www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 10 - Barum Czech Rally Zlín

Star Rally Historic vyhrál Milan Blahout na žigulíku

29. srpna 2010 • 12:25

Barum Czech Rally Zlín, to nejsou pouze soudobé soutěžní vozy s moderní a vyspělou technikou. K rally neodmyslitelně patří také soutěžní vozy staršího data vzniku, které zastavují dech a zvyšují tlukot srdcí příznivců rally. součástí letošního ročníku mezinárodní automobilové soutěže Barum Czech Rally Zlín byla také soutěž historiků s názvem Star Rally Historic.

Během pátečního večera a sobotního dne se na celkem sedmi rychlostních zkouškách utkalo množství historických skvostů. Do soutěže odstartovalo 35 posádek z 11 evropských států a na cílovou rampu dorazilo 23 vozů. Do cíle v letošním roce nedojelo celkem 12 posádek. Důvodem tohoto nezvykle vysokého čísla je změna pravidel. Posádce, které se nepovedlo dokončit průjezd erzetou, nebylo umožněno nastoupit i v případě opravy vozu do další části, tak jak tomu bylo ještě minulý rok. Pro posádky platila pravidla jako u soudobých soutěžních vozů.

Mnohaleté zkušenosti s pořádáním populární barumky se projevily rovněž při organizaci Star Rally Historic. „Průběh celé Star Rally byl bez problémů. Jezdcům se povedlo projet všechny předem naplánované průjezdy. Pouze u jedné české posádky došlo k lehkému poškození vozu, naštěstí šlo jen o plechy. Ostatní účastnící odstoupili pro technické poruchy svých vozů,“ uvedl Antonín Smažinka, ředitel Star Rally Historic.

Vyhodnocení posádek ovšem proběhlo ne na základě zajetého výsledného času. Ten se ani neměřil. Vyhodnocení nejlepších posádek proběhlo formou tipovacích SMS od fanoušků rally, kteří je zasílali pomocí mediálního partnera Radia Zlín. Odměněno bylo prvních šest posádek s nejvyšším počtem hlasů, které si z cílové rampy odnesly poháry pro vítěze. Zbytek startovního pole dostal památeční plakety. „Všechny posádky chválily tratě, které nebyly pro jejich vozy moc rozbité. Soutěžící byli dále nadšení z diváků, kteří si pro ně připravili transparenty a příjemnou atmosféru i za nepříznivého počasí. Většina zúčastněných posádek je zvyklá účastnit se podobných rally různě po Evropě a mohou si dovolit úroveň zdejší rally pro historiky posoudit. Bylo nám sděleno, že se příště rádi vrátí, pokud budeme v organizaci pokračovat,“ uzavřel Antonín Smažinka.

Star Rally Historic 2010
1.Milan Blahout-Tomáš AngreškaCZVAZ 21074
2.Petr Nedbal-Bořivoj MozolaCZŠkoda 130 RS
3.Aleš Máčala-Michal PohankaCZMercedes Benz 450 SLC
4.Luboš Černý-Libor ČermákCZMini Morris Clubman 1275 GT
5.Roman Vaněk-Diana VaňkováCZŠkoda 130 RS
6.Niki Glisic-Alfred GlaserABMW M3

Lukáš Gabrhelík, Roman Ordelt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
29.08.2010 20:35
Mirekfric
Milanův Žigulík vypadal jak nový a působil nějak živěji než obvykle :-)
29.08.2010 19:54
ales1976
Jsem rád že se umístily moji dva favorité hned na 1. a 3. místě.
toplist