souboje, které právě počasí pořádně ovlivnilo. Prudké změny počasí a některé úseky tratí, které se ocitly při prudkých deštích pod vodou, nadělaly posádkám starosti. „Strašně to klouzalo,“ postěžoval si například Václav Pech, který svádí na barumce tvrdý souboj o průběžné vedení v českém šampionátu s Pavlem Valouškem. „To, co se dělo na páté rychlostní zkoušce, jsem ještě v životě na rally nezažil. Chvíli jsme jeli na slunci po suchém asfaltu, o pár set metrů dál byl přívalový liják,“ potvrdil vrtochy počasí domácí pilot, který během posledních čtyř rychlostních zkoušek vytrvale stahuje Pechův náskok. Poté, co Valoušek smazal před zítřejší etapou téměř minutu, dělí oba soupeře už jen deset vteřin a fanoušci se mají v neděli na co těšit.

Cíl už určitě nespatří další z domácích favoritů. Trojnásobný vítěz soutěže Roman Kresta si další výhru na populární soutěži nepřipíše a havárie v páté rychlostní zkoušce, kdy šla jeho Škoda Fabia S2000 přes střechu mu zhatila i plány na obhajobu českého titulu. Smůlu měly i další posádky. Estonskému páru Kruuda – Järveoja shořel vůz, v soutěži už nepokračuje Ital Corrado Fontana, který celý den laboroval s technickými problémy svého Peugeotu 207 S2000. Ze hry je také Rus Zheludov s Fordem Fiesta S2000, Belgičan Neuville s dalším peugeotem specifikace S2000 či Brit Niall McShea s Protonem Satria Neo S2000. Skupinu A vede s přehledem Nizozemec Kevin Abbring s vozem Renault Clio R3.

V neděli čeká na soutěžní posádky dalších osm rychlostních zkoušek, z toho dva průjezdy na populární a mimořádně náročné Pindule, která také Barum Czech Rally Zlín uzavře. „Jsme teprve je v polovině. Před námi je ještě spousta práce a může se stát hodně nepředvídaných věcí. Ale máme to rozjeté dobře a budeme se snažit vedení udržet,“ řekl před nedělní etapou vedoucí muž celkového pořadí Jan Kopecký. První jezdec sjede do závěrečné etapy z rampy pod Velkým kinem o půl osmé ráno. Úvodní nedělní rychlostní zkouška Halenkovice startuje v 8.28 hodin. Vítězná posádka vjede na cílovou rampu v 15.40 hodin.

Drahomír Kvasnička, foto: André Lavadinho
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist